037

A francia elnök és NOB vezetője az Elysée-palotában köszöntötte a nemzetközi sajtót

2024. 07. 22.
Megosztás

Az olimpiai falu meglátogatása után és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 142. teljes ülésének megnyitása előtt a nemzetközi sajtó képviselőit fogadta a francia államfő – többek között a NOB-elnök társaságában – hétfőn az Elysée Palotában.

Elsőként Thomas Bach köszöntötte a megjelenteket, és arról beszélt, hogy az olimpiának a sporton túlmutató jelentősége van, az olimpiai faluban több mint kétszáz ország sportolói laknak együtt, példát mutatva ezzel a világnak.

Emmanuel Macron felidézte, hogyan kapták meg a rendezés jogát, kitért rá, hogy a szervezők rengeteg munkát végeztek el már eddig is, és csak néhány nap van hátra, hogy a Szajnán sor kerüljön egy őrült ötlet megvalósítására, az első stadionon kívüli megnyitóra.

A francia elnök a hivatalos rész után a pódiumról lejőve - miközben lépésről lépésre a kert felé araszolt testőrei gyűrűjében - még hosszan a sajtó rendelkezésére állt. Az MTI kérdésre, hogy mit vár a megnyitó előtti napon, már csütörtökön sorra kerülő magyar-francia női kézilabda-mérkőzéstől, előbb közbevetőleg megjegyezte, hogy Magyarországnak erős versenyzői vannak, majd úgy fogalmazott, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ők nyerjenek.

A fogadás után az elnök a Louis Vuitton Alapítványba ment a NOB játékok előtti közgyűlésének megnyitására.

(Archív fotó: MOB-Média/Szalmás Péter)