A legjobb nyolc között folytathatja szombaton a magyar rg-csapat

A legjobb nyolc között folytathatja szombaton a magyar rg-csapat

2017. 05. 20.
Megosztás

Kitűnő helyen zárta a magyar ritmikus gimnasztika-válogatott az első napot a budapesti Európa-bajnokságon: a kombinált csapatversenyben (ebbe a junior kéziszercsapat és a felnőtt egyéni versenyzők eredményei is beszámítanak) Magyarország a 8. pozícióban áll.

A magyar felnőtt versenyzők – Kis Alexandra (a képen), Pigniczki Fanni és Váray Míra – csupa 15 pont fölöttire értékelt gyakorlatot mutattak be, így biztosították helyüket a szombat esti programban. A mieink világsztárok sorával állhatnak szőnyegre. A junior kéziszercsapat a 14. helyen fejezte be az első napi kvalifikációt.

Kis Alexandra mind a négy szerrel versenyez, neki van lehetősége a nem névre szóló kvóta megszerzésére a jövő évi egyéni kontinensbajnokságra. A mostani csapat Európa-bajnokságon a négy szerrel indulók nem hivatalos egyéni összetett eredménye alapján hívják meg a versenyzőket a következő - úgynevezett elit - kontinensviadalra. Mivel az első húsz helyezett reménykedhet kvótában, rendkívül bíztató, hogy Kis az első nap után a 17. helyen áll.



Magyarországot kizárólag a sportág nagyhatalmai – Oroszország, Fehéroroszország, Izrael, Bulgária, Olaszország, Ukrajna és Azerbajdzsán – előzik meg a kombinált csapatverseny 25 nemzetből álló rangsorában, a szép eredményt Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője értékelte.

„Félidőben, életünk első Európa-bajnokságán a 8. helyen fordulni fantasztikus dolog, ugyanakkor a versenynek még nincs vége. A felnőtt egyéni tornászok első gyakorlatain látszott a megilletődöttség, voltak bizonytalanságok, de azt gondolom, nagyon szépen helytálltak. A zsűri értékelésével nem voltunk mindig elégedettek, Kis Alexandra egy pontszámát meg is óvtuk, ám elutasították az óvást. Hiszek abban, hogy ha ezen az úton megyünk tovább, keményen dolgozva, a lányoknak megadják előbb-utóbb ezeket a pontokat. A felnőtt tornászokra nagyon büszke vagyok, a junior csapatunkat mérhetetlenül sajnálom, mert egy nagyon buta figyelmetlenségből leesett a szer egy együttműködés során. Kívánom nekik, hogy tudjanak javítani, mert rengeteget dolgoztak és megérdemelnék a sikert! Összességében az egész verseny eredményét azonnal aláírnám, ha most befejezhetnénk.”

A csapatversenyben a favorit Oroszország a papírformának megfelelően nagy előnnyel vezet egy nap után, az szintén várható volt, hogy Fehéroroszország követi, Izrael viszont kisebb meglepetésre megelőzte Bulgáriát és harmadik helyen fordul – a két csapat óriási harcban lesz a bronzéremért szombaton.

Szombaton délelőtt 11 órától egészen 20.30-ig zajlik a teamverseny, ami egy új kategória, az eredményét a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni tornászok által bemutatott nyolc (szerenként 2-2) gyakorlat pontszámainak összegéből számolják ki. A magyarok az utolsó előtti csoportban 18.10.-től lépnek szőnyegre az azeri, ukrán és az olasz csapattal egyetemben. A szombat esti versenyt a Szkopjéből hazatérő Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is megtekinti.

(MATSZ-MOB, fotó:MTI/Kovács Tamás)