A MOB megkezdte a 2020-as tokiói felkészülést

A MOB megkezdte a 2020-as tokiói felkészülést

2016. 12. 13.
Megosztás


A Japán Olimpiai Bizottság és a Tocsigi Prefektúra közös delegációja tett látogatást Győrben Borkai Zsoltnál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökénél. Az egyeztetés középpontjában a 2020-as tokiói olimpia állt.

A Győrbe látogató delegáció, Kenji Nisimura, a Japán Olimpiai Bizottság igazgatója, Kacuhito Tocsira, az ADK igazgatója és Numao kormányzó felajánlotta támogatását a Magyar Olimpiai Csapatnak. Tocsigiben magas színvonalú felkészülést biztosíthatnak a magyar olimpikonoknak négy éven keresztül, és kifejezetten várják Japánban az ifjúsági sportolókat.

A kölcsönös megállapodás – mely szakmai és anyagi alapokon nyugszik – keretein belül a MOB biztosította a japán küldöttséget afelől, hogy Magyarország is várja a japán sportolókat. A felek megállapodtak az idén lejáró együttműködés meghosszabbításáról. A MOB erejét, népszerűségét elismerve meghívták Borkai Zsoltot Tokióba a végleges megállapodás hitelesítésére. Magyarország az első között ír alá megállapodást Japánnal, ezáltal magasabb szintre kerülhet a tokiói felkészülés. A MOB vezető és koordinációs szerepet tölt be az együttműködésben.

A nemrégiben újraválasztott tocsigi kormányzó, Maszasi Numao – akinek mandátuma 2020 végéig szól – írásban is megerősítette, hogy támogatja a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését a négy év múlva esedékes ötkarikás játékokra. A japán fővárostól mintegy 100 kilométerre található Tocsigi Prefektúrában (japán közigazgatási egység – a szerk.) számos kiváló sportlétesítmény található, ahová szeretettel várják a magyar sportolókat olimpiai felkészülésre, edzőtáborozásra.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Olimpiai Bizottság delegációja november elején ellátogatott Tocsigibe, ahol végigjárta a színvonalas létesítményeket és előkészítette az együttműködést.

A Japán Olimpiai Bizottság elnöke elmondta: nagyra értékeli, hogy 2014 októberében népes magyar delegáció vett részt az 1964-es tokiói olimpia 50 éves évfordulóján.

(MOB)