A Japán Olimpiai Bizottság támogatja a 2030-as szapporói pályázatot

A Japán Olimpiai Bizottság támogatja a 2030-as szapporói pályázatot

2020. 01. 29.
Megosztás


A Japán Olimpiai Bizottság szerdán hivatalosan is támogatásáról biztosította Szapporo pályázatát a 2030-as téli ötkarikás játékokra. A szigetországi település 1972-ben látta vendégül a téli sportok legjobbjait.

A bizottság vezetősége tokiói ülésén szavazott a kérdésben, a voksolás pedig a várt eredménnyel zárult. Az eseményről az insidethegames.biz portál számolt be.

Az észak-japán város 1972-ben első ázsiai helyszíne volt a havas-jeges sportok játékainak, legutóbb pedig a 2026-os rendezést vette célba, ám a Hokkaidó-szigetet – melynek Szapporo a székhelye – 2018 őszén sújtó, 44 halálos áldozatot követelő földrengés után visszalépett. Viszont már akkor jelezte, hogy a 2030-as esemény rendezéséért harcba száll.

Szapporo küldöttsége január elején Lausanne-ban járt, ahol Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke fogadta. A NOB-vezető a tárgyalást követően elragadtatással beszélt a tervekről, s annak a véleményének adott hangot, hogy a japánok pályázata a 2030-as rendezéséért erősebb lesz, mint amilyennel a 2026-osra jelentkeztek.

Szapporóra ugyanakkor már idén nyáron is komoly feladat vár, mivel októberben elvállalta, hogy a tokiói nyári játékok hosszútávú atlétikai versenyeinek otthont ad, hogy a sportolókat megkíméljék a fővárosban várható hőségtől.

A tíz év múlva esedékes téli játékok helyszínkijelölésének időpontját még nem tűzte ki a NOB. Jelenleg azt lehet tudni, hogy Szapporo mellett Salt Lake City, Lillehammer és Barcelona fontolgatja a pályázást.

Japánban előzőleg Szapporó (1972) mellett Naganóban (1998) és Tokióban (1964) rendeztek olimpiát, idén, 2020 nyarán negyedszer lesz ötkarikás házigazda a szigetország. A 2030-as játékok az ötödik lehet a sorban.

(MTI, insidethegames.biz, MOB; fotó: Getty Images)