Szilágyi Liliána viszi a magyar zászlót a záróünnepségen

A MOB közgyűlése az Etikai Bizottság összetételéről is döntött

2019. 11. 30.
Megosztás


Alapszabálymódosítás mellett multisport-események is szerepeltek a Magyar Olimpiai Bizottság november 30-ai közgyűlésének napirendjén. A Mercure Budapest Castle Hillben rendezett szombati eseményen megválasztották az ötkarikás szervezet Etikai Bizottságát és bemutatták a Magyar Csapat új arculatát is.

A napirendi pontok előtt megemlékeztek az olimpiai család május 24-ei közgyűlése óta elhunyt tagjairól: Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornászról, Ambrus Miklós olimpiai bajnok vízilabdázóról, Lantos László olimpiai 9. helyezett úszó, úszóedzőről, Nedeczky György vívóedző, a női párbajtőr-válogatott kapitányáról, Simó Lajos olimpiai 8. helyezett kézilabdázóról, Molnár Imre olimpiai 4. helyezett tornászról, Körösfői László, a Magyar Röplabda Szövetség elnökéről, MOB-tagról, Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökéről, MOB-tagról, Szabó Miklós Gábor olimpiai 18. helyezett sportlövőről, dr. Szivós István olimpiai bajnok vízilabdázó, MOB-tagról, és Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, MOB-tagról.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az olimpiát megelőző esztendő mindig kiemelt jelentőségű a sportéletben. Méltatta az idei sporteredményeket és beszélt arról is, hogy a Magyar Kormány többletfinanszírozást ad a felkészüléshez, és a jövőbeni támogatásról is biztosította a Tokióra készülő sportolókat, sportszakembereket. Kulcsár Krisztián MOB-elnök köszönetet mondott a kormány nagymértékű támogatásáért.

Az első napirendi pontban az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről Kulcsár Krisztián számolt be. A MOB elnöke kifejtette, hogy az idei év az olimpiai sportágak, versenyszámok világbajnoki, magyar vonatkozású eredményei – utalt a 8 aranyra, 4 ezüstre és 3 bronzra – biztatóak, „jó érzéssel töltik el" az embert. A sportvezető elismeréssel beszélt a hazai rendezésű világbajnokságokról, az idei Európa Játékokról, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról és a Strand Világjátékokról – ezeken összesen 241 magyar sportoló vett részt. Beszélt arról, hogy Tokióban a rióihoz hasonló méretű Magyar Csapatra számít a MOB – a közel 160 fős létszám függ a kvalifikációt szerző csapatsportoktól is – és közel 13 éremre. Megjegyezte, hogy ma 58 kvalifikációval rendelkezünk, ez a szám pedig közel megegyezik a négy évvel ezelőtti állapottal. A MOB első embere a tavaszi, nyári sportdiplomáciai vonatkozásokra is kitért: köztük az AIBA helyzetére, az oroszok dopping-vonatkozásaira és a hazai rendezésű NOB-szemináriumokra, találkozókra.

A MOB célja, hogy közgyűléseken legyenek bizottsági tájékoztatók is, így a tagság első kézből kapjon információt azok működéséről. Ezúttal dr. Tállay András, az Orvosi- és Vaskuti István, a Sportszakmai Bizottság elnöke adott betekintést a két szervezet munkájába. Dr. Tállay András elmondta, hogy a bizottság kiemelt tevékenysége az olimpiai események egészségügyi támogatása, mellette stratégiai feladataik is vannak, továbbképzések, kiadványok menedzselése. A bizottság elnöke örömmel újságolta, hogy jövőre Budapest adhat otthont a NOB orvosi-egészségügyi szemináriumának. Vaskuti István, a Sportszakmai Bizottság vezetője a szakmai javaslattételi munkát emelte ki, és kitért arra is, hogy az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságával még szorosabb együttműködést szeretnének. A bizottság tagjai rendszeres résztvevői a MOB sportági konzultációs sorozatának is.

Az Alapszabály – mely újdonságként a független Etikai Bizottság létrehozását, annak működését, és feladatait is magába foglalja – mellett a Felügyelő Bizottság ügyrendje is változott. Előbbit dr. Mészáros János, a MOB Jogi Bizottságának vezetője, utóbbit Dávid Imre, a Felügyelő Bizottság elnöke terjesztette elő.

Az Alapszabály változásainak ismertetését megelőzően Kulcsár Krisztián azt mondta: „egy civil szervezet életében rendben lévő ügy, ha az alapszabályához gyakran nyúl, hiszen arra a működésünket szabályozó legfontosabb alapdokumentumként kell tekinteni, ami természetszerű, hogy a világ változásával folyamatosan lépést tart. Tehát szeretnék mindenkit bátorítani, hogy az észrevételekkel bátran jöjjön elő, tegyük jobbá az alapszabályt, én is minden olvasatnál találok benne csiszolni valót." Vékássy Bálint hozzátette: „a változtatásokra kettős célból volt szükség: egyrészt az önálló Etikai Bizottság létrehozása miatt, másrészt a Szervezeti és Működési Szabályzattal való harmónia okán."

„Idén a tavaszi közgyűlésünkön a stratégiánk elfogadásával döntöttünk az önálló Etikai Bizottság létrehozásáról, ősz elején az új SZMSZ elfogadásával ennek majdnem minden jogi akadálya is elhárult. Az alapszabály módosításának mai elfogadásával az utolsó buktatón is túljutottunk, így felállhat az önálló Etikai Bizottságunk. Azzal a szándékkal fogtunk hozzá az összeállításának, hogy egy olyan, megkérdőjelezhetetlen hitelességű testület álljon föl, amelynek nem minden tagja kötődik a sporthoz" – mondta a MOB elnöke.

Fábián László sportigazgató a minszki Európa Játékokról, a bakui nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról és a dohai, első alkalommal megrendezett ANOC Strandsportok Világjátékáról (World Beach Games) szóló beszámolót ismertette. Az olimpiai bajnok öttusázó az összefoglalóban kitért arra, hogy Minszkben 121 magyar sportoló 14 sportágban versenyzett és 19 érmet, köztük 4 aranyat nyert; Bakuban 88 magyar fiatal 21 medállal gazdagodott és 75 százalékuk végzett az első nyolc hely valamelyikén, míg Dohából 32 magyar sportoló négy éremmel tért haza.

A jelenlévők elfogadták a 2020-as lausanne-i, 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon résztvevő Magyar Csapat és küldöttség személyi összetételére vonatkozó hosszú listát (long list). A végleges név szerinti nevezés december közepén zárul. A csapat vezetője Dósa Viktória lesz.

A MOB Közgyűlése – az elnökség javaslata alapján – az Etikai Bizottság tagjává választotta dr. Beck Györgyöt (vízilabdázó, üzletember, sportvezető), Csák Jánost (közgazdász), Császári Attilát (úszó olimpikon, öttusázó, sportvezető, sportdiplomata), dr. Hardy Ilonát (jogász, értékpapír-szakértő, üzletasszony), dr. Kolbenheyer Zsuzsannát (sportvezető, ügyvéd, korábbi válogatott jégkorongozó), dr. Sótonyi Pétert (Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja) és Vizi E. Szilvesztert (orvos, farmakológus, felfedező, az agy, az idegrendszer kutatója, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja).

Vékássy Bálint főtitkár bemutatta a Magyar Csapat új arculatát, annak elemeit, a kereskedelmi (csapat)logót, a „Magyarock"-ot, valamint a „Mi vagyunk" szlogent. A sportvezető beszélt a közel 200 fős Magyar Csapat, mint „elitklub" létrehozásáról, annak kritériumrendszeréről.

A főtitkár beszámolt a MOB stratégiához kapcsolódó megvalósult feladatairól is. Kitért többek közt a rendszeres nemzetközi, angolnyelvű hírlevélre, a független Etikai Bizottság létrehozására, a nemzetközi kapcsolatok szélesítésére, a nemzeti olimpiai bizottságokkal kötött együttműködési megállapodásokra, a partneri szerződések javai egy részének továbbszármaztatására a szövetségek, sportolók irányába.

Döntés született a sportolók, az őket segítő szakemberek olimpiai eseményekre történő nevezése és akkreditációja minimumkövetelményeinek elfogadásáról is. Ennek értelmében például a tokiói olimpiára a MOB akkor nevezi be a kvalifikációt szerző sportolót, ha a következő kritériumok egységesen teljesülnek: negatív doppingvizsgálati eredmény (a nyitóünnepséget megelőző 365 napban 4 db negatív doppingvizsgálati eredmény, ebből legalább 2 db az olimpia évében, legalább 1 db az olimpiát megelőző évben); az olimpiai esemény nyitóünnepségét megelőző 100 napban 1 db negatív drogteszt-eredmény; doppingellenes tájékoztatón való részvétel; sportolói szerződés aláírása; alkalmasság megállapítása az Országos Sportegészségügyi Intézetre szűrővizsgálatán; büntetlen előélet, valamint a sportoló nem állhat fegyelmi- vagy doppingeljárás eredményeként jogerős eltiltás hatálya alatt.

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány tevékenységét Szalay-Berzeviczy Attila elnök, a MOB elnökének stratégiai tanácsadója ismertette. „A BOM szorosan együtt él velünk, egy remek ügyet visznek, kicsit terhet is levéve rólunk, úgyhogy alkalmankénti beszámolóikra ugyanúgy számíthattok majd, mint ahogy a bizottságokéra és a Magyar Olimpiai Akadémiáéra is" – jegyezte meg Kulcsár Krisztián.

Szalay-Berzeviczy Attila a kettős karrierprogramról beszélt, melyet az üzleti élet prominensei, jelentős hazai vállalatok támogatnak az alapítványon keresztül. „Hat év alatt 110 sportoló összesen 85 millió forint támogatást kapott, ez 72 diploma megszületését segítette. Jelenleg 36 ösztöndíjasunk van, és reméljük, jövőre az olimpián legalább öt támogatott sportolónk fog versenyezni, olyanok, mint például Péni István sportlövő." Az alapítvány elnöke hozzátette, hogy jövőre mentori programot is indítanak.

Elfogadták a hazai sportesemények megrendezésével kapcsolatot állásfoglalást is. A Magyar Olimpiai Bizottság feladatának tekinti, hogy szakmailag, erkölcsileg és lehetőségei keretén belül anyagilag is támogassa az olimpiai sportági szakszövetségeket abban, hogy nemzetközi események megrendezésére pályázzanak, valamint, hogy az elnyert események sikeresen kerüljenek megrendezésre. Hogy a hazai nemzetközi sportesemények megrendezéséhez szervezési tudásközpontként működjön, a MOB stratégiai célként jelölte ki egy kritériumrendszer meghatározását, amelynek teljesítése esetén a MOB védnökként vagy támogató partnerként jelenhet meg az esemény mellett. Kötelező kritérium: a nemzetközi szövetség által elfogadott pályázati dokumentáció megismerése; a sportesemény részletes, átfogó költségvetésének bemutatása; a költségvetés forrásoldala rendelkezésre állására vonatkozó szándéknyilatkozatok, szerződések, garanciák, biztosítékok rendelkezésre állása; biztosíték, hogy az esemény megrendezéséhez szükséges infrastrukturális és tárgyi feltételek a sikeres lebonyolításhoz szükséges időpontra rendelkezésre állnak; a szervezőbizottságot bemutató, a felelősségi köröket is részletesen tartalmazó organigram; egyértelmű hagyaték az élősport számára.

„Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja" címet adományoztak Faragó Juditnak (asztaliteniszező, sportdiplomata, a hazai szövetség egykori főtitkára, a nemzetközi szervezet vezérigazgatója, korábbi MOB elnökségi tag), Kunszt Gábornak (atléta, szakedző, testnevelő, sportvezető, a BHSE korábbi elnöke, a MOB elnökségének tagja, bizottságvezetője, MOB- és Fair Play-díjas) és Regőczy Krisztinának (olimpiai ezüstérmes jégtáncos, műkorcsolyázó, edző, sportvezető, korábbi MOB elnökségi tag).

A közgyűlés végén szót kért dr. Aján Tamás, a szervezet korábbi főtitkára, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, aki elismerését, gratulációját fejezte ki az esemény igen színvonalas megrendezéséért, kivitelezéséért, valamint az új arculatot bemutató prezentációért.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)