A NOB elnöksége az orosz és fehérorosz sportolók kizárását javasolja

A NOB elnöksége az orosz és fehérorosz sportolók kizárását javasolja

2022. 03. 01.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetése az olimpiai mozgalmat feszítő dilemmát tárgyalta, miután Oroszország és Fehéroroszország megszegte az olimpiai békét.

Az olimpiai mozgalom egységesen képviseli álláspontját, miszerint az a küldetése, hogy békés versenyben egyesítse a világot. Az olimpiai és paralimpiai játékok, a világbajnokságok, világkupák, és még számos egyéb sportesemény olyan országok sportolóit egyesíti, amelyek konfrontálódnak vagy háborúban állnak egymással.

Ugyanakkor az olimpiai mozgalom egységesen vallja, hogy a kormányok döntéseiért ne a sportolókat büntessék, ha azok nem vállalnak aktív szerepet. Az ötkarikás szervezet elkötelezett a fair versenyek iránt mindenki számára, bármelyféle megkülönböztetés nélkül.

A jelenleg Ukrajnában zajló háború azonban nehéz helyzet elé állítja az olimpiai mozgalmat. Míg az orosz és fehérorosz sportolók részt tudnának venni a sporteseményeken, addig sok ukrajnai versenyző nem tudna rajthoz állni az országukban dúló háború okán.

Alapos megfontolás után a NOB elnöksége nehéz szívvel a következő elhatározásra jutott:

1. A globális sportesemények integritásának megóvása és a sportolók védelme érdekében a NOB vezetése azt javasolja a nemzetközi sportszövetségeknek és sportesemény-szervezőknek, hogy ne hívják meg vagy ne hagyják Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak és kísérőinek részvételét nemzetközi versenyeken.
2. Amennyiben ez időszűkében vagy szervezeti, illetve jogi okokból nem megoldható, úgy a NOB elnöksége azt javasolja, hogy a szervezők minden tőlük telhetőt tegyenek meg annak érdekében, hogy ezek a sportolók és kísérők ne a saját országuk delegáltjaiként induljanak. Rendkívüli körülményekben, amikor ez sem megoldható, úgy a NOB az illetékes szervezetre hagyja az ügy kezelését, különös tekintettel a közelgő 2022-es pekingi paralimpiai játékokra.
3. A NOB elnöksége fenntartja február 25-én kiadott javaslatát, miszerint ne rendezzenek sporteseményt Oroszországban és Fehéroroszországban.
4. A NOB elnöksége az olimpiai béke, valamint az Olimpiai Charta súlyos megsértése okán visszavonja az olimpiai érdemrendet a következő személyektől:
Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke (arany, 2001)
Dmitry Chernyshenko, az Oroszországi Föderáció miniszterelnök-helyettese (arany, 2014)
Dmitry Kozak, az elnöki végrehajtó iroda helyettes vezérkari főnöke (arany, 2014)
5. A NOB elnöksége értékeli a sportolók és kísérők, valamint az olimpiai mozgalom tagjainak békére felszólító üzeneteit.
6. A NOB elnöksége teljes szolidaritását fejezi ki az ukrajnai olimpiai közösség egészével. A NOB elnöksége továbbra is igyekszik humanitárius segítséget nyújtani.

A NOB megerősíti a NOB-elnök felhívását: „Adjunk esélyt a békére.”

(olympic.org, fotó: NOB)