Ioc ai agenda2024

A NOB programot indít a mesterséges intelligencia jegyében

2024. 05. 23.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úttörő kezdeményezésként elindította az olimpiai mesterséges intelligencia programját (artificial intelligence, AI). A kezdeményezést egy interaktív, sajtónyilvános rendezvényen mutatták be a 2012-es londoni olimpiai és paralimpiai játékok egyik helyszínén, a Queen Elizabeth Olimpiai Park Lee Valley kerékpáros stadionjában.

Az olimpiai MI-program a – 2014 decemberében elfogadott Olympic Agenda 2020 és a 2021 márciusában meghirdetett Olympic Agenda 2020+5 után – harmadik a Thomas Bach NOB-elnök vezetésével kezdeményezett stratégiai dokumentumok sorában – számol be róla az olympics.com.

A kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött eseményen felvázolták a programot, kifejtve a mesterséges intelligencia (AI) sportra gyakorolt várható hatását, valamint azt, hogy a NOB az olimpiai mozgalom irányító szervezeteként hogyan kíván vezető szerepet vállalni a mesterséges intelligencia sporton belüli globális megvalósításában.

A program meghatározza a NOB ambícióit és vezérelveit, a mesterséges intelligencia alkalmazásának lényeges területeit, és feltárja a kockázatok csökkentéséhez és a mesterséges intelligencia felelősségteljes használatának előmozdításához szükséges keretet és irányítási mechanizmusokat.

„Az olimpiai AI-program középpontjában az emberek állnak, pontosabban a sportolók – jelentette ki Thomas Bach. – A mesterséges intelligencia segíthet azonosítani a sportolókat és a tehetségeket a világ minden sarkában. Több sportoló számára biztosíthat hozzáférést személyre szabott edzésmódszerekhez, kiváló sporteszközökhöz és személyre szabottabb programokhoz, hogy fittek és egészségesek maradjanak. Az AI a sportteljesítményen túl forradalmasíthatja a bíráskodást és a játékvezetést, erősítve a tisztességes küzdelmet, javíthatja a védelmet. Rendkívül hatékonnyá teszi a sportesemények szervezését, átalakítja a sportközvetítést, és sokkal egyénibbé és magával ragadóbbá teszi a nézői élményt. Eltökélt szándékunk, hogy felelősségteljes módon aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő hatalmas lehetőségeket: az olimpiai AI-programunk szilárd irányítási keretet határoz meg e stratégia végrehajtásához, amelynek mindenki számára egyenlő hozzáférést és önrendelkezést kell biztosítani” – magyarázta a NOB első embere.

A NOB olimpiai AI-programjára munkacsoportot hoztak létre, melynek olimpikon, villamos- és kutatómérnök éppúgy tagja, mint számítástechnikai professzor.

A NOB programja ide kattintva angol nyelven elérhető.