A NUBU készítheti a tokiói olimpiára és paralimpiára a magyarok formaruháját

2019. 09. 12.
Megosztás


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusán csütörtökön bejelentették, hogy a NUBU divatcég által tervezett formaruhákat hordják majd a magyarok a jövő évi olimpián, majd paralimpián. A meghívásos pályázatra 14 tervezőcsapat közül nyolcan adták be pályaművüket. Erős, színvonalas pályázatok érkeztek, nehéz volt a nyolctagú zsűri döntése. A sajtónyilvános eredményhirdetésen mindhárom döntős – Nanushka, Nubu, Tomcsanyi – bemutatkozhatott.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a zsűri felé elvárás volt, hogy a sportolók véleménye is markánsan megfogalmazódjon. Kifejtette, hogy a formaruha „ügyét" mindig nagy érdeklődés kíséri, így van ez most is, a tokiói olimpia előtt. A sportvezető azt mondta, a formaruhák meghatározzák egy sportolói küldöttség arculatát. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a tervezési, pályázati és döntési folyamatban részt vettek: köztük a tervezőknek, a sportolóknak, a zsűri tagjainak, a modelleknek és a MOB munkatársainak.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki a MOB-nak azért, mert a 2020-as olimpián és paralimpián a magyar csapat tagjai közösen, együtt fogják képviselni ezekben a ruhákban is Magyarországot. „Egységes képet fog mutatni a két csapat néhány hét különbséggel a japán fővárosban. Külön köszönetet mondott Varga Kata paralimpikon kajakozónak a zsűriben végzett munkájáért. Szabó László kifejtette, hogy a fogyatékkal élő sportolók miatt más típusú szempontokat is érvényesíteni kell, mint egy ép versenyző számára. „Az az együttműködés, ami megvalósul a MOB és a paralimpiai bizottság között ebben az ügyben is, bizonyítja azt, hogy a magyar sport egy és oszthatatlan. Amikor olimpiára és paralimpiára készülünk, együtt gondolkozunk, közösen dolgozunk a magyar sportsikerek érdekében, közösen szeretnénk képviselni nemzetünket a világ legnagyobb sporteseményén" - tette hozzá Szabó László.

A tokiói játékok formaruha-pályázatának kiírása értelmében a pályázóknak olyan kollekció megálmodása volt a cél, mely színvonalas, reprezentatív megjelenést biztosít, jellegzetes, a magyar kultúra üzenetét hordozó, modern, de nem hivalkodó módon. Szempont volt, hogy a nagylétszámú csapatban, valamint nagy távolságból a felvételeken keresztül is figyelemfelkeltő és egységes vizuális élményt nyújtson. Figyelembe kellett venni a konfekciómérettől eltérő alkati adottságokat, hogy a paralimpiai csapat tagjainak is megfelelő legyen, a japán időjárást, valamint, hogy a bevonuláskor is kellemes viselet legyen a hosszú várakozás, sok ülés, állás alkalmával is. Szempont volt a könnyű tisztítás, szállíthatóság, a kollekció egyes elemeinek egymással való jó kombinálhatósága.

„Nehéz helyzetben volt a zsűri, mivel nagyon színvonalas pályázatok érkeztek. Felkészült tervezőkkel, komplex, innovatív megoldásokkal találkoztunk. Egyik fontos szempont volt, hogyan érzik a ruhákban magukat azok viselői, de praktikus is legyen, és a széles közönség is elfogadja. A kollekciók óriási kombinációs lehetőségeket hordoznak magukban” - fogalmazott Lakatos Márk. Azt is mondta, a formaruhákon keresztül egy egész ország beszélhet magáról szavak nélkül, s így tudathatják a magyarok a világgal, hogy mit üzennek a ruhák nyelvén. A stylist Verrasztó Evelyn úszóval közösen jelentette be a győztes pályázó NUBU nevét.

A győztes Nubu részéről Garam Judit és Kovács Adél arról beszélt, hogy a tervezés folyamán a három fő szempont a magyar identitás, a márka megjelenése és a rendező Japán iránti tisztelet volt. Azt mondták: a kimonós jegyeket is felvonultató ruhadarabok a fenntarthatóság jegyében biopamutból és újrahasznosítható anyagokból készültek. A tervpályázat kiinduló pontjai a magyar identitást meghatározó elemek, mint a példaképeink, a világhíres tudósaink, feltalálóink, illetve a nemzeti színek. Ehhez vették hozzá a japán kultúra olyan elemeit, mint a tradíció, a technológiai innovációk, illetve a zen minimalizmusa, valamint a keleti filozófia. Ezeket ötvözték a mostani trendek olyan elemeivel, mint az élénk színek, a hangsúlyos feliratok, a színek kontrasztja, illetve a „sportos az új elegáns" felfogással.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai: Varga Katalin paralimpikon kajakozó; Verrasztó Evelyn ötszörös Európa-bajnok úszó olimpikon; Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó; Harmati Hedvig, a MOME textiltervező tanszékének vezetője; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője; Lakatos Márk stylist; Nánási Pál fotográfus; Báthori Zsófia, a MOB marketing menedzsere.

Az eseményen részt vettek élsportolók, iparművészek, ruhatervezők és a vendéglátó egyetem rektora, Fülöp József.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)