A magyar curling vegyes csapat 9. helyen végzett a vb-n

A magyar curling vegyes csapat 9. helyen végzett a vb-n

2022. 10. 24.
Megosztás


A skóciai curling vegyescsapat-világbajnokságon a későbbi két dobogós győzte csak le a magyarokat. Sportlövészetben ketten is közel voltak az olimpiai kvótához a világbajnokságon. Berlinben rajtolt a rövid pályás úszó világkupa-sorozat. Az olimpiai negyedik hegyikerékpáros Vas Kata Blanka 5. hellyel kezdte az idei terepkerékpár világkupa-sorozatot.

Curling. A skóciai Aberdeen adott otthont a vegyes csapatok világbajnokságának. A négy selejtezőcsoport C ágára sorolt Joó Linda, Kalocsai-Van Dorp Vera, Kalocsay Ottó Dániel, Tatár Lőrinc összeállítású magyar gárda Ausztrália, Ausztria, Anglia, Luxemburg, Mexikó, Skócia, Svájc, Szlovákia válogatottjával küzdött a továbbjutásért. A magyarok a 6 mérkőzésükből 4-et megnyertek, így az alapszakasz harmadik helyén végeztek csoportjukban. A két vereséget a későbbi ezüstérmes skótoktól, illetve a bronzérmes svájciaktól szenvedte el a magyar gárda. Az ausztrálok elleni selejtezőmérkőzésen ünnepelte Kalocsai-Van Dorp Vera a 100. nemzetközi mérkőzését. A csoportok továbbjutói (első három) és az ezt követő rangsorolás magyar szempontból nem alakult kedvezően, mert a rájátszás első körében ismét a selejtezőkörben a magyarokat 9-3-ra verő Skócia várt válogatottunkra. A mérkőzés első fele egészen az 5. endig nem alakult túl jól, amikor is már 5-1-es hátrányban voltunk. A következő endekben sikerült 5-4-ig zárkózni és az utolsó játékrész utolsó kövéig maradtak izgalmak. Ekkor a skót befejező játékos megdobta az utolsó követ, ezzel kialakítva a 6-4-es végeredményt. Magyarország számára ezzel véget ért a 2022. évi vegyescsapat-világbajnokság, ahol négyes holtversenyben a 9. helyet szerezték meg.


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sportlövészet. Az elmúlt héten a 10m-es olimpiai versenyszámok kvalifikációs versenye zajlott az egyiptomi világbajnokságon. A verseny igen rosszul sikerült a magyar csapat számára, de joggal bizakodhattunk, hogy sportolóink a 25m illetve 50m-es olimpiai versenyszámaiban javítanak, hiszen az 50m puska, illetve a 25m pisztoly olimpiai számokban Pekler Zalán, illetve Major Veronika vezette a világranglistát.

Nos, férfi puskában Pekler Zalán az egész mezőny legjobb eredményével, 593 körrel (térdelő: 197, fekvő: 199, álló: 197) jutott tovább a selejtezőből az 50 méter puska három testhelyzetű versenyszám fináléjába, amelyben a selejtezőt Péni István és Hammerl Soma is sikerrel teljesítette. Egy nappal később Zalán az alapverseny térdelő szakaszában 9 alkalommal is csak 9 kört lőtt, ezzel elszálltak a folytatásban a kvótás reményei. Péni István két körre volt a nyolcas finálétól, 588 körös (térdelő: 197, fekvő: 197, álló: 194) teljesítményével 18. lett a nagyon sűrű mezőnyben. Hammerl Soma az 58. helyen végzett 581 körrel (194, 196, 191), míg Pekler Zalán 579 (187, 197, 195) körrel csak 64. lett.
A négy kvótaszerző: Kína, India, Lengyelország, Ukrajna

A nők 50 méter puska három testhelyzetű számában a magyarok a selejtezős eredményeiktől is elmaradtak, visszafogottabban teljesítettek és távol maradtak a nyolcas finálétól: Mészáros Eszter 38. lett 581 körrel, Dénes Eszter 60. 573 egységgel, míg Lovász Dorina 64. 571 körrel. A döntőhöz legalább 587 kör kellett.
A négy kvótás nemzet: Kína, Dél-Korea, Norvégia, Egyesült Államok

A nők 25 méter pisztoly versenyszámában a 30 lövéses pontlövészet után Fábián Sára 289 körrel a 21. helyen állt, ami biztató eredmény volt a folytatáshoz. Sára a későbbiekben 293 körös gyors szakaszt teljesített, ám az erős mezőnyben az 582 körös végeredmény – 1 körrel lemaradva a finálétól – a 14. helyre volt elegendő. A két másik magyar, Major Veronika 578 (287, 291), Csonka Zsófia 575 (284, 291) kört teljesített. Előbbi a 31., utóbbi a 40. helyen végzett.
A négy kvótás: Dél-Korea, Kína, Bulgária, Irán

Távol volt a nyolcas döntőtől Bartók Csaba a férfiak 25 méter gyorstüzelő pisztoly versenyszámában. 560 körös teljesítménye az 56. helyet jelentette. 24 körrel kellett volna több a nyolc közé jutáshoz. Az olimpiai kvótát szerző nemzetek: Kína, Németország, Dél-Korea, Pakisztán

Ezzel az ötkarikás számok véget értek világbajnokságon. Magyarország nem szerzett a párizsi olimpiára indulási jogot a 8 olimpiai versenyszámban.

A következő kvótaszerző versenyek 2023-ban:

2023. március 5-15.: 10m légfegyveres Európa-bajnokság, Tallin (2-2 kvóta négy légfegyveres számban)
2023. június 21.-július 2.: Európa Játékok, Krakkó (1-1 kvóta minden olimpiai számban)
2023. július 6-16.: Koronglövő Európa-bajnokság, Leobersdorf (1-1 kvóta négy olimpiai számban)
2023. augusztus 14.-szeptember 3.: 53. világbajnokság, Baku (minden olimpiai számban 4-4 kvóta)

Az olimpián szereplő vegyes puska, pisztoly és skeet számokban azon nemzetek indulhatnak, amelyek rendelkeznek legalább 1-1 férfi és női sportolóval az adott szakágban.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Úszás. Berlinben rendezték a rövidpályás idény első világkupa-állomását, amelyen az idei vb-re készülő két magyar sportoló, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna mellett további 7 magyar állt rajthoz. A legeredményesebben Kós Hubert szerepelt, aki 200m vegyesen 2., 400m vegyesen 3., 200m háton a 4. helyen végzett. Az 50m pillangó világcsúcsának „társbérlője”, Szabó Szebasztián a negyedik helyig jutott ezen a távon. Márton Richárd 200 pillangón egyéni csúcsot úszva (1:51.76) ért célba negyedikként. Jakabos Zsuzsanna három számban, 200m pillangón, 200m és 400m vegyesen jutott be a fináléba. A rövidpályás világkupa-sorozat (összesen három állomást iktattak a versenynaptárba) október utolsó hétvégéjén Torontóban folytatódik.Fotó: AFP

Kerékpár. Vas Kata Blanka ötödik hellyel kezdte meg szereplését a cyclocross (terepkerékpár) világkupa-sorozatban a csehországi Táborban. A magyar bajnok kerékpáros a sorozat első két, tengerentúli állomását kihagyta, ezalatt felkészülésként alacsonyabb rangú európai viadalokon indult: háromszor győzött Csehországban, majd Hollandiában második lett, egy belga versenyen pedig ismét nyert. Most a harmadik futamon becsatlakozott a vk-sorozatba, a Táborban rendezett, végig izgalmas viadalon kiválóan tekert. A hatkörös verseny felénél 12 másodperces hátrányban volt az élbolyhoz képest, a záró kört viszont ő kezdte meg az élen, ám a zárkózás az utolsó körre kissé kivette az erejét és 9 másodperc hátránnyal ötödikként zárt. A világkupa jövő hétvégén Belgiumban, Maasmechelenben folytatódik.

(MOB-összeállítás; nyitókép: curling.hu)