A magyar női vízilabda-válogatott kijutott a tokiói olimpiára

A magyar női vízilabda-válogatott kijutott a tokiói olimpiára

2021. 01. 23.
Megosztás

A magyar női vízilabda-válogatott 13-10-re legyőzte Triesztben az olaszokat az olimpiai kvalifikációs torna elődöntőjében, Bíró Attila szövetségi kapitány együttese ezzel kivívta a jogot, hogy szerepelhessen a tokiói olimpia 10 csapatos mezőnyében. A 2021-es nyári játékokon így mindkét alakulatunk megmérkőzhet. A női gárda kvótájával tovább nőtt a magyar csapat létszáma.

Jól kezdte a találkozót a magyar válogatott, az első negyedet 3-1 arányban megnyerte. A második játékidő is jól kezdődött, már 5-1-re is vezettek a lányok, de az olaszok két gyors találattal közelebb kerültek riválisukhoz.

Fordulás után Keszthelyi Rita már harmadszor vette be az olasz hálót, de még nem nyugodhattunk meg, mert a 21. percre egy gól különbségre feljöttek az olaszok (7-6). Ezután Szilágyi és Keszthelyi is tett arról, hogy visszaálljon a háromgólos magyar előny, ami kettőre csökkent az utolsó negyed előtt.

A befejező 8 percben ismét Keszthelyi növelte az előnyünket, amelyre az olaszok még válaszoltak, de ezután Leimeter éles szögből leadott találattal, Illés okos gólja után már 12-8-at mutatott az eredményjelző tábla a magyar válogatott javára. Az utolsó 3 percben egy olasz gólra Keszthelyi hatodszor is betalált az ellenfél hálójába. Végén az olaszok még szépítettek, de nem volt veszélyben a biztos magyar győzelem (13-10).

Mindez azt jelentette, hogy a női válogatott kiharcolta a részvételt a tokiói nyári olimpiai játékokra, és vasárnap tét nélküli finálét vívhat a selejtezőben a másik olimpiai kvótát megszerző Hollandia ellen, akik 7-4-re legyőzték a görögöket.

Az olimpia 10 csapatos mezőnye immáron teljes. Az Egyesült Államok, Spanyolország, Japán, Kanada, Ausztrália, Magyarország, Hollandia, Ausztrália, a Dél-Afrikai Köztársaság és Kína várhatja az olimpiai torna csoportbeosztásának a sorsolását.

A női vízilabda-válogatott kvótaszerzésével a tokiói magyar csapat létszáma 98 főre növekedett.

A férfiválogatott a 2020-as budapesti Európa-bajnokságon aratott győzelmével vívta ki az olimpiai részvétel jogát, így mind a két csapatunk megmérközhet az idén nyáron megrendezésre kerülő tokiói ötkarikás játékokon.


Az olimpiai kvótát megszerző magyar válogatott tagja:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros);
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC).

Az elődöntő végeredménye:
Magyarország – Olaszország 13-10 (3-1, 2-2, 4-4, 4-3)
Gólszerzők: Keszthelyi 6, Szilágyi 2, Illés 2, Szücs 1, Parkes 1, Leimeter 1, ill. Marletta 4, Tabani 2, Bianconi 2, Palmieri 2.

(MOB; fotó: waterpolo.hu)