A Magyar és a zuglói Sport Napja

A Magyar és a zuglói Sport Napja

2021. 05. 06.
Megosztás


A Magyar Sport Napja alkalmából megemlékezést tartottak a Bosnyák téri olimpiai emlékkőnél. A zuglói eseményen Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is részt vett. Elsősorban az elhunyt zuglói bajnokokra emlékeztek.

1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri versenyét Budapesten. Ennek az eseménynek a tiszteletére 2000 óta, május 6-án a Magyar Sport Napját ünnepeljük. A magyar sportolók eddig 177 olimpiai aranyérmet szereztek az újkori olimpiák történetében. Ebből 33 aranymedál zuglói sportoló nevéhez fűződik. Az ő tiszteletükre állíttatott emléktáblát a zuglói önkormányzat és a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. 2016. áprilisában a Bosnyák téren. Az olimpiai emlékmű kezdeményezője Rátonyi Gábor, a kerület korábbi polgármestere volt, aki politikai pályafutása előtt maga is élsportoló, edző és sportvezető, a MOB tagja volt. A Bosnyák téri emlékkő névsorát az elmúlt öt évben egyszer már bővíteni kellett, és remélhetőleg az idei tokiói olimpia után is új nevek kerülhetnek majd rá. Eddig ugyanis már több zuglói sportoló kvalifikálta magát a nyári játékokra.

Az emlékkő kizárólag azon sportolók nevét tartalmazza, akik nyári-, téli-, para- és ifjúsági olimpián, illetve sakkolimpián zuglói kötődésű versenyzőként aranyérmet szereztek. A bajnokok fele sajnos már nem él. Idén május 6-án rájuk emlékeztek a Bosnyák téren, ahol az önkormányzat nevében Horváth Csaba polgármester és Horváth Zsolt alpolgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság nevében Kulcsár Krisztián, és a Magyar Olimpiai Akadémia részéről Győr Béla helyezték el az emlékezés virágait.

Az újkori olimpiák történetében 33 aranyérem kötődik zuglói sportolóhoz, mely eredmény, valóban megérdemelt egy emlékkövet. A 2016-os névsort 2019-ben egyszer már pótolni kellett, és ilyen pótlásra számítottak a 2020-as tokiói olimpia után is. Ez az esemény azonban idénre halasztódott.

A koszorúzási ünnepséget követően mindnyájan kifejezték azon reményüket, hogy ősszel már egy magyar és zuglói szempontból is eredményes olimpiát követően és egy vírusmentes környezetben remélhetőleg nagy közönség előtt tudják majd az olimpiai kőre kerülő új neveket ünnepelni.

(MOA/Riersch Tamás)