A szerbek elleni döntetlennel kezdett Rióban a Benedek-csapat

A házigazdát legyőzve csoportelsők férfi pólósaink – jöhet Montenegró

2016. 08. 15.
Megosztás

Lejátszotta utolsó csoportmérkőzését a férfi vízilabda-válogatott: a Benedek-csapat 10–6-ra legyőzte a házigazda Brazíliát, ezzel megnyerte a csoportot és továbbjutott – a negyeddöntőben jöhet Montenegró.

A magyar csapat négy mérkőzés után öt ponttal a csoport továbbjutást érő negyedik helyéről várhatta a brazilok elleni összecsapást. Szerbia a mieink meccse előtt legyűrte Japánt, és átmenetileg az élre állt, ám ennek a találkozónak a tétje a csoportelsőség volt. A vízilabda-mérkőzések az úszóprogram lezárása után a Maria Lenk Aquatics Centerből átköltöztek a jóval nagyobb, fedett Olimpiai Úszócsarnokba. A hazai szurkolók természetesen fiesztahangulatot varázsoltak, de felfedeztünk a lelátón több magyar zászlót is.

Az első negyedben a több mint háromperces gólcsendet Varga Dénes törte meg, egy remek bejátszás után a bal oldalról, szinte a center helyéről lőtte ki a hosszú alsót, a kapufa is besegített. Kis Gábor kapott egy ütést a visszaúszó Josip Vrlictől, amiért kiállították, Benedek Tibor szövetségi kapitány pedig időt kért. A fórt ugyan nem sikerült ezután kihasználni, de a kipattanóból Hosnyánszky Norbert óriási gólt ragasztott a rövid felsőbe, kettő ide. Egy Nagy Viktor-védés után Vámos Márton elhelyezte a harmadik magyar gólt a brazil hálóban, kipókhálózta a bal felsőt. Magabiztosan hoztuk az első negyedet. (0–3)

Álmosan kezdte mindkét csapat a második játékrészt, a hazaiak két emberfórt is kaptak (Decker Ádámot és Hosnyánszkyt szórták ki), de nem tudtak élni vele. A magyar válogatott rögtön első emberelőnyét kihasználta Felipe Costa kiállításánál: Erdélyi Balázs centerezését Hárai Balázs húzta a hálóba közvetlen közelről. Mindeközben Nagy Viktor lehúzta a rolót a túloldalon, a brazilok nem találták az ellenszerét, Oneto Gomes pedig igen közelről próbálkozott, ahogy Paulo Salemi is, de egyikük sem járt sikerrel. Alig két perccel a vége előtt negyedbeli második fórunkat is gólra váltottuk, ezúttal Zalánki Gergő lőtt a kapu közepébe. Ha akcióból nem ment, megpróbálhatták a brazilok ötméteresből is, Gustavo Guimaraes értékesítette azt. A hajrában Kis Gábor kapkodott el egy emberelőnyös ziccert, így az állás már nem változott, megnyugtató előnyben voltunk a nagyszünetben. (1–5)

Háromból három – ez volt a mieink által megnyert ráúszások aránya. Negyedbeli második emberelőnyünket már gólra váltottuk: az elsőnél Hosnyánszky hibázott, most azonban javított, és középről rakétázott a brazil kapu bal oldalába. A brazilok közel 20 perc után szerezték meg első góljukat akcióból, amikor Felipe Perrone a bal oldalról a rövid felsőbe tüzelt, a labda a kapufáról pattant a hálóba. Szinte azonnal jött a válasz, emberelőnyt kaptunk a túloldalon, Vámos pedig Perronéhoz hasonló kapufás gólt szerzett. Perrone elkapta a fonalat, rövid időn belül második (kapufás) gólját is meglőtte. Sőt, még közelebb zárkóztak a hazaiak, Jonas Crivella talált be emberelőnyből. Fél perccel a játékrész vége előtt Benedek Tibor időt kért, a figura pedig bejött: Varga Dániel bejátszását Hárai vette át középen, és lőtt a kapu bal oldalába. (4–8)

Csak hogy ne legyen hiányérzetünk, a magyar válogatott a negyedik ráúszást is megnyerte. Az első gólra több mint másfél percet várni kellett, de megérte: Kis Gábor centerből háttal a kapunak talált be, régi nagy klasszisokat idézve. Vámos kiállítását ezután nem tudták kihasználni a brazilok, de Varga Dánielét már igen, Oneto Gomes volt eredményes. Ahogy közelebb zárkózott a házigazda, ismét szinte egyből jött a felelet: Manhercz Krisztián szerezte meg első gólját a találkozón másfél perccel a vége előtt. Oneto Gomes másodszor volt eredményes, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő, a Benedek-csapat magabiztos sikert aratott. (6–10)

A magyar válogatott győzelmével csoportelső lett, így a legjobb nyolc között a másik csoport negyedikjével, történetesen Montenegróval küzd a negyeddöntőben. A mérkőzést magyar idő szerint kedden 16 órakor rendezik.

„Nekem tetszett az eddigi játékunk, de nem volt eredményes. Jobban szeretem, ha akár rosszabb játékkal is, de mienk a két pont – értékelt a mérkőzés után a mob.hu-nak Benedek Tibor szövetségi kapitány. – Fantasztikus a hangulata az uszodának, jó, hogy itt játszottuk az utolsó csoportmeccsünket, és nem a negyeddöntőn kellett ezt megtapasztalni. Csodálkoztam, hogy ekkora tömeg van, jó érzés volt. A két csapat között volt motivációs különbség, hiszen Brazília már biztosította helyét a legjobb nyolcban.”

Montenegróval kapcsolatban Benedek elmondta: nagyon agresszív csapat, ha ugyanúgy meg tudják zavarni a mieinket fizikális fölénnyel, mint az Eb-n, akkor bajban leszünk. „Ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől, és jobban tudunk vízilabdázni, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést” – mondta.

„Nagyon felszívtuk magunkat erre a mérkőzésre. Jól kezdtünk az elején, a brazilok eddigi eredményei arra sarkalltak minket, hogy ne vegyük félvállról ezt a találkozót – így Kis Gábor az összecsapást követően. – Fantasztikus volt a hangulat, feldobott, még akkor is, ha ellenem szurkoltak. Montenegró elképesztően kemény, fizikálisan talán a legkeményebb. Fel kell készülnünk a védőkre. Egy igazi bokszmeccs lesz, lehet, hogy nem is érünk labdához, csak kapjuk a kiállításokat, de az biztos, hogy vér fog folyni.”

(Ilku Miklós jelenti Rióból)