Díjátadó a magyar sport napján

A Magyar Sport Napja alkalmából díjazták az olimpiai család tagjait is

2024. 05. 07.
Megosztás

A Magyar Sport Napja alkalmából Csik Ferenc-díjat kapott az olimpiai ezüstérmes vívó Imre Géza és felesége, a kézilabdázó Kökény Beatrix, valamint az olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán. A Magyar Olimpiai Bizottság gazdasági vezetője, Juhász Erika miniszteri elismerő oklevelet, Selmeci Attila úszóedző Bay Béla-díjat vehetett át.

Az elismeréseket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke adta át a Puskás Arénában rendezett nemzetközi sportdiplomáciai konferencia keretében. Az eseményen részt vett Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is.

Schmidt Ádám a köszöntőjében arról beszélt, hogy napjainkban a virtuális tér előretörésével sok hamis illúzió és példa tárul az emberek elé, emiatt sok esetben hamis irányba terelődik a fiatalok élete. Véleménye szerint ezért olyan hús-vér példaképekre van szükség, akiknek az életútja olyan példát ad, amely követésre érdemes. Kiemelte: most egytől egyig olyanokat díjaztak, akik a sportból jöttek, és olyan értékeket közvetítenek a társadalom valamennyi tagja felé, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek. „Ma igazi óriásokat köszönthetünk itt” – zárta mondandóját az államtitkár.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, „ezen a napon győzteseket ünnepelünk”. „Olyan hölgyeket és urakat, akik a teljesítményükkel – az ókori olimpiák érmeseihez hasonlóan - nem csupán babérkoszorút érdemelnek, hanem szolgálták a szűkebb és tágabb közösségük, egy sportegyesület, egy sportág, egy sportszervezet és az egyetemes magyar sport ügyét is" – tette hozzá. A SOSZ elnöke biztos benne, hogy ez az elismerés valamennyiüket újabb és újabb munkára fogja sarkallni.

Az indoklás szerint Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. Felesége, a szintén ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény Beatrix kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerer Zoltánt, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért díjazták.

Juhász Erika, a Magyar Olimpiai Bizottság gazdasági vezetője – aki korábban hasonló munkakörökben dolgozott a Népstadion és Intézményeinél, valamint a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézetnél, annak jogutódainál is – magas szintű szakmai munkájának elismeréseként Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter és dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár aláírásával ellátott miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.

ODP 9915 foto nemzeti sport ugynokseg
Nemzeti Sport Ügynökség

Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, az olimpiai bajnok Milák Kristóf korábbi mestere, valamint Csoma Ferenc, a Magyar Edzők Társasága kiemelt edzői programjának atléta- és öttusaedzője egyformán kiemelkedő edzői munkájának, míg Kelemen Zoltán tornász szakedző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztály-igazgatója több mint négy évtizedes sportolói, nevelői és oktatói munkájának elismeréseként vehette át a Bay Béla-díjat.

A rendezvényen összesen 15 díjat, illetve nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át 22 sportembernek, valamint egy szervezetnek. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola leginkább közösségépítő munkájának köszönheti a miniszteri elismerő oklevelet.