Vizes vb – Úszás

A női 4x200 méteres gyorsváltó is kvalifikált az olimpiára

2024. 02. 15.
Megosztás

A dohai világbajnokság medencés úszóversenyeinek csütörtök délelőtti programjában eldőlt, hogy a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó indulhat a párizsi olimpián.

Vizes vb - Úszás

Fukuoka, 2023. július 27. Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Késely Ajna és Pádár Nikolett (b-j)

MTI/Koszticsák Szilárd

Az ötkarikás kvótákat a Fukuokában rendezett tavalyi vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el - a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. A magyar női stafétának az előfutam előtt sem igazán kellett izgulnia, mivel a hetedik legjobb idővel rendelkezett az előző vb-ről, összesítésben pedig a legjobb 16 váltó került be az ötkarikás mezőnybe. Az összeállítás ugyanaz volt, mint Fukuokában, ahol az Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a hetedik helyen végzett (7:54.65). Ezt az időt a dohai első futamban egyetlen staféta sem tudta túlszárnyalni, így már ekkor biztossá vált az olimpiai szereplés.
A fiatal négyes végül 7:57.46 másodperccel futamában a harmadik lett, összesítésben pedig az ötödik idővel bekerült az esti fináléba.
A dohai világbajnokság úszóversenyeinek múlt vasárnapi nyitányán a 4x100-as férfi és női gyorsváltó olimpiai részvétele is biztossá vált.
A 4x200 méteres női gyorsváltó magyar idő szerint 19.07-kor úszik a fináléban.

A Team Hungary az idei ötkarikás játékokra a 4x200 m női gyorsváltó eredményével 4 fővel emelkedett, így már 91 sportolónk szerzett kvótát a párizsi olimpiára. Ez a létszám összesen 3x2 váltótartalékkal emelkedhet a továbbiakban, de ez csak a hazai szövetség olimpiai csapathirdetésekor válik ismertté.