2018 04 13 Női U16 válogatott noku16

A leány jégkorongcsapat is indulhat a finnországi EYOF-on

2022. 03. 02.
Megosztás

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Végrehajtó Bizottsága döntése értelmében az orosz és a fehérorosz fiatalokat kizárták a XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról. A finnországi multisportesemény jégkorongtornájára meghívást kapott a magyar leányválogatott.

Az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) Végrehajtó Bizottsága (ExCo) kedden ismét ülésezett, hogy megvitassa a helyzet romlását és a humanitárius válságot, miután Oroszország múlt héten megtámadta Ukrajnát.

Az EOC szolidaritást vállal Ukrajnával, és teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn kiadott nyilatkozatát és minden javasolt intézkedését. Ezért a 2022-es vuokatti EYOF szervezőbizottságával és az összes érintett érdekelt féllel folytatott konzultációt követően, tudomásul véve a részt vevő nemzetközi szövetségek döntéseit, az EOC a következő döntést hozta: a finnországi Vuokattiban, március 20. és 25. között már nem vesznek részt orosz és fehérorosz sportolók és hivatalos személyek a 2022-es Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

Az EOC döntése befolyásolja a magyar küldöttség létszámát is, mivel a leány jégkorongtornán szereplő Oroszország helyett Magyarországot hívták meg az EYOF-on való részvételre.

A leány jégkorongtornát Vuokattitól 35 km-re Kajaani város jégcsarnokában rendezik. A tornán résztvevő nemzetek csapatait két csoportba osztották. Az A csoportban a cseh, a svájci és a magyar, a B csoportban a svéd, finn és szlovák válogatott szerepel. A csoportkör után az azonos helyen végzett válogatottak mérkőznek meg az 5. helyért, illetve az érmekért. A csapatokban a 2005-2006-os születésű fiatalok szerepelhetnek.

A MOB irodája már intézi a 20 játékos és a 6 kisérő repülőjegyeinek beszerzését, továbbá a sportruházatának összeállítását.

A magyar EYOF-csapat várható sportolói létszáma 30 fő.

(MOB/BL; fotó: icehockey.hu/2018-as U16-os válogatott)