nőivb

A női vízilabdázók harcban a kvótáért a dohai vizes vb-n

2024. 02. 05.
Megosztás

Zajlik a vizes világbajnokság Dohában. Kun Anna kvótás helyen áll a női párbajtőrőzök olimpiai pontversenyében. Az Ecseki, Madarász vegyes páros aranyérmet szerzett a manchesteri WTT-versenyen. Szerény magyar eredmények a párizsi judo Grand Slam-en. A németek nyerték a magyarok elleni tenisz DK-találkozót. Női gátfutóink jól teljesítettek a franciaországi fedett pályás viadalon. Dina Márton a terepkerékpáros vb-n versenyzett. Tatabányán lesz a férfi olimpiai kvalifikációs kézilabdatorna. Ismét van magyar bobos egység a világversenyeken.

Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás - Raso
MTI, Derencsényi István

Vizes vb. Az elmúlt héten a szinkronúszók, a műugrók, a nyíltvízi úszók és a vízilabdázók küzdelmeivel elkezdődött az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. A nyíltvízi úszók sikereiről már beszámoltunk, a 10km-es olimpiai szám versenyében a férfiaknál Rasovszky Kristóf világbajnok, Bethlehem Dávid 6., a nőknél Fábián Bettina a 12. helyet szerezte meg, így a párizsi olimpián ebben a versenyszámban ők hárman képviselhetik majd a Team Hungary-t.

Vizes vb  Nõi vízilabda
MTI, Kovács Tamás

Megkezdte utolsó harcát az olimpiai kvótáért a női vízilabda-válogatott. A lányoknak nem lesz könnyű dolga, hiszen a papírforma szerint a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai vagy a címvédő és hazai környezetben Európa-bajnok holland csapattal találkozhat, de az erőviszonyok alapján jó esély van rá, hogy a vb-n kiosztásra kerülő kettő kvóta legalább egyike az 5-8. helyért sorra kerülő rájátszásban talál majd gazdára. A párizsi indulásért a magyaroknak várhatóan Olaszországot vagy Kanadát kell megelőzniük. A női válogatott a csoportküzdelmek során az első találkozón könnyedén verte Új-Zéland válogatottját 19-8 arányban. A keddi ellenfél Szingapúr sem jelenthet gondot a magyar gárdának. Az elsőség a magyar-ausztrál csoportdöntőn dőlhet el. Ha a csapat csoportgyőztes lesz, akkor mivel ismert már az amerikai-holland találkozó végeredménye (az amerikaiak győztek 10-8 arányban) a negyeddöntőben Hollandia lesz az ellenfél. Ha az ausztrálok nyerik a csoportot, akkor egy könnyen letudható nyolcaddöntő után az amerikaiak következnek a negyeddöntőben.

Vargadénes
waterpolo.hu

Hétfő este a férfiak is bemutatkoznak. Címvédőként ők már a fukuokai vb-n megszerezték az olimpiai részvétel jogát. Dohában a cím megvédése lehet a cél, de ha ez nem jön össze, az sem baj, hiszen Párizsban kellene a csúcsra érni ismét. A férfiválogatott a D csoportban sorrendben Romániával, Olaszországgal, Kazahsztánnal találkozik a selejtező körben. Itt az első hely szintén negyeddöntőt ér, míg a második hely nyolcaddöntőre irányítja válogatottunkat. Hogy a folytatásban kivel is kerülne össze a csapat, az most még többesélyes.

Vizes vb - Szinkronúszás
MTI, Derencsényi István

Nagyot lépett előre a magyar szinkronúszó páros Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika a selejtezők során. A 40 párost felvonultató mezőnyben a még mindig csak 16, illetve 15 esztendős magyar versenyzők 204,3967 pontot kaptak a kűrjükre, amivel a 23. helyen végeztek. Az elmúlt év júliusában a fukuokai vb-n a 27. helyen zártak.

Download
MTI/Derecsényi István

A Fehér Gréta, Götz Lilien, Hungler Szabina, Janku Titanilla, Kecskés Kira Olimpia, Márialigeti Réka, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállítású együttes 174,3800 pontszámmal a 14. helyen zárt az akrobatikus kűrben. A 19 csapat közül a legjobb 12 mutathatta be kűrjét a döntőben.

Download 3
MTI/EPA/Mohamed Meszara

Kovács Eszter a 40. helyen végzett a női toronyugrók vasárnapi selejtezőjében a dohai világbajnokságon. A 18 éves magyar versenyző pályafutása első felnőtt vb-jén szerepelt, az öt ugrására összesen 193,8 pontot kapott. Itt a 46 fős mezőnyben 18-an jutottak tovább az elődöntőbe.

Np kun mosoly
hunfencing.hu

Vívás. Dohában rendezték a párbajtőrvívók következő Grand Prix versenyét is. A GP-viadalokon csak egyéni verseny van, így elsődlegesen a nők számára volt ez fontos, hiszen a női csapatnak kevés esélye lehet az olimpiai részvételre, de egyéniben egy női párbajtőröző megszerezheti az olimpiai indulás jogát. Nos, a női mezőnyben Kun Anna és Muhari Eszter egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Kun Anna kézsérülése szépen javul, de még van hova gyógyulnia. Az orosz Bavuge és az észt Kuusk ellen még sikerült a győzelem, ám Anna „érezhetően” még fájlalta néha a kezét. A nyolcaddöntőben legjobbunk nem is bírt az olasz Isolával (9:15). Ám a nyolcaddöntővel értékes világkupa-pontokat szerzett, megint lépett egyet az olimpiai kvalifikáció felé. Jelenleg legjobb európaiként 8. a ranglistán 104 ponttal. Mögötte észt vívónők sorakoznak 83 illetve 61 ponttal a ranglistán. Az egyéni olimpiai versenyen szinte biztosra vehető Anna részvétele. Ugyancsak a 16 között búcsúzott Muhari Eszter. Dicséret jár Nagy Blankának is: a debreceniek alig 17 esztendős kadet világbajnoka a felnőttek között is megállta a helyét. A főtáblán a legjobb 32 között a világranglista élmezőnyébe tartozó észt Differt állította meg. A 64-ben búcsúzott Gnám Tamara, aki igencsak megnehezítette az olasz válogatott, később Annát is legyőző Isola dolgát (13:15).

Doha 64 koch orom 1 980x561
TRIFILETTI Andrea

A férfiak, akik csapatban olimpiai kvótás helyen állnak, az egyéni ranglista minél előkelőbb helyéért vívnak, hiszen nem mindegy, hogy majd az olimpián hova kerülnek a táblára. A két egyéni világbajnok, Koch Máté az ötödik, Siklósi Gergely a hatodik helyen végzett Dohában a GP-versenyen.

Ecseki nandor madarasz dora 2023 1024x683 jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A magyar válogatott tagjai Manchesterben folytatták világranglista pontjaik gyarapítását a 22 500 dollár összdíjazású, Feeder-besorolású WTT-versenyén. Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó megnyerte a vegyes párosok döntőjét. Az első helyen kiemelt magyar kettős a fináléban a negyedikként rangsorolt ukrán Anton Limonov, Szolomia Bratejko párossal nézett farkasszemet és öt szettben nyert. Ecsekiéknek már a negyedik játszmában is volt két meccslabdájuk, de végül döntő szettben diadalmaskodtak. A magyar duó ezzel értékes pontokat gyűjtött a ranglistán, az olimpiai kvótáért zajló versenyfutásban. Madarász egyesben viszont nem járt sikerrel, mivel négy szettben kikapott az első helyen kiemelt amerikai Lily Zhangtól a legjobb 16 között. Női párosban pedig Bálint Bernadett búcsúzott a svájci Rachel Moret oldalán, ugyanis szintén négy játszmában alulmaradt a Barbora Balazova, Hana Matelova szlovák-cseh duóval szemben a negyeddöntőben. Férfi egyesben Szudi Ádám az 1. fordulóban (a nyolcaddöntőbe jutásért) a spanyol Alvaro Roblestől szenvedett 3-0 arányú vereséget. Szudi Ádám Ecseki Nándorral a férfi páros elődöntőig menetelt, de ott a Florent Lambiet, Martin Allegro duó nyert ellenük 3-1 arányban.

Nemzetközi cselgáncsviadal Párizsban
MTI, Christophe Petit Tesson

Judo. A párizsi olimpiai kvalifikációs Grand Slam a mieink számára ezúttal nem hozott szerencsét, két indulónk volt, s mindketten intésekkel veszítették el az első mérkőzésüket: a 90 kilogrammos Sáfrány Péter a görög Celidisz, a +100 kilós Sipőcz Richárd pedig a koreai Gu ellen búcsúzott. A párizsi olimpia kvalifikációs sorozata Magyarországon folytatódik: február kilencedikén és tizedikén a győri Audi Arénában rendezik meg az European Open-viadalt, amelyen több mint ötven magyar judós sikeréért szurkolhatunk majd.

Fucsovics dk ger
MTI/Bodnár Boglárka

Tenisz. A tatabányai multifunkcionális sportcsarnokban találkozott a magyar és a német Davis Kupa gárda a 16 csapatos csoportkörbe jutásért. A világranglistán legjobb magyarként 57. Marozsán Fábián az első találkozón a három hellyel mögötte álló Koepfer ellen mérkőzött. Az első négy gémjében mindkét teniszező hárított bréklabdákat, ám ekkor a 29 éves ellenfél lépéselőnybe került, és 33 perc elteltével megnyerte az első játszmát 6-3-ra. A második játszma kiegyenlítettebb küzdelmet hozott. A találkozó 1 óra 31 perc elteltével a rövidítésben dőlt el Koepfer javára. A következő találkozó a világranglistán jelenleg 82. Fucsovics Mártonra a ranglistán 24. helyén álló Jan-Lennard Struff várt. A német közel 210km/óra körüli szerváit remekül hárította a magyar teniszező és az első játszmát 6-3-ra megnyerte. A folytatásban is magas színvonalú csatát láthatott a telt házas publikum, a két játékos együtt haladt 5:5-ig. Fucsovics keze a döntő pillanatban nem remegett meg, és a két utolsó szettet begyűjtve 1 óra 39 per alatt nyert. Szombaton Marozsán Fábián és Valkusz Máté duója két szettben kapott ki az esélyesebb és magasabban jegyzett Kevin Krawietz, Tim Pütz kettőstől. Ezzel az ellenfél 2-1-re vezetett. A két első számú játékos, azaz Marozsán Fábián és Struff összecsapásával folytatódott volna a mérkőzések sora, de a magyar szövetségi kapitány Nagy Zoltán változtatott a felálláson, és Marozsán helyett – aki saját bevallása szerint nincs élete formájában – Valkuszt küldte pályára. A világranglistán 213. magyar öt gémen át derekasan helyt állt, de az őt 189 hellyel megelőző Struff 5:2-re elhúzott. Struff egyre inkább „elengedte a kezét”, mindenhonnan tüzelt, és sorozatban három ásszal lezárta a 31 perces szettet. A folytatásban 2:2 után Struff magabiztosan szerválva 59 perc alatt lezárta a találkozót. A párharcot megnyerő, háromszoros Davis Kupa-bajnok németek továbbjutottak a DK-finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes magyar együttes pedig osztályozót vív ősszel.

Végeredmény:
Magyarország – Németország 1-3
Marozsán Fábián – Dominik Koepfer 2:6, 6:7 (4-7)
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5
Marozsán Fábián, Valkusz Máté – Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7 (3-7)
Valkusz Máté – Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6

Atlétikai vb - Nõi 100 méteres gátfutás
MTI, Koszticsák Szilárd

Atlétika. Mindkét magyar, Kerekes Gréta és Tóth Anna is döntőbe jutott, ahol előbbi a negyedik, utóbbi pedig az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fedett pályás versenysorozatának pénteki, franciaországi állomásán. A Miramas-ban rendezett, ezüst kategóriájú versenyen a tavalyi, budapesti szabadtéri vb-n egyaránt szerepelt két sprinter közül Kerekes 8.10 másodperces időt ért el az előfutamában, Tóth pedig 8.15-t. A döntőben aztán egyikük sem tudott javítani, Kerekes Gréta 8.15 másodperccel, Tóth Anna pedig 8.22-vel ért célba.

Tour de Hongrie - Az idõjárás miatt neutralizálták a budape
MTI, Koszticsák Szilárd

Kerékpár. Dina Márton a 38. helyet szerezte meg a tábori terepkerékpáros (cyclocross) világbajnokság férfi versenyében. A csehországi vb zárószámában a cseh ATT Investments magyar bajnok bringása egy kör lemaradással fejezte be a hatkörös megméretést, amely saras pályán zajlott.

Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Szlovénia
MTI, Czeglédi Zsolt

Kézilabda. A magyar szövetség (MKSZ) december 19-én jelentette be, hogy tatabányai helyszínnel megpályázta a az olimpiai kvalifikációs torna rendezését. Pénteken derült ki, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) döntése értelmében a magyarországi helyszín adhat otthont a tornának. A norvégok ugyancsak pályáztak a rendezésre. Március 14. és 17. között Norvégia, Portugália és Tunézia lesz a magyarok ellenfele. A mérkőzéseknek a 6000 férőhelyes Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok ad otthont.

Amint az december 22-e óta ismert: a magyar női válogatott a debreceni Főnix Csarnokban játssza olimpiai selejtezőmérkőzéseit április 11. és 14. között Spanyolország, Japán és Kamerun ellen.

Az IHF pénteken a másik két férfi selejtezőtorna rendezőjét is bejelentette. Eszerint a 1. csoport küzdelmeinek Spanyolország a 6500 férőhelyes Palau d'Esports de Granollersben ad otthont és a házigazda Szlovénia, Bahrein és Brazília csapatával küzd majd meg. A 2. csoport mérkőzéseit Németország rendezi a 9800 néző befogadására alkalmas hannoveri ZAG Arénában.

Mindhárom csoportból az első két helyezett biztosítja helyét a nyári játékokon.

Az olimpiai selejtező csoportbeosztása és helyszínei, március 14-17.:

3. csoport, Tatabánya: Magyarország, Norvégia, Portugália, Tunézia
1. csoport, Granollers: Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília
2. csoport, Hannover: Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria

Bob duo
Pulai Imre

Bob. Legutóbb a 2006. évi torinói téli olimpián szerepelt magyar bobcsapat a játékokon. Az elmúlt évben állt össze egy új magyar páros egység – adta hírül edzőjük, a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre. A toló, a volt 100m-es sprinter Osztrogonácz András és a kormányos, a korábbi díjugrató Szilágyi Sándor lelkesen készültek az idei versenyévadra. A hétvégén Innsbruckban az olimpiai pályán indultak az Európa-kupán. A 33 induló közül 3 egységet megelőzve a győztes német duótól 2.79 századdal lemaradva a 30. helyen végeztek az első futamban. (20 duó teljesíthette a második futamot).

„Szorgalmasan készül a két fiú, hogy sikerüljön eljutniuk a 2026. évi olimpiai játékokra. Amire szükségünk lenne, egy a mostaninál jobb bobra, s némi szponzori segítség is jól jönne” – mondta Pulai.