Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás - Raso

Rasovszky Kristóf világbajnok, Bethlehem Dávid hatodik

2024. 02. 04.
Megosztás

Rasovszky Kristóf hatalmas hajrával, okos versenyzéssel világbajnoki címet szerzett a dohai világbajnokságon a 10km nyíltvízi úszás versenyszámban.

Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás - Raso
MTI, Derencsényi István

Úgy szálhatott vízbe a dohai világbajnokságon a két magyar induló Rasovszky Kristóf és Bethlehem Dávid, hogy bárhol is végeznek, akkor is ott lehetnek majd a párizsi olimpián a 10km versenyszámban.

Az olimpiai kvalifikációs viadalon 79-en szálltak harcba az utolsó kvótákért. Rasovszky a 6-os, Betlehem a 77-es rajtszámmal vágott neki a hat 1660 méteres körből álló viadalnak. Rögtön a rajt után az európai „nagymenők” – köztük a két magyar – „megrántották” a mezőnyt, és komoly iramot diktáltak, az első kört Rasovszky zárta az élen. A táv feléhez érkezve is ő tempózott elől, de a mezőny nagyon együtt volt, az első tizet – köztük a negyedik helyen álló Betlehemet – mindössze négy másodperc választotta el egymástól. Az élmezőny a folytatásban is együtt tempózott, az utolsó kört a francia Logan Fontaine kezdte meg az élről, de a többiek szorosan ott voltak a lábvízén. Ezer méterrel a cél előtt még mindig kevesebb mint két másodperc volt a különbség az első és a hetedik között, óriási helyezkedés indult meg, Rasovszky pedig az élre tört. A magyar klasszis az utolsó kanyart követően két testhossznyi előnyt szerzett és innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, magabiztosan diadalmaskodott.

Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás - Raso
MTI, Derencsényi István

„Úgy jöttem ide a tavalyi vb után, hogy szeretnék megint érmet nyerni, ami egy jó kis évkezdés lenne, ezért próbáltam minél többet beletenni. Itt most a körülmények nagyon kedveztek nekem, hiszen volt egy kis szél, hullámzott és a víz is inkább hűvösebb volt a megszokottnál” – nyilatkozta Rasovszky az MTI-nek.

„A felkészülésem jól sikerült, végig erősnek éreztem magam a verseny alatt. Próbáltam kimaradni a darálóból, hiszen azoknak a versenyzőknek, akik az olimpiai kvótáért mennek, azoknak ez egy élet-halál harc volt, én viszont inkább az elején szerettem volna menni. Az utolsó fél körben éreztem, még van bennem, a többiek egy kicsit meginogtak, én pedig ezt kihasználtam” – mondta a 26 éves klasszis.

Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás

Doha, 2024. február 4. Bethlehem Dávid a hajrában.

MTI, Derencsényi István

Betlehemnek a hajrában még a bronzéremre is volt esélye, azonban az óriási fizikai csata után végül hatodikként csapott célba. A 20 éves Betlehem felnőtt pályafutása legjobb egyéni vb-eredményét elérve biztosította be olimpiai indulását - a végső helyezését a célfotó elemzése után hozta nyilvánosságra az eredményközlő.

„A hajránál nagyon jól tartottam magam, biztos voltam a dobogóban, aztán a bal oldalamon mindenki engem akart „megölni”. Nagyon dühít ez az egész, dobogót buktam el emiatt, ez tud fájni. Az olimpiai kvóta egyáltalán nem gyógyír, szerintem az lett volna a csoda, ha nem jutok ki, inkább az bosszant, hogy így a végén beragadtam” – mondta Dávid.