A hétvégén az aranyérmeket a kajak-kenusok, a tornászok és a judósok szállították

A hétvégén az aranyérmeket a kajak-kenusok, a tornászok és a judósok szállították

2017. 05. 22.
Megosztás


A hétvégén négy olimpiai sportágban világkupa illetve Grand Slam-versenyen indultak sportolóink. A kajak-kenusok, a férfi kardvívók, a tornászok és a judósok is több éremmel tértek haza a viadalokról.

A magyar csapat öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet szerzett a hétvége során a montemor-o-velhói kajak-kenu világkupán. Jó önbizalomnövelő verseny volt Balla Virág számára a montemori világkupa, a győriek fiatal kenusa szombaton a C-1 500 méter megnyerése után vasárnap C-1 200 méteren – itt párja, a szegedi világkupa-verseny egyik kampányarca, Devecseriné Takács Kincső lett a második -, valamint C-2 500 méteren is győzött. Szabados Krisztián tanítványai még a délutáni 5000 méteres versenyen is rajthoz álltak, amelyen szintén az első két helyet szerezték meg. Bodonyi Dóra óriási fölénnyel nyerte meg a női K-1 1000 méter fináléját.

Az öt győzelem mellett több dobogós helyet is szereztek a mieink. Tóth Dávid és Kulifai Tamás K-2 1000 méteren, míg Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk új párosa 500 méteren lett második, mindkét magyar egységet egy-egy ukrán hajó előzte meg. Fazekas-Zur Krisztina K-1 500 méteren hajrázott nagyot a Verdás festésű hajójában, s ezzel jött fel a bronzérmes pozícióba. A Londonban olimpiai ezüstérmes egységünk, azaz Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel ezúttal a harmadik helyen zárt az ukrán és a portugál hajó mögött. A férfi kajakosok mezőnyében Bárdfalvi Márk K-1 500 méteren lett harmadik, nagy meccsben volt a második helyért a portugálok sztárjával, Fernando Pimentával. Női K-2 500 méteren a harmadik helyen jött be Lucz Noémi és Szénási Zsófia, pedig az újpesti lányok nem sokkal az ötszázas döntő előtt még K-2 200 méteren szerepeltek. A lányok később Katrinecz Ritával és Malcsiner Eszterrel K-4 500 méteren is felállhattak a dobogóra – csak a Lisa Carringtonnal rajthoz álló új-zélandi és az Eb-bronzérmes ukrán négyes tudta őket megelőzni.

E hét csütörtöktől már a 2. világkupa-viadalt rendezik Szegeden, ahol minden számban két magyar egység áll majd rajthoz.


Kardvívóink a madridi férfi világkupaversenyen szerepeltek, ahol Szilágyi Áron és Szatmári András egyaránt a harmadik helyen végzett. Vasárnap a magyar kardválogatott Decsi Tamással és Gémesi Csanáddal kiegészülve a románokat legyőzve szerzett bronzérmet. A sanghaji női tőr Grand Prix-n Mohamed Aida a 32-ben búcsúzott.


Az eszéki tornász világkupa szerenkénti döntőiben négy dobogós helyezést szereztek a magyarok. Az Eb-bronzérmes Dévai Boglárka (a képen) az első helyen jutott döntőbe ugráson, ahol magasabb pontszámot szerzett, mint a selejtezőben, így 14.300 ponttal méltán került a nyakába az aranyérem. Az Eb-ezüstérmes, olimpikon Kovács Zsófia szintén ugráson 14.034 ponttal egy pozíciót lépett feljebb, mellyel a második helyen zárt, felemáskorláton ugyancsak ezüstérmet szerzett, gyakorlatát 14.133 pontra értékelte a zsűri. Boncsér Krisztián a hatodik helyről várta a talaj döntőt, ahol sikerült javítania, és 14.133 ponttal felállhatott a dobogó harmadik fokára. Ezenkívül Kovács Zsófia gerendán, Vecsernyés Dávid nyújtón egyaránt a hatodik pozícióban végzett a horvátországi viadalon.

Rácz Gábor, Dévai Boglárka edzője: „Fantasztikus érzés volt számomra, hogy a feleségemmel, Vizer Erzsébettel már 26 éve építjük a szombathelyi tornát, de ez volt az első alkalom, hogy eljátszották a himnuszt a tanítványomnak. Nagyon büszke vagyok Bogira, hogy első lett ugráson, itt az eszéki világkupán.”


Harminchat ország 286 judósa lépett tatamira az orosz Grand Slam-viadal új helyszínén, Jekatyerinburgban a hétvégén. A kilenc magyar indulóból négyen is felállhattak a dobogóra, s további két versenyzőnk ért el pontszerző helyezést. Cirjenics Miklós grúz, francia és lett ellenfél legyőzésével jutott el a fináléig, ahol az orosz Nyijaz Iljaszovnál is jobbnak bizonyult a 100 kilogrammosok kategóriájában. A két második hely is a férfiak mezőnyében jött össze Ungvári Attila (81 kg) és Tóth Krisztián (90 kg) jóvoltából. Előbbi a Rióban olimpiai bajnok orosz Haszan Halmurzajevtől, utóbbi a japán Nagaszava Kentától kapott ki a döntőben. A bronzot Joó Abigél nyerte a nők 78 kilós súlycsoportjában, míg Bor Barna (+100 kg) ötödik, Pupp Réka (52) pedig hetedik lett.

A magyar válogatott kitűnő szerepléssel a 8. helyet szerezte meg az első ízben kiírt kombinált csapatversenyben a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon. A Papp László Sportarénába kilátogatott az Európa-bajnokságra Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és Fábián László főtitkár is.

(MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter, hunfencing.hu, ijf)