A MOB elnöksége kinevezte a MOA-tanácstagokat, elfogadta a Doppingellenes Szabályzatot

A MOB elnöksége kinevezte a MOA-tanácstagokat, elfogadta a Doppingellenes Szabályzatot

2021. 03. 03.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének március 3-ai ülésén dr. Bukta Zsuzsannát nevezték ki a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) új elnökének, továbbá döntöttek a MOA-tanácstagok személyét illetően is. A vezető testület tagjai elfogadták a MOB új Doppingellenes Szabályzatát, tárgyalták a költségvetést, és napirenden volt az alapszabály is. A női bizottság új elnevezést kapott.

A január 27-ei ülés óta eltelt időszakról Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke számolt be. Ismertette, hogy Szalay-Berzeviczy Attila vezetésével február 23-án megalakult a Budapest 2032 Bizottság, melynek feladata annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát. A MOB elnöke elmondta, hogy a hazai ötkarikás szervezet hamarosan együttműködési megállapodást köt a Synlabbal, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójával. A sportvezető arról is beszámolt, hogy a tokiói olimpia szervezői az érintettek számára a játékok lebonyolítására vonatkozó szigorú intézkedéseket tartalmazó úgynevezett „playbook”-okat hoztak nyilvánosságra.

A grémium egyhangúlag elfogadta a MOB új Doppingellenes Szabályzatát is. Mint dr. Vaska Ottilia a napirend ismertetése során elmondta, az új dokumentum alapja a 2021-es WADA-szabályzat, amely az eddigieknél erősebb hatáskört biztosít a nemzeti olimpiai bizottságnak. Az új szabályzatot a WADA jóváhagyta, azt a nemzetközi szabályozással összhangban állónak nyilvánította. A szabályzat az orvosi, a sportolói és a jogi bizottsággal is egyeztetésre került. A MOB továbbra is a zéró tolerancia elvét követi.

A MOB elnöksége a Magyar Olimpiai Akadémia elnökének dr. Bukta Zsuzsannát, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa tagjának Győr Bélát, dr. Csisztu Zsuzsát, dr. Killyéni Andrást, Rédli Andrást, Becsey Jánost, Kegyes Jenőt, Martinek Jánost, dr. Printz Jánost, dr. Szabó Lajost, Prof. Dr. Szakály Sándort, Szijj Lillát, dr. Szikora Katalint, dr. Gál Andreát és Faragó Juditot nevezte ki.

Mint az előterjesztésben is kitűnik, a Magyar Olimpiai Bizottság az olimpiai eszme és a magyar sportmozgalom olimpiai hagyományainak ápolása céljából működteti a Magyar Olimpiai Akadémiát. „Ezzel a nyári tisztújítás után a MOB bizottsági struktúrája véglegesedett, az olimpiai akadémia létrehozása kötelező jellegű a MOB életében, ezt alapszabályunk is rögzíti” – jelentette ki Kulcsár Krisztián, majd köszönetet mondott az ülésen is résztvevő korábbi elnöknek, dr. Aján Tamásnak, aki 1990 óta volt elnöke az akadémiának. „Aján Tamás igen magas színvonalon vezette az akadémiát, amit a nemzetközi olimpiai mozgalom rendszerében is elismertek.” A sportvezető elmondta, hogy az új tanácstagok kinevezésekor szempont volt, hogy valaki vagy aktív szervező legyen a sport területén, vagy az olimpiakutatásban járjon élen.

Dr. Aján Tamás a jelenlévők közül megköszönte Győr Béla MOA-főtitkárnak a munkáját, az elnökségi tagok közül kiemelte dr. Kamuti Jenőt, dr. Magyar Zoltánt és dr. Kovács Antalt, akik rendszeresen, vagy több alkalommal is részt vettek az akadémia munkájában. Külön megköszönte a MOB jelenlegi vezetésének a hozzáállását, hiszen amellett, hogy Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Vékássy Bálint főtitkár is aktív résztvevője a tanácsüléseknek, vándorgyűléseknek, gyűjtőtalálkozóknak és egyéb eseményeknek, mint mondta, régen volt olyan eset, mint az általuk vezetett ciklusban, miszerint a MOB tagsága előtt is bemutathatta munkáját az olimpiai akadémia. „Az akadémia az életem egy darabja. 1968-tól vagyok a MOB tagja, több mint harminc évig vezettem a Magyar Olimpiai Akadémiát. Nemzetközi szinten is jó kapcsolatokat építettünk ki, aktívan együttműködtünk a Nemzetközi Olimpiai Akadémiával is. Külön öröm, hogy a TF, majd a Magyar Sport Háza után a MOB-székházban kaptunk irodát, így biztosított a két szervezet közötti mindennapi kapcsolat. Biztos vagyok benne, hogy a MOA nagymértékben segíti a MOB munkáját is.”

A testület Vékássy Bálint főtitkár előterjesztésében tárgyalta a MOB 2021-es költségvetésének tervezetét, a készülő Alapszabályt. Fábián László sportigazgató a lengyelországi rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság magyar sikere után járó eredményességi támogatásra – Krueger John-Henry 1000 méteren lett 2. – tett javaslatot, melyet a jelenlévők elfogadtak.

A testület döntött a Nők a Sportban Bizottság nevének megváltoztatásáról is, melyet a bizottság tagjai már korábban kezdeményeztek. Az új elnevezés Esélyegyenlőségi Bizottság, mely kifejezőbb és egy sokkal átfogóbb, szélesebb mozgásteret biztosíthat a munkának. A MOB a Szervezeti és Működési Szabályzat vonatkozó pontját ennek megfelelően módosítja.

Az ülésen a testület tagjaként részt vett dr. Kamuti Jenő is, akit napra pontosan 21 évvel ezelőtt választottak meg Párizsban a Nemzetközi Fair Play Bizottság élére.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)