A hétvége mérlege: érmes világkupa-helyezések vívásban és szertornában

A hétvége mérlege: érmes világkupa-helyezések vívásban és szertornában

2017. 05. 15.
Megosztás


A hétvégén vívóink és tornászaink világkupa-versenyen, a súlylökő Márton Anita Gyémánt Liga-viadalon vett részt. A Balatonon hivatalosan is megkezdődött a 2017-es vitorlásidény. A kajak-kenusok rangsoroló-versenyt rendeztek a Maty-éren.

Ezüstérmes a kardozó Márton Anna Tuniszban

Ezüstérmet nyert Márton Anna a női kardozók tuniszi világkupaversenyén. A 2015-ben világbajnoki bronz-, tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes magyar vívó a 64-es táblán 15-9-re verte a francia Malina Vongsavadyt és az orosz Olga Nyikityinát, 15-13-ra az amerikai Dagmara Wozniakot, a negyeddötnőben pedig 15-11-re nyert az olasz Irene Vecchi ellen. A döntőért Manon Brunet-vel csapott össze, és a világranglista 22 éves második helyezettje 15-12-re legyőzte a rangsorban harmadik, 21 esztendős franciát. A fináléban a kétszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan volt az ellenfele, aki 15-9-re nyert ellene. A versenyen 114 kardozó indult. Másnap a Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású kard csapat a 11. helyen zárta a csapatversenyt.



A Rédli András, Somfai Péter, Siklósi Gergely, Berta Dániel összeállítású párbajtőr válogatott a párizsi világkupa csapatversenyen előbb 26-16-ra verte a románokat, majd 26-26-tal jutott tovább az izraeliekkel szemben. A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint egyetlen váltásnál sem vezettek a magyarok, mégis meglett a győzelem, mivel az utolsó asszóban, a végjáték végjátékában az övék volt a kedvezmény, így amikor letelt a vívóidő, akkor a döntetlen Rédli Andrásnak kedvezett. A negyeddöntőben viszont 42-41-re vereség következett a - később aranyérmes - dél-koreaiaktól úgy, hogy már 11 tussal is vezettek a magyarok, de az utolsó két asszóban az ázsiaiak ellenállhatatlannak bizonyultak. Az 5-8. helyért előbb 45-38-as vereséget szenvedett a magyar válogatott a Rióban olimpiai bajnok franciáktól, végül pedig 27-25-re verte az oroszokat. A franciaországi vk-n 30 csapat indult.

Szombaton az egyéni versenyen Rédli András és Somfai Péter jutott a legmesszebbre, ők a 16 közé jutásért véreztek el.

Négy magyar dobogós hely a koperi torna világkupán

Szombaton Kállai Zoltán szerepelt a legjobban, aki lólengésben másodikként, ugyanitt Berki Krisztián harmadikként zárt, míg a nőknél Dévai Boglárka ugrásban ezüstérmet érdemelt ki. A GP-győztes Kállainak a fináléban sikerült javítania a kvalifikációban kapott pontszámán, így 14.700 ponttal ezüstérmes lett. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berkinek korrigálnia kellett gyakorlata elején, ezzel súlyos tizedeket veszített, a zsűri 14.600 pontra értékelte produkcióját, mellyel a dobogó harmadik fokára állhatott.

„Nem lett volna rossz gyakorlat, az ellenolló kézállásban volt egy pici erőlködésem, mert nem úgy jött ki, ahogy szerettem volna, és elég sok energiát felemésztett, utána a leugrásban C-vel ugrottam le az E-érték helyett. Így a végére, ha jól számolom, kiesett négy tizedem, így csak 5.8-ból indultam, 8.8 lett a kiviteli pontszámom, úgyhogy ez a 14.600 úgy gondolom, hogy reális. Az Európa-bajnokság óta próbáljuk szinten tartani a gyakorlatot, természetesen ugyanolyan formában nem tudok lenni, mint az Eb-n voltam, de talán ez így is van rendjén, nem lehet a végsőkig fizikálisan és mentálisan is ugyanazon a szinten lenni. Várható volt, hogyha egy picit korrigálnom kell, akkor sajnos benne van, hogy nem biztos, hogy jól tudom végigcsinálni a gyakorlatot, de azt kell mondjam, hogy szerencsére eljutottam a végéig, igaz, hogy a leugrás nem sikerült, de a többi az rendben volt" - értékelte teljesítményét Berki.

Az Eb-bronzérmes Dévai a selejtezőben elszenvedett sérülése után nyaki fájdalmakkal indult a döntőben, ahol második ugrását szépen kivitelezte, és 14.150 ponttal megtartotta selejtezőbeli második pozícióját.

Vasárnap Vecsernyés Dávid nyújtón a második helyről várta döntőt, ahol gyakorlatára 13.950 pontot kapott, mellyel a dobogó harmadik fokára állhatott. Al-Salty Dália gerendán nyolcadikként kvalifikálta magát a döntőkbe, ahol produkcióját 11.350 ponttal értékelte a zsűri, így a finálékban szintén az előkelő nyolcadik pozícióban végzett.

Rácz Gábor, női edző: „Összefoglalva ezt a világkupát, azt tudom mondani, hogy Dévai Boglárkának talajon nem sikerült bejutnia a döntőbe, de a mezőnyt elnézve, hogyha nem esett volna el, akkor a nyolcas döntőben lett volna helye, ez egy figyelmeztetés, változtatni kell a gyakorlat összeállításán. Reméljük, hogy a jövő heti versenyen, Eszéken egy másik elemmel tudjuk helyettesíteni a most hibázottat. Dália szebben csinálta meg a gyakorlatát a selejtezőben, sajnos most volt egy leesése, de nagyon örülünk a döntős helyezéseknek. Hétfőn kapnak egy pihenőnapot a lányok, kedden edzés és szerdán a Bogi már indul tovább az eszéki Világkupára, Dália pedig folytatja a felkészülést, mert rá még egy portugál verseny vár.”

Atlétikai Gyémánt Liga - Márton Anita bronzérmes Sanghajban

Az olimpiai bronzérmes Márton Anita szombaton harmadik lett női súlylökésben az atlétikai Gyémánt Liga sanghaji versenyén. A magyar atléta biztonsági, 17,88 méteres kísérlettel kezdett, majd harmadikra jutott 18 méter fölé (18,03 m). Negyedszerre tovább javított (18,11), az ötödik dobás érvénytelen lett, aztán az utolsó sorozatban jött egy 18,69-es kísérlet, amely már dobogót ért. Az idei világranglistát 19,63 méterrel vezető Márton Anita egy hete második lett a dohai szezonnyitón.

Megkezdődött az idei vitorlás évad



Balatonfüreden az ünnepi zászlófelvonást és a tó megkoszorúzását követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szombaton megnyitotta a 2017-es vitorlás évadot. Beszédében kiemelte, hogy a sportági szövetség kitartó munkájának köszönhetően hét nagy nemzetközi vitorlásverseny házigazdája is lesz Magyarország. „Ezek között van a Tihanyban megrendezésre kerülő Finn Masters Európa Kupa, a balatonfüredi Laser Európa Kupa, a NAVIGA modellvitorlás világbajnokság, és támogatjuk a Finn Dingi olimpiai hajóosztály balatonföldvári világbajnokságának rendezését is" - jelentette ki. „A vitorlássport még szélesebb körben népszerűsíti majd Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit" - fűzte hozzá.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar vitorlássport egyre népszerűbb és sikeresebb. „Tavaly az egyik legsikeresebb évet zártuk. Három olimpikonunk állt helyt Rióban, és megvan a remény arra, hogy Tokióban minden idők legjobb eredményét érje el a szövetség" - fogalmazott.

A kajak-kenusok rangsoroló-versenyének beszámolója itt, itt és itt olvasható.

(MOB-MVSZ-MTI)