A NOB elítéli az olimpiai béke megsértését

A NOB elítéli az olimpiai béke megsértését

2022. 02. 25.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöksége kihangsúlyozta, a NOB a lehető legerősebben elítéli, hogy az orosz kormány megszegte az olimpiai békét, valamint hogy a fehérorosz kormány ebben közreműködött. Az olimpiai béke hét nappal a 2022-es pekingi olimpiai játékok február 4-i kezdete előtt vette kezdetét, és hét nappal a paralimpiai játékok záróünnepsége után ér véget.

Éppen ezért a NOB vezetősége arra kér minden nemzetközi sportszövetséget, hogy azok helyezzék át vagy töröljék az orosz vagy fehérorosz sporteseményeket, tekintve, hogy Oroszország és Fehéroroszország megszegte az olimpiai békét, valamint a sportolók biztonságának garantálása a legfontosabb. A NOB maga nem tervez a megnevezett két országban sporteseményt.

Az olimpiai békéről még az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése is határozatot fogadott el, így Oroszország és Fehéroroszország Ukrajna elleni lépései az ENSZ-határozatot is sértik.

A nemzetközi ötkarikás szervezet továbbá azt javasolja, hogy ne szerepeljen a két ország zászlaja és himnusza nemzetközi sporteseményeken, amelyeket még nem érintenek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszországra kiszabott szankciói.

A NOB vezetése mély aggodalmát és teljes szolidaritását fejezte ki az ukrajnai olimpiai közösség biztonságát illetően, éppen ezért a NOB különleges munkacsoportja igyekszik összehangolni a humanitárius segítséget.

(olympic.org, fotó: NOB)