A kiteszörf olimpiai versenyszám lehet a 2024-es párizsi játékokon

A kiteszörf olimpiai versenyszám lehet a 2024-es párizsi játékokon

2018. 05. 18.
Megosztás


A 2024-es párizsi olimpián új versenyszámként mutatkozhat be a kiteszörf, miután a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing) elfogadta a 10 olimpiai vitorlás versenyszám egyikeként. A döntést a nemzetközi szervezet évközi ülésén hozták nyilvánosságra Londonban.

A kiteszörf a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja, ahol a sportoló a kite-deszkán állva egyensúlyozik a vízen, miközben a kezével irányítja a szél hajtotta vitorlát. A sportág olimpiai formátumának részleteit csak a novemberi éves közgyűlésén hozza nyilvánosságra a szövetség.

A kiteszörf az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián már bemutatkozik, így nem teljesen váratlan a felnőtt olimpiai programba való bekerülése sem.

A Nemzetközi Kiteszörf Egyesület a döntés után bejelentette, hogy szorosan együtt fognak dolgozni a World Sailing-el, hogy a kiteszörföt a legjobb formájában tudják majd bemutatni az olimpián, a világ kiteszörföseinek érdekeit is figyelembe véve - írja az insidethegames.biz.

A döntés még nem hivatalos, hiszen ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is el kell fogadnia, de ez csak formalitásnak tekinthető.

(insidethegames.biz, fotó: World Sailing)