A MOB elnökének közleménye

A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye

2017. 01. 18.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság az alábbi közleményt adja ki 2017. január 18-án.

2017. február 12–17. között a törökországi Erzurumban kerül megrendezésre a XIII. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), amelyen a magyar ifjúsági olimpiai csapat nevezhető sportoló hiányában nem vesz részt.

A Magyar Olimpiai Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik a sportágak, a sportolók nevezése és sportszakemberek akkreditálása, a küldöttség kijelölése az EYOF-ra. Ugyanakkor, mivel a sporteseményen kiskorú, 14-18 esztendős sportolók versenyeznek, a Magyar Olimpiai Bizottság által alkalmazott eljárásrend szerint, részvételükhöz törvényes képviselőik beleegyezése, írásos nyilatkozata szükséges. Az érintett szövetségek ennek megfelelően bekérték a sportolók törvényes képviselőinek (szüleinek) írásbeli nyilatkozatát, akik azonban a gyerekek biztonsága érdekében nem járultak hozzá gyermekeik törökországi versenyzéséhez. A szövetségek ezt követően elnökségi határozatba foglalt döntésükkel visszavonták részvételi és nevezési kérelmüket, amelyről tájékoztatták a Magyar Olimpiai Bizottságot. A Magyar Olimpiai Bizottság a szövetségekkel egyeztetve teljes körűen értékelte az előálló helyzetet, amelynek eredményeképpen az 1991. óta megrendezésre kerülő EYOF-versenyek történetében először nem tud sportolót nevezni az EYOF-ra.

A 2017-es fesztivált eredetileg Szarajevó rendezte volna meg, de visszalépett, így a rendezés jogát a 2011-es Universiadénak is otthont adó török város kapta meg. A téli EYOF programjában 9 sportág szerepel: alpesi sí, biatlon, sífutás, síugrás, snowboard, curling, jégkorong, műkorcsolya és rövidpályás gyorskorcsolya.

(MOB)