Olympic flag thubmnail

A NOB elnöksége azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot

2023. 10. 12.
Megosztás

Az Orosz Olimpiai Bizottság 2023. október 5-i egyöntetű döntése, miszerint az Ukrán Olimpiai Bizottság alá tartozó regionális sportszervezeteket (Donyeck, Herszon, Luhanszk, Zaporizzsja) tagként ismeri el, az Olimpiai Charta megsértésének minősül, hiszen a lépés az Olimpiai Chartának megfelelően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert ukrán nemzeti olimpiai bizottság területi integritását sérti.

A fentiek tükrében a NOB elnöksége a következő döntéseket hozta:

  1. További intézkedésig azonnali hatállyal felfüggeszti az Orosz Olimpiai Bizottságot.
  2. A felfüggesztés az alábbi következményekkel jár:
    1. az Orosz Olimpiai Bizottság nem jogosult az Olimpiai Charta szerint meghatározott nemzeti olimpiai bizottságként működni, illetve nem részesülhet pénzügyi támogatásban az olimpiai mozgalomtól.
    2. Amint az a NOB 2023. március 28-i álláspontjában és ajánlásaiban szerepel, és amelyek továbbra is teljes mértékben érvényesek, a NOB fenntartja a jogot, hogy a megfelelő időben döntsön az orosz útlevéllel rendelkező semleges egyéni sportolók részvételéről a 2024-es párizsi nyári, valamint a 2026-os milánó-cortinai téli olimpiai játékokon.

A NOB elnöksége fenntartja a jogot továbbá, hogy a helyzet alakulásától függően bármilyen további döntést vagy intézkedést hozzon.

(olympics.com, fotó: IOC)