A magyar sízőnek az EYOF-on és az ifjúsági olimpián keresztül vezethet az útja Pjongcsangba

A magyar sízőnek az EYOF-on és az ifjúsági olimpián keresztül vezethet az útja Pjongcsangba

2017. 02. 22.
Megosztás


Kékesi Márton alpesi síző is átvehette kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíját. A 21 éves sportoló pár napja még a svájci St. Moritz lejtőin vitézkedett, ahol sorban érte el a sportág eddigi legjobb férfi eredményeit.

A világbajnokságok történetében először állt rajthoz magyar versenyző férfi lesiklásban: az 56 induló közül Kékesi Márton az 52. lett. Személyében először jutott a világbajnoki főfutamba és végzett a kvalifikáció legjobb 25 versenyzője között magyar síző, azóta, hogy az alpesisí-vébéken előfutamot rendeznek. Így elindulhatott a műlesiklás fináléjában, ahol tapasztalt magyar versenyzőtársát, Samsal Dalibort is megelőzve a 45. helyen végzett.

Kevés fiatal síző mondhatja el magáról, hogy ifjúsági olimpián, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is képviselte Magyarország szineit. Kékesi a 2011-es téli EYOF-on Liberecben és a 2012-es, első téli ifjúsági olimpián, Innsbruckban vett részt.Mint azt az olimpia.hu-nak elmondta, a most kapott ösztöndíj nagyban segíti felkészűlését, végső célja elérését, hogy megszerezze a részvétel jogát a 2018-as téli olimpiára. Ehhez többször is a legjobb 500 között kell lennie a FIS-versenyeken kapott pontok alapján alakuló ranglistán. A kvalfikáció már zajlik, 2018. január 21-én zárul.


(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter és MTI/Koszticsák Szilárd)