20230929 011 bob bizottsag

A NOB-tagságra jelölt Fürjes Balázs bemutatkozott a Budapesti Olimpia Bizottság ülésén

2023. 09. 29.
Megosztás

Az atlétikai vébé sikerét és az aktuális időszak sportdiplomáciai eseményeit is áttekintette a MOB Budapesti Olimpia Bizottsága a pénteki ülésén, amelyen bemutatkozott a NOB-tagságra jelölt Fürjes Balázs.

Dr. Bényi Szabolcs bizottságvezető köszöntője után Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a MOB elnöksége egyhangúlag kérte fel, majd támogatta Fürjes Balázs tagságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. A sportvezető arról is beszélt, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése sportdiplomáciai szempontból is nagyon sikeres volt, hiszen azon számos NOB-tag vett részt – köztük Thomas Bach, a szervezet első embere –, akikkel nagyon hasznos beszélgetéseket folytattak. A szervezésért, lebonyolításért gratulált a jelenlévő Fürjes Balázsnak, a vb-t szervező bizottság társelnökének. Az olimpiai bajnok kajakozó a közelmúlt eseményeit áttekintve beszámolt a ljubljanai CSEENOCs- (közép- és délkelet-európai országok, Central & South – Eastern European NOCs Meeting) és a pozsonyi, V4-országok nemzeti olimpiai bizottságai vezetőinek rendezett találkozóról is. A közeljövő programjai közt az Európai Olimpiai Bizottság októberi, isztambuli közgyűlésére tért ki.

20230929 010 bob bizottsag
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Fürjes Balázs a NOB-tagsággal kapcsolatban beszélt. Ezúttal is megköszönte a bizalmat a MOB elnökségének, majd tájékoztatott, hogy a választásra Mumbai-ban, a NOB október 17-ei, 141. közgyűlésén kerül sor. Emlékeztetett, hogy a MOB elnöksége egyhangúlag támogatja Szilágyi Áron pályázatát a NOB Sportolói Bizottságának tagjai sorába; a választás a párizsi olimpián lesz aktuális, a mandátum nyolc évre szól. Visszatekintett az atlétikai vébére is, amit többen magyar „világsikerként” könyveltek el. Hangsúlyozta, hogy a jelenlévő sportdiplomatákat, a NOB-tagokat lenyűgözte a versenyrendezés magas színvonala és maga Budapest, mint helyszín.

20230929 008 bob bizottsag
MOB-Média/Szalmás Péter

Az olimpiarendezéssel kapcsolatban aktualitásként a lengyelek 2036-os rendezési szándékának eheti bejelentése is elhangzott. A grémium alapfeladatának tartja, hogy megvizsgálja, érdemes-e Budapestnek pályázni egy esetleges hazai rendezésű olimpiára. A bizottság még korábban áttekintette a „Budapest 2024” olimpiai pályázati anyagot, annak utóhatásait, fejlődését.

20230929 009 bob bizottsag
MOB-Média/Szalmás Péter

Mint ismert, a testület elnöke, dr. Bényi Szabolcs sportdiplomataként az Európai Olimpiai Bizottságon belül a nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottság (Gender Equality, Diversity and Inclusion Committee), dr. Fürjes Balázs pedig a NOB-on belül a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottság tagja.