A müncheni legendák az olimpiai faluban emlékeztek

A müncheni legendák az olimpiai faluban emlékeztek

2022. 07. 02.
Megosztás


Szombaton az egykori olimpiai faluban folytatódott a müncheni olimpia 50 éves jubileumi emléktúrája. A résztvevők a kajak-kenu versenyek helyszínére is ellátogattak.

Mint arról pénteken beszámoltunk, közel 40 fős magyar delegáció vesz részt a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán a bajor fővárosban. A küldöttség tagjai a '72-es játékok érmesei, vezetőjük az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András, aki Münchenben ezüstöt nyert a magyar válogatottal.

Szombaton délelőtt az egykori olimpiai faluba látogatott el a küldöttség. Akkoriban a női és a férfi versenyzők külön épületekben voltak elszállásolva, nem úgy, mint ma. A delegáció hölgytagjai örömmel fedezték fel neveiket az épületek falán. Az építmények ma lakások, egyetemisták szálláshelyei.

A delegáció megkoszorúzta az izraeli sportolókat ért terrortámadás egykori helyszínét, ahol dr. Bodnár András vízilabdázó mondott rövid beszédet. "The games must go on - a játékoknak folytatódnia kell" - emlékeztetett a túrát szervező MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöke, utalva az akkori NOB-elnök, Avery Brundage szavaira. A magyar delegáció koszorúját az elhunyt sportolók és az esemény emlékére dr. Bodnár András mellett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke helyezte el az emlékfalnál. Az eseményen az egykori magyar érmesek mellett részt vett többek mellett Fábián László MOB-főtitkár, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke is.

A küldöttség a megemlékezés és a falubéli történetek felidézése után a kajak-kenu versenypályára utazott.

1972. augusztus 26. és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Magyarországot az olimpián (23 sportágból) 20 sportágban, 134 versenyszámban 232 sportoló (187 férfi és 45 nő) képviselte, akik összesen 35 érmet szereztek. A magyar csapat tizennégy sportágban összesen 224 olimpiai pontot szerzett. Az éremtáblán a 8. helyen zártunk (6, 13, 16; 35); 1. Szovjetunió (50, 27, 22; 99), 2. Egyesült Államok (33, 31, 30; 94), 3. NDK (20, 23, 23; 66) – megelőzve az olaszokat, franciákat, Nagy Britanniát. Résztvevő országok száma 121, indult versenyzők száma 7134 volt, ebből 6075 férfi, 1059 nő. A magyar érmesek és pontszerzők itt tekinthetők meg.

(MOB/VF)