A magyarok közt utolsóként versenyző Parti András 24. Rióban

A magyarok közt utolsóként versenyző Parti András 24. Rióban

2016. 08. 21.
Megosztás

Parti András a közel 50 fős mezőny közepén, defekt ellenére is a 24. helyen végzett a riói olimpia hegyikerékpáros versenyében. A 33 éves kerekes volt a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok utolsó magyar indulója. A viadalt a zárónap finisében rendezték.

A szakág olimpiai száma Atlantában került először az ötkarikás műsorba, magyar versenyzőként első ízben Athénban Vinczeffy Zsolt vett részt. Parti Andrásnak a riói a harmadik olimpiája: Pekingben 23. volt, a londoni futamot egy bukás miatt nem tudta befejezni; riói eredményével nem tudta felülmúlni nyolc évvel ezelőtti helyezését.

A vb-29., Eb-18. Parti elutazását megelőzően honlapunknak úgy nyilatkozott, Rióban a 20. hely környékére várja magát, de mint fogalmazott: „Ha egyessel kezdődne a helyezésem - egy álom valósulna meg...”. Céljától nem maradt távol.

Amint várható volt, az élen a londoni bajnok, a cseh Jaroslav Kulhavy és az ötszörös világbajnok, londoni ezüstérmes, a svájci Nino Schurter csatázott az első helyért. Schurter egy néhány fős bollyal hamar az élre tört, majd fokozatosan előnyre tett szert. Az svájci az utolsó előtti körben robbantott, majd az utolsó kezdetén már 33 másodperc előnye volt cseh vetélytársával szemben, akitől végül revansot vett.

A sportágban a rajtpozíció erősen meghatározó a későbbi eredmény szempontából. Parti András korábbi eredményei alapján az ötödik sorból rajtolt, a szűk pályán pedig nehéz az előrejutás, az előzés. Parti a rajtot követő helyezkedés után a futam során néhány hellyel tudott előrelépni - volt 21. is -, de volt visszaesése is a 33. helyre. Az első kör végén a 28. volt, az utolsót a 25. helyen kezdte, pozícióján a befutóig még egy helyet tudott javítani, végül 24.-ként ért célba. Az előtte érkező brazil Avancini mindössze két másodperccel volt gyorsabb nála, ha őt megelőzi, akkor megismételhette volna pekingi eredményét. A 22. helyezett cseh Skarnitzl 9 másodperccel érkezett a magyar fiú előtt, ha őt is elhagyja, akkor tudott volna korábbi olimpiai eredményén javítani. A magyar hegyikerekestől ez is szép teljesítmény, hiszen a mintegy 50 fős mezőny első felében végzett.

A Waberer's EVO PRO bringása korábban a pályáról azt mondta, technikás, természetes akadályokkal épített és nézőbarát, jól belátható, amin élvezetesen követhető a verseny; a végén emelkedő található, ami számára kedvező lehet. Rióban előzőleg esett az eső - a maratoni futók reggel szakadó esőben rajtoltak -, de a mountain bike-viadalt már nem kísérte csapadék.

"Többé-kevésbé életem versenyét produkáltam. Annyi maradt csak benne, hogy a negyedik körben volt sajnos egy defektem" - nyilatkozott az MTI-nek versenye után a magyar kerekes. - "Addig a húszba kerülés volt az álom, azt hiszem, annak a környékén voltam, sőt, 18-19. helyen is haladtam egyszer-egyszer, de sajnos a defekt kicsit visszavetett. El kellett mennem a depóig, ott egy gyors kerékcsere után folytattam, de vesztettem pár percet. Parti András a peches szituációra úgy emlékezett, hogy éppen a korábbi országúti klasszissal, a szlovák Peter Sagannal csatázott egy dupla "szekciós" szakaszon, amikor a hátsó kerekét nekivágta egy kőnek.

A 49 indulóból 34-en teljesítették a 34,52 kilométeres távot- írja az MTI.

A nők versenyében - bár sokáig szurkolhattunk Benkó Barbara kvótájáért - nem volt magyar induló. A győzelmet a svéd Jenny Rissveds szerezte meg.

A sportág krónikájához tartozik az is, hogy az olimpia versenyén a magyar Tam Csilla nemzetközi (UCI-minősítésű) bíróként vett részt.

Végeredmény, hegyikerékpár, férfiak: 1. Nino Schurter (Svájc) 1:33:28 óra, 2. Jaroslav Kulhavy (Szlovákia) 1:34:18, 3. Carlos Coloma Nicolas (Spanyolország) 1:34.51, ... 24. Parti András 1:41:20.

(MOB/VF, fotó: MTI/Illyés Tibor)