Fabian bettina

Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett a nyíltvízi úszásban a párizsi olimpiára

2024. 02. 03.
Megosztás

Fábián Bettina a 12. helyen ért a célba a dohai világbajnokság nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában. Ez a helyezés olimpiai kvótát jelentett a számára a párizsi olimpiára.

A 19 éves magyar versenyző óriási versenyben, 1:57:36.5 óra alatt teljesítette a távot, melyen a legjobb 13 jutott biztosan indulási joghoz a párizsi ötkarikás játékokra. A viadal másik magyar résztvevője, Szimcsák Mira 1:58.37.5 órás idővel 26. lett. A versenyzőknek hat 1660 méteres kört kellett megtenniük. A táv feléhez érkezve mindkét magyar ott volt az olimpiai helyekért küzdő élmezőnyben, a Fukuokában kilencedik Fábián, akinek felkészülését januárban egy tüszős mandulagyulladás nehezítette, a 16., az élete első felnőtt vb-jén szereplő Szimcsák pedig a 17. helyen tempózott. Az utolsó, mindent eldöntő körnek hasonló pozícióból vágtak neki a magyarok, óriási csata volt az élbolyban. A hajrában Szimcsák kissé lemaradt, Fábián azonban láthatóan rákapcsolt, és az utolsó fordulónál már 12. volt. Végül nem sokkal az érmesek mögött érkezett meg egy kisebb csapat Fábiánnal, akit már elsőre is 12. helyen rangsorolt az időmérő, de ez csak néhány perccel később a célfotó elemzése után vált hivatalossá, ahogy a fiatal magyar ötkarikás szereplése is.

„Gyakorlatilag az egész verseny alatt hatalmas volt a verekedés, minden egyes fordulónál lenyomtak a víz alá. Volt, hogy hosszú másodpercekig a fulladással küzdöttem. Ehhez képest viszont összességében szép lett a vége, nagyon sokat jelent nekem ez a helyezés” – mondta a vegyes zónában Fábián.

Fábián Bettina a Team Hungary 66. kvótás sportolója a nyári olimpiai játékokra.