A MOB nemzetközi bizottsága is támogatja a magyarországi olimpia rendezését

A MOB nemzetközi bizottsága is támogatja a magyarországi olimpia rendezését

2015. 01. 14.
Megosztás

Ajánlást fogalmazott meg a Magyar Olimpiai Bizottság Gyulai Miklós vezette Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottsága egy jövőbeni, magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatban.

„A Magyar Olimpiai Bizottság Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottsága a 2015. január 14-ei ülésén megvizsgálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság monacói, 127. közgyűlésén elfogadott Agenda 2020 reformprogramját, melynek tükrében – a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének szándékával összhangban – egyhangú állásfoglalásával javasolja a MOB Közgyűlése számára, hogy tárgyalja meg egy jövőbeni nyári olimpiai játékok magyarországi megrendezésének lehetőségét" - fogalmaz a testület az ajánlásában.

A MOB elnöksége 2014. december 18-ai ülésén döntött a közgyűlés összehívásáról.

A megbeszélésen részt vett dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója is, aki emlékeztetett, 2015. szeptember 15-től lehet jelezni hivatalosan a pályázati szándékot. A szándéknyilatkozatot a MOB-nak kell benyújtania a NOB felé, a kormánnyal és a rendező várossal egyetértésben.

„Történelmi lehetőség, mely igen komoly létesítményfejlesztéssel jár együtt" - hangsúlyozta a MOB igazgatója. Nagy Zsigmond hozzátette, az Agenda 2020 reformprogram a regionalitásra is lehetőséget ad, így egy esetleges budapesti központú rendezésbe más települések is bekapcsolódhatnának.

A tanácskozáson a budapesti olimpia rendezése mellett a 2014. évi munkaterv és nemzetközi események között a 2019-es nyári Universiadé is napirendre került. Emlékeztetőül: Brazíliaváros az egyetemisták multisporteseményének rendezési szándékától a közelmúltban visszalépett.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban is, hogy a 2017-es győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), majd a 2021-es FINA vízes világbajnokság kiváló lépcsőfokai lehetnek egy későbbi magyarországi nyári olimpiának.

A MOB Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottsága évente négyszer ülésezik, következő megbeszélésükre április 15-én, majd a tervek szerint szeptember 23-án, azt követően pedig december 2-án kerül sor.

Kapcsolódó cikk:
MOB-közgyűlés február 6-án

(MOB/VF)