A MOB elnöksége tárgyalta a budapesti 2024-es olimpiarendezési pályázatot

A MOB Orvosi Bizottságának levele a pandémia kapcsán

2020. 11. 21.
Megosztás

A COVID-19 pandémia kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága is számtalan kérdést kap, melyeket igyekszünk minden esetben legjobb tudásunk szerint megválaszolni, ezzel is segítve sportolóink olimpiai felkészülését.

Tisztelt Sportolók, tisztelt Sportvezetők!

Nagyon sok kérdést kapunk a rendszeres tesztelésekkel, valamint a karanténkérdésekkel kapcsolatban.

Felmerült, hogy mi a javasolt eljárás tesztelési és karantén-kötelezettség azon sportolók, sportszakemberek és sportvezetők esetében, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy az elmúlt 6 hónapban már megfertőződtek, és erről pozitív PCR-teszt igazolással is rendelkeznek.

A válasz keresése során felleltük a Nemzeti Népegészségügyi Központ (megjelent: 2020. július 14-én) országunkba való beutazással kapcsolatban hozott intézkedést, mely hasonló helyzetre vonatkozik: „Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)”

Ennek ismeretében levélben felkerestük dr. Galgóczi Ágnes osztályvezető asszonyt (Nemzeti Népegészségügyi Központ), aki korábban is segítette már értékes tanácsaival az olimpiai mozgalmat. Válaszában megerősítette, hogy azon személyeknél, játékosoknál, sportolóknál, akik átestek fertőzésen, vagy tünetmentesen pozitívak voltak és a későbbiekben szoros kontaktokká válnak, 6 hónapon belül nem szükséges járványügyi intézkedés vele szemben, vagyis nincs karantén-kötelezettségük. Hasonló okból kifolyólag ezen személyek rendszeres COVID-19 szűrése sem indokolt 6 hónapig. Ugyan visszafertőződési kivételekről is tudunk, a körülbelüli 6 hónap védettség a jelenlegi szakmai és tudományos ismereteken nyugszik.

További sérülés- és betegségmentes olimpiai felkészülést kíván a MOB Orvosi Bizottsága.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)