A MOB közgyűlése elfogadta a módosított alapszabályt – változik a delegálás rendszere

A MOB közgyűlése elfogadta a módosított alapszabályt – változik a delegálás rendszere

2022. 05. 28.
Megosztás


Az új dokumentum értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság újra a magyar sport parlamentje lehet. A május 28-ai közgyűlésen elfogadták a pekingi téli olimpia beszámolóját, napirenden volt a 2022-2032-es időszakra vonatkozó versenysport-stratégia, és felügyelőbizottsági tagokat is választottak, melynek elnöke Dávid Imre maradt. A hazai olimpiai mozgalom legfelsőbb fórumán részt vett a leköszönő sportért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde is.

Ez az esemény sporttörténelmi szempontból mérföldkőnek tekinthető, hiszen ez volt az első MOB-közgyűlés, amióta január 29-én Gyulay Zsoltot megválasztották elnöknek, majd Fábián Lászlót kinevezték főtitkárnak; mindemellett dr. Schmidt Ádám is ezen a héten tette le (sportért felelős) államtitkári esküjét (ö más elfoglaltsága miatt nem volt jelen). Jelenleg 58 hely van betöltve a MOB közgyűlésében, az eseményen 44-en vettek részt. Meghívást kaptak a közgyűlésre a magyar sport meghatározó szervezeteinek képviselői is.Dr. Szabó Tünde
leköszönő sportért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a MOB és az állami sportirányítás tekintetében is új időszak kezdődött, illetve kezdődik – utalt Gyulay Zsolt januári megválasztására és Schmidt Ádám májusi kinevezésére –, a magyar sport azonban továbbra is számíthat a Magyar Kormány támogatására. „A közelmúltban óriási sikereket ért el a magyar sport, az utánpótlás is a korábiaknál erősebb alapokon nyugszik, ezek a biztosítékai az eredményes jövőnek” – fogalmazott. Hozzátette: a MOB a legnagyobb tiszteletben álló hazai sportszervezet, amely folyamatosan nyílt és őszinte konzultációt folytat a sportszövetségekkel, vezető sportszervezetekkel; Gyulay Zsolt és Fábián László személye garancia arra, hogy az ötkarikás szervezet újra elfoglalja méltó vezető helyét.Gyulay Zsolt
kifejtette: jó, hogy ilyen szép számban összegyűltünk, sokan olyanok is eljöttek, akik az utóbbi időben távol maradtak, ez az első lépése annak, hogy a MOB újra a magyar sport parlamentje legyen. „Mérföldkőhöz értünk, küldetésünk van. Mi képviseljük az olimpiai sportágakat, a sportszakmát, célunk, hogy kellőképpen képviseljük a magyar sport érdekeit is. Megválasztásomkor ígértem, hogy visszaállítom a delegálási rendet, ennek érdekében módosítjuk az alapszabályt. Erről is fogunk ma szavazni.”

A MOB elnöke a február elseje óta eltelt időszak aktualitásait is ismertette. Bemutatta Fábián László főtitkárt, dr. Bartha Csaba sportigazgatót, Tóth Anita kommunikációs igazgatót és a marketing területén dolgozó Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozót. Kitért a pekingi téli olimpia és a vuokatti téli EYOF sikereire, az ukrán sportolók felé intézett humanitárius segítségnyújtásra (Híd Kárpátaljáért), gratulált a hazai rendezésű birkózó Európa-bajnokság és a Giro d’Italia sikereihez, eredményes szervezést kívánt a közelgő vizes vb-hez, beszélt a 24 Toyota-gépkocsi átadásáról, és beszámolt a párizsi olimpiai egyeztetésről is. Gratulált Tóth Zsuzsannának, amiért beválasztották a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség igazgatótanácsába. Elmondta, hogy az előző napon voltak Bukarestben, ahol a közép- és délkelet-európai országok (Central & South – Eastern European NOCs Meeting, CSEENOCs Group) olimpiai bizottságai vezetőinek rendezett találkozón Szergej Bubka ukrán elnök személyesen mondott köszönetet a magyaroknak a fegyveres konfliktus idején nyújtott segítségért.

„Jó volt látni a Giro kapcsán is, hogy a magyar szurkolók mennyire szeretik az ilyenfajta eseményeket. A Magyar Olimpiai Bizottságnak nem szabad letenni arról, hogy egy hazai rendezésű multisporteseményt rendezzen. Ennek a közgyűlésnek és a jövőnek is az lesz a feladata, hogy törekedjünk arra, hogy akár olimpiát, akár Európa Játékokat, vagy EYOF-ot rendezzünk, mindenféle politikai hátsó szándék nélkül. Alapvetően az a feladatunk, hogy ezeket az eseményeket elősegítsük, korábban is már volt ezzel kapcsolatban nemzetközi színtéren is sok megbeszélés. Jelentőségteljesen meg tudjuk fogalmazni azt a fő célt, hogy a Párizs utáni első európai olimpia lehetne Budapesten. El kell köteleznünk magunkat ezzel. És gyakorlatilag azt látom, hogy a létesítmények, az infrastruktúra és a szakmai hozzáértés természetesen a rendelkezésükre áll” – mondta a MOB elnöke. A MOB alapszabálya úgy fogalmaz: a Magyar Olimpiai Bizottság egyik célja „annak elősegítése, hogy az Olimpiai Charta vonatkozó rendelkezéseivel összhangban Magyarország a jövőben olimpiai eseménynek adjon otthont”.

A közgyűlés egyik kiemelt jelentőségű napirendi pontja volt az új alapszabály elfogadása. A tervezet egyeztetésre került a tagsággal, a bizottságokkal, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Gyulay Zsolt elmondta, a legfontosabb változást a delegálási folyamatok visszaállítása jelenti. Kibővült a delegáló szervezetek köre, az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is delegálhatnak a közgyűlésbe tagokat, nem csak a szövetségek; a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek visszakapják delegálási jogukat. A MOB közgyűlésének létszáma így 127 lehet.A változtatásokat dr. Mészáros János, a MOB Jogi Bizottságának elnöke ismertette, aki elmondta: 2017 óta ez a – NOB-bal egyeztetve – a hatodik módosítása a dokumentumnak, a változások mindig az aktuális koncepciónak feleltek meg; a 127 tag pedig tartható állapotot jelenthet. A 42 szavazásra jogosult közül 40-en szavaztak igennel.
A pekingi téli olimpia (12 sportoló, 3 érem, 20 olimpiai pont, éremtábla 20. helye) és a vuokatti téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (30 sportoló, 5 érem, éremtábla 9. helye) szakmai beszámolóját dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója ismertette, majd köszönetét és gratulációját fejezte ki mindenkinek, aki a sporttörténelmi sikerekhez, eredményekhez hozzájárult.Fábián László tájékoztatást adott a MOB 2022 és 2032 közötti időszakra vonatkozó versenysport-stratégiájáról. A dokumentum – melyet nyomtatásban is megkaptak a jelenlévők – a sporttársadalom széleskörű bevonásával – mintegy 1000 kérdőívet elemeztek – és külsős szakemberek közreműködésével készült.

A közgyűlés elfogadta a 2022-es, Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő magyar küldöttség összetételére vonatkozó hosszú listát. Besztercebányán 9 sportágban (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár, úszás) 98 fiatal versenyző állhat rajthoz. A napirendet Dósa Viktória csapatvezető ismertette.

A tagok megszavazták a MOB 2022-es költségvetését, elfogadták a könyvvizsgáló jelentését, az elnökség 2021-es szakmai beszámolóját, a szervezet 2021. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint kiegészítő mellékletét; jóváhagyták a felügyelő bizottság tavalyi beszámolóját és idei ellenőrzési tervét, módosították annak ügyrendjét.

A jelenlévők megemlékeztek az olimpiai család, tavaly november 27-ei közgyűlés óta elhunyt tagjairól: dr. Miltényi Márta sportorvosról, a TF docenséről, Sári Nándor kajak-kenu mesteredzőről, Madarász Csilla 4. helyezett olimpikon úszóról, dr. Szabó Béláról, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagjáról, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornászról, Bodnár Tibor olimpikon sportlövőről, Pásztor Szabolcs 6. helyezett olimpikon párbajtőrvívóról, Vida Gábor olimpikon műkorcsolyázóról, edzőről, Marosi Paula olimpiai bajnok tőrvívóról, Etédi (Gagyi) Endre rúdugróedzőről, Salim József 5. helyezett olimpikon taekwondósról, Korondi Margit olimpiai bajnok tornászról, dr. Varasdi Géza olimpiai bronzérmes atlétáról és Molnár Albin olimpikon vitorlázóról, szövetségi kapitányról.A közgyűlés személyi kérdésben is döntött. A MOB Felügyelő Bizottságának élén – ötéves mandátumának lejárta után – megerősítették pozíciójában Dávid Imrét, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnökét, aki 1996 óta vezeti a MOB ellenőrző testületét; a grémium tagjának választották Nátrán Rolandot, a Magyar Asztalitenisz Szövetség első emberét, a nemzetközi szervezet alelnökét, a MOB Gazdasági Bizottságának tagját. A Felügyelő Bizottság megválasztásra kerülő elnökének és tagjának megbízatása 2022. május 28. napján kezdődik, és öt évre szól. Dávid Imre megköszönte a bizalmat és azt mondta: munkája során továbbra is a sportszerűségre, szakszerűségre, határozottságra és nyugalomra fog törekedni.
Elismerést kapott hat sportszakember, sportvezető. MOB Életműdíjat vett át Schmitt Pál és dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolói; MOB Érdeméremben részesült dr. Pavlik Gábor, a magyar vízilabda-válogatott korábbi orvosa, a Testnevelési Egyetem professor emeritusa, Udvarhelyi Gábor vívó mesteredző, Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, edző, sportvezető, és Ördög Éva, a magyar női vízilabdasport egyik megteremtője.Tiszteletbeli taggá választottak három korábbi MOB-tagot: a Fair Play-díjas Hazsik Endre világbajnoki bronzérmes kajakozót, a KSI egykori elnökét, a szintén Fair Play-díjjal kitüntetett Molnár Zoltánt, a MOB korábbi főtitkárát, olimpiai csapatvezetőt, a Magyar Edzők Társaságának elnökét, és dr. Pakucs Jánost, a Magyar Öttusa Szövetség egykori alelnökét, versenyszervezőt, a MOB Felügyelő Bizottságának tagját.

A május 13-án 80. születésnapját ünneplő Schmitt Pált az életútját bemutató videó-fotógalériával köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése.A jelenlévők az esemény végén tortával ünnepelték a május 28-án 50 esztendős Kovács Antal olimpiai bajnok judóst, a MOB elnökségének tagját.


(MOB/VF, fotó: MOB/Szalmás Péter; infografika: Nemzeti Sport)