A NOB tárgyalta a Los Angeles-i olimpia programját

A NOB tárgyalta a Los Angeles-i olimpia programját

2021. 12. 11.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága megvitatta a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékok sportprogramjába felvehető sportágak listáját, valamint a felülvizsgálatuk és véglegesítésük eljárásrendjét. A szervezet döntése értelmében jelen állás szerint 28 sportág szerepel a Los Angeles-i olimpia hivatalos programjában. A bővítésnek köszönhetően a gördeszka, a sportmászás és a szörfözés is helyet kap az esemény menetrendjében.

A végrehajtó bizottság döntése értelmében a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőbizottsága (LA28) további sportágakat javasolhat 2023-ban. Az egyes sportágak véglegesítéséről szóló eljárásrend kialakítása biztosítja a nemzeti olimpiai bizottságok, a nemzetközi szövetségek és az olimpiai játékok szervezőbizottsága számára a folyamat kiszámíthatóságát, valamint átláthatóságát. A 28 sportági szövetség felsorolása a NOB honlapján megtalálható.

Az LA28 – a tokiói játékok sikerére alapozva – a gördeszkázás, a sportmászás és a szörfözés programba történő felvétele mellett döntött. A bizottság kiemelte, hogy a döntésük hátterében az innováció iránti elkötelezettségük és ezen sportágak helyi beágyazottsága áll. A szervezők döntésükkel az olimpia vonzerejét erősítenék a fiatalok felé, valamint a nemzetközi szövetségek számára egyfajta folytonosságot kívánnak biztosítani azzal, hogy a párizsi játékokon is szereplő sportágak megtartásáról tájékoztatják őket.

A NOB, valamint a szervezőbizottság megerősítették az elkötelezettségüket az olimpia rendezési költségeinek csökkentése mellett, valamint döntést hoztak az egyes sportágak felülvizsgálatának lefolytatásáról is.

Az ökölvívás, a súlyemelés és az öttusa bekerülésének feltételrendszereként a NOB bizonyos területeket, feladatokat jelölt meg a sportágak működését felügyelő szakszövetségek részére. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek el kell oszlatnia a működése kapcsán felmerülő pénzügyi átláthatósági, fenntarthatósági, valamint a bírói működés kapcsán felmerülő folyamatos kétségeket. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek meg kell erősítenie a doppingellenes programját és gondoskodnia kell annak gyakorlatban történő érvényesüléséről is. Az öttusa programban maradásának feltétele a lovaglás kiváltására, valamint a versenyformátum átalakítására vonatkozó javaslat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új ütemtervet dolgozott ki az olimpia sportprogramja elfogadásának mechanizmusa kapcsán. Ennek legfontosabb eleme, hogy a sportprogram véglegesítésére a 2024-es párizsi játékokat követően kerülne csak sor.

A meglévő olimpiai sportágak, valamint az olimpiai szövetségek által javasolt esetleges új sportágak felülvizsgálata párhuzamosan zajlik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről. A sportágak felülvizsgálatára hat terület lett kijelölve, összhangban az Agenda 2020+5 ajánlásával. A kritériumok között meghatározzák a sportágak költségének, összetettségének, népszerűségének; a fogadó ország érdeklődésnek, egyediségének, egyetemességének; a nemek közötti egyenlőségnek; a fiatalok érdeklődésének; a sportolók biztonságának; az integritásnak és méltányosságnak; valamint a fenntarthatóság szempontjait.

A fenti területekhez részletes értékelési kritériumok tartoznak, amelyeket a bizottság az LA28 és a nemzetközi szövetségek bevonásával határoz meg. A kritériumok jóváhagyásának várható időpontja 2022 tavasza.

(MOB/Molnár István, olympics.com; fotó: Getty Images, MOB, MTI/Kovács Tamás)