A győri EYOF kerékpáros tesztversenyét rendezték a pünkösdi hétvégén

A győri EYOF kerékpáros tesztversenyét rendezték a pünkösdi hétvégén

2015. 05. 26.
Megosztás

A pünkösdi V4 – Visegrádi Négyek – nemzetközi besorolású országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi futamát egyben a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) tesztversenyeként rendezték a szervezők Magyarországon. Ezúttal azonban a riói kvalifikációért is tekerő felnőtt mezőny tesztelte a számukra viszonylag rövid, ám emelkedőkben gazdag pályát.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour naptárában szereplő – így az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos – 1.2-es besorolású versenyen a kerekesek szakadó esőben rajtoltak Budapesten a WestEnd főbejárata elöl, a befutóra Győrben került sor. A 125 kilométeres táv a felnőttek esetében nem mondható hosszúnak, az ifjúságiaknak azonban a 2017-es EYOF alkalmával - a Pilist is leküzdve - komoly kihívást jelenthet majd. A szervezők az útvonal mellett a budapesti áthajtást, a zárást, biztosítást és a győri befutó lehetőségét is tesztelhették a verseny alkalmával.

A peloton tagja volt Lovassy Krisztián is, akinek jó felkészülést jelentett a viadal a nem egészen három hét múlva kezdődő bakui Európa Játékok előtt, hiszen a magyar kerekes tagja az azeri fővárosba utazó magyar csapatnak. A londoni olimpia országúti mezőnyversenyében részt vett sportoló a verseny befutója során bukásba keveredett, így a végelszámolásba nem szólhatott bele; az élmezőnnyel azonos idővel, 62. lett.

"Egy ilyen erős nemzetközi mezőnynek a dobogókői emelkedő – mindössze néhány meredekebb résszel – nem volt vízválasztó. Sajnálatos módon Győrben tömegbukás történt a mezőny elején, amibe a magyarok közül Lovassy Krisztián és Pelikán János is belekeveredett. A versenyt végül a cseh Alois Kankovski (Author Whirlpool) nyerte, a mieink közül Popovics Gergely (Veloki Team) és Rózsa Balázs (Utensilnord) jöttek be legelöl” - tájékoztatott Stubán ferenc, a MOB Kiemelt Edző Programjának szakembere, az országúti válogatott kapitánya, a Utensilnord csapat sportigazgatója.

A két magyar versenyző a győztessel azonos idővel, előbbi 12., utóbbi 13. helyen ért célba. A viadalon 115-en álltak rajthoz. A versenyt leggyorsabban teljesítők átlagsebessége 46,13 km/óra volt.

A nemzetközi eseményt a budapesti rajtnál és a győri befutónál is kísérő rendezvények színesítették, ami megszokott egy-egy kerékpáros esemény alkalmával, az EYOF szervezői akár ebben is tapasztalatot gyűjthettek.

(MOB/VF-MKSZ, fotó: Vanik Zoltán)