A Korisánszky-testvérek csatázhatnak a kvótáért

A Korisánszky-testvérek csatázhatnak a kvótáért

2012. 05. 06.
Megosztás

Magabiztos versenyzéssel Korisánszky Péter és öccse, Dávid nyerte a C-2 1000 méteres döntőt Szegeden. A fiatalabb Korira előbb az érettségi vár, aztán a csepeli páros utazhat Poznanba, hogy megküzdjön a hiányzó kenus olimpiai kvótákért.

"Megérte! " – ennyit mondott egymásnak a két Korisánszky a C-2 1000 méteres döntő végén. Megérte elvégezni az emberfeletti edzésmunkát, megérte pénzt áldozni a felkészülésre, és valószínűleg megérte egy kicsit hanyagolni az érettségire való felkészülést - igaz, ez csak a vizsgák után derül majd ki…

„Nagyjából egy óra jut most az örömre és az ünneplésre, aztán egy kicsit pihenek, majd jön a tanulás. Hétfőtől érettségit írok – mesélte a parton a mindössze 19 éves Korisánszky Dávid.
- Nagyon sokat áldoztunk ezért a győzelemért, egyéni tanrenddel tanulok például az iskolában, a felkészülést részben a tavalyi Junior Príma díj pénzjutalmából finanszíroztuk, és természetesen rengeteget edzettünk. Most azt mondom, megérte! Bő egy hét múlva utazhatunk a poznani pótkvalifikációs versenyre, és olimpiai kvótákat szerezhetünk Magyarországnak. Fantasztikus érzés!” – folytatta az ifjúsági világbajnok kenus.

Öt páros jutott a C-2 1000 méteres szám döntőjébe, Korisánszkyék mellett Németh Szabolcs és Vasbányai Henrik, Varga Dávid és Kozmann György, Nagy Péter és Sáfrán Mátyás, valamint Tóth Márton és Mike Róbert. A kiegyenlített erőviszonyok miatt a szurkolók többsége azt várta, hogy hatalmas csatában, az utolsó métereken dőlhet el a válogató. Ehhez képest, a hajrában elmaradtak a nagy izgalmak. A Korisánszky-testvérek ugyanis, olyan meggyőzően kenuztak, hogy az utolsó 2-300 méteren már egyértelmű volt a győzelmük. Két és fél másodperces, vagyis nagyjából egy hajóhossznyi előnnyel értek célba, és ezzel bekerültek a poznani olimpiai pótkvalifikációs versenyre utazó magyar csapatba. A Németh, Vasbányai páros lett a második, Kozmann György és Varga Dávod pedig a harmadik.

„Minden tökéletes volt. Eredetileg azt terveztük, hogy a táv második felében, és a hajrában próbálunk majd elmenni a többiektől, ehhez képest 500-nál felnéztem, és meglepődtem, hogy mi vagyunk elől. Ekkor rátettünk még egy lapáttal, és végleg eljöttünk Kozmann Gyuriéktól. Rengeteget edzettünk velük, jól esett, hogy azonnal gratuláltak a parton” – mondta az idősebb Korisánszky, Péter, aki a tavalyi szegedi világbajnokságon még Kozmann Györggyel ment C-2 500 méteren.

A tavalyi világbajnokságon a lehetséges négyből egy kenus olimpiai kvótát szerzett Magyarország (C-1 1000 méteren, Vajda Attila révén), így nagyon fontos, hogy sikeresen szerepeljenek a május 16-17-i poznani versenyen Korisánszkyék. Lengyelországban ebben a számban csak az első hely ér majd olimpiai kvótát.

„Nincs szó meglepetésről, hiszen egyértelműen benne volt a pakliban a csepeli páros győzelme. Egymásra találtak, jól sikerült a felkészülésük, és hittek benne, hogy van keresnivalójuk. Azt szerettük volna, hogy az 5-6 esélyes páros közül valaki kilógjon, és bizonyítsa, hogy nagyon jó formában van. A két Korisánszkynak ez most sikerült, meggyőző fölénnyel nyertek. Úgy gondolom, Poznanban is jó eséllyel indulnak az olimpiai kvótáért, hiszen ma is bizonyították, hogy téthelyzetben ki tudják hozni magukból a maximumot” – mondta a verseny után Hüttner Csaba, a kenu párosok felkészítését felügyelő utánpótlás kapitány.

Érdemes megjegyezni, hogy Korisánszky Péter és Dávid mostani győzelme és esetleges poznani sikere sem jelenti azt, hogy automatikusan ők indulnak ebben a számban a londoni olimpián. Ehhez ugyanis júniusban újabb válogatót kell majd nyerniük. Nem véletlen, hogy Kozmann György is csak ennyit üzent a győzteseknek: „Nagyon szurkolunk nekik, hogy Poznanban kvótát szerezzenek, és aztán a második válogatón újra összecsaphassunk, de akkor már valóban a londoni indulásért!”

A K-2 200 méter volt a másik olimpiai szám, amelyikben szombaton válogatóversenyt rendeztek Szegeden. A két előfutam alapján a Sík Márton, Beé István (Démász-SZVE, BHSE Domino) páros jutott a legjobb idővel a vasárnapi döntőbe. A tavalyi világbajnokságon hetedik helyezést elért duónak legnagyobb ellenfele a Molnár Péter, Kadler Viktor (Tiszaújváros, Graboplast-Győr), illetve a Dudás Miklós, Tótka Sándor (BOMBA AVSE, Kőrös) egység lehet a fináléban.

A verseny vasárnap 9:30-kor folytatódik.

(Forrás: kajak-kenu szövetség)