SZP 7510

A MOB-közgyűlés napirendjén Párizs és a 2026-os téli olimpia, Életműdíjat kapott Török Ferenc

2024. 05. 11.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság május 11-ei közgyűlésén elfogadták a párizsi olimpia magyar küldöttségének „hosszú” listáját, a játékok prognózisának aktualizálását, az idei téli ifjúsági olimpia beszámolóját; a tagság döntött a Magyar Olimpiai Csapat 2026-os milánói, cortinai téli olimpiai részvételéről. A MOB Életműdíját dr. Török Ferenc vehette át.

SZP 7107
MOB-Média/Szalmás Péter

A résztvevőknek a Hotel Héliában Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntője után dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár mondta el gondolatait. A sportvezető 76 nappal a játékok megkezdése előtt – miután gratulált a közelmúlt kvótaszerzőinek – arról beszélt, hogy a Magyar Kormány támogatásával a HM Sportért Felelős Államtitkársága is azon dolgozott, hogy az olimpiára készülő sportolók nyugodt körülmények között, biztos háttérrel készülhessenek. „Teljesítettük vállalásunkat, a MOB és a sportági szakszövetségek és a kiemelt egyesületek is időben megkapták a felkészüléshez szükséges támogatást. Külön köszönöm az együttműködésüket, csakúgy mint a médiának, a magyar sport támogatóinak. Kérem, hogy a jövőben is egymást segítve dolgozzunk a magyar sikerekért. Célunk volt, hogy a kormány támogatásával minél több kvalifikációs eseményt rendezzünk hazai pályán, úgy gondolom, ennek pozitív hozadékát is érezhetjük, gondoljunk csak a kézilabdázókra.”

MOB-Média/Szalmás Péter
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt a MOB-elnöki beszámolóban a közelmúlt eseményeit, a párizsi felkészülés aktualitásait, a nemzetközi vonatkozásokat ismertette. „17 sportág 157 sportolója kvalifikált az olimpiára vagy szerzett szintet – most már teljesen Párizs fókuszában telnek a napjaink – a szakmai előrejelzések szerint akár 180-190 kvótáig is elmehetünk. Nagyon örömteli, hogy húsz év után négy csapatsportágban leszünk érdekeltek az olimpián, ez is mutatja, hogy a tao kezd beérni” – emelte ki a sportvezető, aki beszámolt az olimpiával kapcsolatos sportági konzultációkról és doppingellenes tájékoztatóról és elmondta azt is, hogy a Wizz Air légitársaság lesz a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos utaztatója a párizsi olimpiára. Emlékeztetett, hogy a nagy nemzeti olimpiai bizottságokhoz hasonlóan a MOB is kinevezett csapatkapitányokat a Magyar Olimpiai Csapat élére: az egyaránt ötödik olimpiájára készülő Szilágyi Áront és Telegdy-Kapás Boglárkát. Beszélt a gangwoni téli ifjúsági olimpiáról, a párizsi adidas-bemutatóról, a Várkert Bazárban tartott olimpiai sportruházat-bemutatóról, az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) hazai versenyének szakmai előkészületeiről, az Olimpiai Értékek Iskolai Programról (OVEP), a Kettőskarrier-programról, a sportdiplomáciai konferenciáról. A MOB elnöke elmondta, hogy Fürjes Balázs tagja lett a NOB Olimpiai Program Bizottságának, Prima-díjas lett és Nyerges Mihály-emlékdíjat kapott főtitkárunk, Fábián László. Gratulált Madaras Norbertnek, amiért újabb négy évre beválasztották a LEN elnökségébe, illetve a Bacsa Péterék vezette szövetségnek, amiért – sportdiplomáciai sikerként – Losonczi Dávidot utólag világbajnokká avatta a nemzetközi szövetség. Tájékoztatott, hogy zajlanak a munkálatok a TF-en az új irodaépületünkben is, amellyel méltó, önálló székháza lesz a Magyar Olimpiai Bizottságnak, illetve a Farkasréti temetőben épül az új Olimpiai Bajnokok Fala. Gyulay Zsolt beszámolt az olimpiai láng marseille-i fogadásáról, miután ő maga is futott a lánggal. „Már most elképesztő biztonsági intézkedéseket láthattunk, jó és biztonságos olimpia elé nézünk.”

SZP 7189
MOB-Média/Szalmás Péter

A napirendi pontok tárgyalása előtt elismeréseket adott át Schmitt Pál tiszteletbeli elnök, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök és Gyulay Zsolt. A MOB Életműdíját dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, Érdemérmet dr. Soós Ágnes, a Sportkórház főigazgató-főorvosa, dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség és a hazai karateszövetség elnöke, valamint Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kézilabda-mesteredző, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának első embere vehetett át; az Egyenlő Esélyekért Díjat Kelemen- van de Konijnenburg Ildikó, korábbi olimpikon műugró, sportvezető – távolléte miatt – későbbi időpontban kapja meg.

SZP 7405
MOB-Média/Szalmás Péter

Oklevelet kapott Nagy Péter súlyemelő. A háromszoros olimpikon a 2012. évi londoni olimpián a +105 kilogrammos kategóriában eredetileg 11. helyen végzett. Egy bolgár, egy orosz és egy grúz sportolót, akik Péter előtt végeztek, doppingvétség miatt utólag kizártak a versenyből, ezzel a magyar súlyemelő helyezése hárommal javult, amelyről hivatalos értesítést a MOB a közelmúltban kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. A NOB 8. helyről szóló oklevelét Schmitt Pál adta át.

SZP 7342
MOB-Média/Szalmás Péter

87. születésnapján külön köszöntötték Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívót, a Nemzet Sportolóját, a MOB tiszteletbeli tagját.

SZP 7459
MOB-Média/Szalmás Péter

A résztvevők elfogadták a párizsi olimpiával kapcsolatos előrejelzések aktualizálását és áttekintették a játékokon résztvevő magyar küldöttség összetételét, az arra vonatkozó hosszú listát (long list) is – a listát a nevezési határidő előtt szükséges majd a végleges csapatra szűkíteni. Döntés született a 2026-os téli olimpiai játékokon való részvételről, elfogadták a gangwoni téli ifjúsági olimpia beszámolóját (1-es számú melléklet és 2-es számú melléklet) a 2025. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal (2025. február 9-16.) és a 2026-os milánói, cortinai téli olimpiával (2026. február 6-22.) kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket is. A témákat előzőleg tárgyalta a MOB Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsága az április 25-ei, majd az elnökség a május 2-ei ülésén.

SZP 7585
MOB-Média/Szalmás Péter

A párizsi prognózis az április 29-ei állapotnak megfelelő kvótaszámot jelzi, az előrejelzésben 15-25 érem és további 22-36 pontszerző helyezés van megjelölve.

Döntés született a minimumkövetelmények módosításáról is. Erre azok után lett szükség, hogy lovastusában is született magyar kvóta Kaizinger Balázs révén, és a doppingvizsgálat a sportoló, a lovas mellett a lóra is vonatkozik.

SZP 7654
MOB-Média/Szalmás Péter

Elfogadták a MOB 2024-es költségvetését, a könyvvizsgáló jelentését, a 2023-as egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint annak kiegészítő mellékletét, továbbá az Alapszabály (dr. Mészáros János ismertette) és az Etikai Szabályzat (dr. Hardy Ilona ismertette) módosítását, az elnökség 2023-as beszámolóját – utóbbiról Fábián László főtitkár adott rövid áttekintést. Elfogadták a Felügyelő Bizottság 2023-as beszámolóját is, melyet Dávid Imre elnök ismertetett.

SZP 7500
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Alapszabály módosítására többek közt az olimpiai kvalifikációs sorozat (Olympic Qualifier Series, OQS), mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felügyelete alá tartozó kvalifikációs eseménysorozat jogállásának meghatározása és a MOB Média díj újbóli bevezetése miatt van szükség.

Az utolsó napirendi pontban dr. Hardy Ilona az Etikai-, dr. Baji Balázs a Sportolói Bizottság 2023-as tevékenységéről számolt be.

SZP 7131
MOB-Média/Szalmás Péter

A résztvevők megemlékeztek az olimpiai család előző, decemberi közgyűlése óta elhunyt tagjairól is (Szabó Nagy Gyula ökölvívó, Gubányi Ernő kézilabdázó, Horváth László sportvezető, Dér Ervin kerékpáros, Paulányi Magda atléta, Beszteri-Balogh János jégkorongozó, Zsivotzky Gyuláné Komka Magdolna atléta, Thaly Zoltán újságíró, Povázsay Péter kenus, Cseh Lajos sportvezető, Dobor Dezső sportújságíró, dr. Gyenesei István sportvezető, Nagy Sándor sportlövő, Holéczy Tibor sífutó, Juhász Péter labdarúgó, Kisvárdai István sportlövőedző, Györfi János kézilabdaedző, sportvezető, dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, mesteredző, Horváth Kornél vívóedző, Keszthelyi Rudolf tornász, edző).