20231204 004 fair play dijatado

A Nemzetközi Fair Play Bizottság nyilatkozata az Enhanced Games-ről

2024. 02. 19.
Megosztás

A Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közös nyilatkozatát, amelyben elítélik az úgynevezett „Enhanced Games" lehetséges elindítását.

Egyetértünk ezekkel a szervezetekkel abban, hogy egy ilyen esemény nélkülözne minden fair play-t és sportszerűséget. Ráadásul ezek a játékok potenciálisan katasztrofális egészségügyi kockázatot jelentenének a résztvevők számára, mivel a sportolók és a velük dolgozó személyek elkerülhetetlenül megpróbálnák túllépni az egészséges határokat.

Végezetül, mindannyiunk előtt ismert a technológiához való hozzáférés egyenlőtlensége, beleértve a technológia használatát az illegális teljesítményfokozó szerek kifejlesztése során.

Ezért arra kérjük az ilyen események szervezőit és támogatóit, hogy szervezőképességüket és pénzügyi kapacitásaikat bocsássák inkább az olimpiai mozgalom rendelkezésére, hogy elindulhasson egy olyan párbeszéd, amely még egyenlőbb feltételeket teremthet a világ minden sportolója számára a továbbfejlesztett technológia használatával.

A doppingolás nem fair play sem saját magunkkal, sem az ellenfeleinkkel szemben.

Dr. Kamuti Jenő
a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a NOB Orvosi Bizottságának korábbi tagja, sebész-főorvos

A Nemzetközi Fair Play Bizottságot 1963-ban hozták létre, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az UNESCO által elismert szervezetként részét képezi mind az olimpiai, mind az ENSZ-szervezetek hálójának. Küldetése, hogy népszerűsítse a fair play értékeit a sporton keresztül, a sportszerűséggel kapcsolatos, kiemelkedő cselekedetek és erőfeszítések elismerésével, valamint a fiatalokat célzó nevelési erőfeszítésekkel.