A négy tokiói kvótást is köszöntötte a birkózószövetség

A négy tokiói kvótást is köszöntötte a birkózószövetség

2019. 09. 27.
Megosztás


A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) pénteken sajtónyilvános ünnepségen köszöntötte a múlt heti nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerepelt válogatott tagjait és stábját, köztük a négy-négy érmet és kvótát szerzőket. A sportolóknak és a szövetség eredményes szakmai munkájához Fábián László, a MOB olimpiai bajnok sportigazgatója is gratulált. Németh Szilárd MBSZ-elnök azt mondta: az olimpiára az utazik, aki a kvótát megszerezte, ezt csak egészségügyi probléma gátolhatja meg.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója méltatta a vb-sikert, hangsúlyozva, bízik benne, hogy a vb-hez hasonlóan jövőre az ötkarikás dobogóra is felállhatnak majd magyar birkózók. „Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy márciusban a budapesti kvalifikációs versenyen nőni fog a tokiói létszám" – fogalmazott, s gratulált a sportolókon kívül Bacsa Péternek, az MBSZ ügyvezető alelnökének, aki a vb-nek és a jövő évi olimpiai birkózóviadalnak is a versenyigazgatója, Bácsi Péter frissen kinevezett szakmai igazgatónak, valamint a sikeres munkáért a szövetségnek, Német Szilárd elnöknek.

Az eddigi nyári játékok közül három olyan volt, amire nem tudott magyar birkózó kiutazni (1904, 1920, 1984). Az érmek számát tekintve a sportágak között a vívás, úszás és kajak-kenu után a 4. sportág a rangsorban a birkózás 54 éremmel, köztük 19 arannyal. Emlékeztetőül: 2016-ban 8 birkózónk utazott a riói olimpiára.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke külön is elismerését fejezte ki az érmesek és kvótások, valamint az őket felkészítő szakemberek felé. Méltatta a negyedik olimpiai részvételét immár édesanyaként vb-5. helyével kivívó Sastin Mariannát, a 13. világversenyes érmét szerző, vb-győztes Lőrincz Tamást, ezüstérmes öccsét, Lőrincz Viktort, a bronzérmes, s 2016 óta folyamatosan dobogós Korpási Bálintot, valamint a honosított Muszukajev Iszmailt. A sportvezető bejelentette, hogy a tokiói olimpiára kijutó birkózók 2,5 millió forintos támogatásban részesülnek. Ugyanakkor jelezte, hogy a tényleges kifizetések jövőre, a kvalifikációs időszak végén lesznek. A hazai versenyrendezések kapcsán így fogalmazott: „Itt sem állunk meg, október végén jön az U23-as vb a Ludovikán, márciusban az európai kvótaszerző verseny az olimpiára, s most jelenthetem be, hogy megkaptuk a 2022-es Európa-bajnokság rendezési jogát!" Legutóbb 2001-ben zajlott kontinensviadal hazánkban (szabadfogású és női), a válogatott jelenlegi szövetségi edzője, Bánkuti Zsolt a dobogó tetejére állhatott. Németh Szilárd reményét fejezte ki, hogy három év múlva más magyar birkózóval is megtörténik hasonló. A szövetség első embere azt is elmondta, hogy az a sportoló utazhat az olimpiára, aki a kvótát megszerezte, ez alól csak egészégügyi probléma jelenthet felmentést.

(MBSZ-MOB, fotó: MOB/VF)