A nyári szünidőben is kiemelt téma az olimpiai eszme ápolása

A nyári szünidőben is kiemelt téma az olimpiai eszme ápolása

2022. 08. 04.
Megosztás


Igaz, a nyári szünidő idején általában kevesebb rendezvény van a Magyar Olimpiai Akadémia égisze alatt, de igyekszünk minden történésről hírt adni. Alább az elmúlt másfél hónap legfontosabb történéseit olvashatják a hírcsokorban.

A 62. Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai Találkozót Görögországban, Athénban, illetve Olümpiában, az ókori játékok helyszínétől alig 500 méterre található Nemzetközi Olimpiai Akadémia felújított campusán tartották 2022. június 11 és 23 között. A Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében idén Keserű Márton és Papfalvi Zsaklin, az ELTE egyetemi hallgatói, a MOA gyakornokai vettek részt a szemináriumon.

Athénban meglátogatták az Akropoliszt, illetve az athéni Márvány stadiont, ahol az első újkori játékokat rendezték. Este ünnepi öltözetben, a Pnyx hegyen, a találkozó megnyitóján vettek részt, ahol Görögország köztársasági elnöke, és a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke köszöntötte őket.

Másnap az összes résztvevő együtt utazott autóbuszokkal Olümpiába, ahol a munkájuk lényegi részét végezték. A nemzetközi akadémián a résztvevők munkája két részből állt: az előadások hallgatásából, és az ott hallottak munkacsoportokban történő feldolgozásából.
Előadók voltak: Dr. George Iliou (Görögország); Mr. Vincent Perieira (NOB); Prof. Alberto Carrio Sapedro (Spanyolország); Prof. Dr. Emilio Fernandez Pena (Spanyolország); Prof. Dr. Jim Perry (Nagy-Britannia); Prof. Ian Brittain (Nagy-Britannia) és Ms. Zhang Hong (Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Kína). Az előadások témája: Az olimpiai mozgalom és napjaink digitális kihívásainak a kapcsolata, különös figyelmet fordítva az E-sportra, és annak integrációs hatásaira az olimpiai programba. Ezeket az előadásokat angolul hallgatták.



A délelőtti előadások után délután a munkacsoportok megbeszélései következtek. Minden csoportban 10-14 ember vett részt, ahol kidolgoztak két, általuk felvetett kérdést az előadások témájában. A csoportos munka során együtt dolgozhattak többek között szingapúriakkal, dél-koreaiakkal, guatemalaiakkal, és még számos kedves, és szakmában jártas emberekkel.

A csapataik témái a következők voltak:

Hogyan tudja a NOB biztosítani a kommunikációt a fejlett, fejlődő, és fejletlen országokban?
Hogyan tudja a NOB népszerűsíteni a fiatalok körében, a testmozgást a fejlett országokban, a közösségi média segítségével?
Milyen előnyökkel jár az olimpiai mozgalom szempontjából, ha felveszik az E-sportot az olimpia programjába?
Hogyan tud a NOB vizuálisan fogyaszthatóbb értéket teremteni korunk technikai vívmányaival?

Természetesen nem csak szakmai jellegű programjaik voltak. Minden este fakultatív programokon mutatták be a különböző országok fiataljai a kultúrájuk sajátosságait, érdekességeit. A kulturális estek mellett művészeti előadások, közös filmnézés, táncos estek szinezték az egyes napok történéseit.
Reggelente egy fél órás fakultatív edzésen ébredhettek a fiatalok, illetve egyéni, és csapatversenyeket is szerveztek különböző sportágakban, mint: tenisz, asztalitenisz, röplabda és kosárlabda. Atlétikában több számban versenyeztek az akadémiai pályán, részt vettek egy 3,5 km-es futóversenyen az ókori stadion körül, amit első nap meg is látogattak túravezetővel, voltak a tengerparton, és napfelkelte túrán is. A két résztvevő fiatal megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Olimpiai Akadémiának, hogy képviselhették színeinket a találkozón.



A Nemzetközi Olimpiai Nap hetében rendezte meg Pomázon, az Activity Óvoda az olimpiai hetét Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, az óvoda vezetőjének szervezésében. Az első napon az olimpiai himnusz hangjaira vonultak fel a gyerekek az olimpiai zászlóval és megnyitották az ovis olimpiai hetet. Ezt követően kreatív feladatokon vettek részt a gyerekek, saját zászló készítése, ötkarika színezés, valamint ügyességi feladatok, amelyek során valahogy mindig jelen volt az olimpia szimbóluma, közben "égett" az olimpiai láng, és az olimpiai zászló lobogott a zászlóárbócon, ugyanúgy, mint az olimpiai játékokon.



Nagy örömükre szolgált, hogy Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársa is ellátogatott hozzájuk. Egy példakép ereje semmihez sem volt fogható számukra.



A hét végén, a záráskor, a Magyar Olimpiai Akadémia jóvoltából minden óvodás egy érmet kapott a részvételért, amely nagy sikert aratott.



Az olimpiai nevelés volt az egyik fő téma a táborozó gyerekek részére Debrecenben. A Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály a nyár során is egyik fő feladatának tekinti az olimpiai eszme átadását a köznevelési intézményekben tanuló gyermekek részére. A Nemzetközi Olimpia Napjáról több iskolában is megemlékeztek, a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület segítségével. A táborukban résztvevők meglepetésprogramként megtekintették az 1992-es barcelonai olimpiáról készített összeállítást. A 30 évvel ezelőtti olimpia felidézése nem volt véletlen, hiszen a tábor vezetője Pető László sportlövő olimpikon volt, aki ezen az olimpián versenyzett. Később Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője ismertette a Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő olimpikonok, eredményeit a résztvevőkkel. A későbbi, Hegyaljai Tündérfátyol Egyesület honvédelmi táborában a lövészet alapismereteinek tanulmányozása után a lövészetet is kipróbálhatták a gyerekek, majd a Hajdú-Bihar megyéhez kötődő katonaolimpikonok pályafutását is felidézték a szakosztályvezető asszony előadásában.



70 évvel ezelőtt szerzett olimpiai aranyérmet kalapácsvetésben Csermák József. A kerek évfordulót koszorúzással, emlékfa ültetéssel, gyertyagyújtással, egész nap ingyenes strandbelépővel és a bajnokról elnevezett tortával ünnepelte meg a város július 24-én, vasárnap. Az ünnepi események a Tapolca Vívóklub vívótermében kezdődtek. Sütő György, a Tapolca Városi Képzőművészkör tagja festményeken örökítette meg a tapolcai vívóolimpikonokat, Szalay Gyöngyit, Boczkó Gábort, Rédli Andrást és Siklósi Gergelyt. A képeket, az ünnepélyes átadás után együtt helyezték el a terem falán a meghívott vendégek, sportolók, sportvezetők. Rédli András, olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok vívó, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja édesapjával, Rédli Károllyal, a Csermák József Rendezvényközpont igazgatójával együtt helyezte el saját képét a vívóterem falán. Boczkó Gábor és Siklósi Gergely még úton volt hazafelé Egyiptomból, a Vívó Világbajnokságról, így az ő képeiket családtagjaik helyezték el a falon. Rédli András örömét fejezte ki, hogy ily módon is megörökítették a sporttörténeti sikereket és bízik benne, hogy a most feltörekvő vívópalánták közül minél többen követik példájukat, eredményeiket. A nap következő állomása a bajnokról elnevezett rendezvénycsarnok előtti tér volt, ahol Dobó Zoltán polgármester köszöntötte az emlékezőket. Az évek óta a rendezvénycsarnok előtt álló emléktábla, amely a tapolcai olimpiai bajnok előtt tiszteleg és a dobókör, a felfestett világrekorddal, ami a 70 évvel ezelőtti olimpiai aranyérmet érő teljesítményt mutatja, egy az olimpikon tiszteletére ültetett fával és emléktáblával gazdagodott. Csermák Katalin, a bajnok lánya és Dobó Zoltán ültette a fát, az emléktáblát Szilasi-Gróf Mónika és Szilasi Sándor ajánlotta fel és készítette el. Az emlékhelynél a MOB és a MOA nevében Győr Béla MOA főtitkár és Rédli András koszorúzott. Mellettük a hozzátartozók, az önkormányzat, több helyi civil szervezet, sportszervezetek képviselői is koszorút helyeztek el. Az ünnepi eseménysorozat a temetőben ért véget, ahol mécsesgyújtással fejezték ki tiszteletüket a résztvevők Csermák József sírjánál. Győr Béla és Rédli András is mécsest gyújtott a bajnok tiszteletére. A város vezetése a sport és egészséges életmód jegyében egész napos ingyenes belépést biztosított a Városi Strandon fürdőzni vágyók részére. A kalapácsvető tiszteletére, a város mestercukrásza, Szalainé Gelencsér Márta megalkotta a Csermák tortát, amelyet a Főutca és a Tópart kávézóiban a fogyasztás mellé ajándékba kaphatott mindenki a készlet erejéig. A torta mellé ismertető is járt egy könyvjelző formájában. A programon részt vett Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető és Németh Zsolt mesteredző.

(MOA/GyB, KM, PKT, Tapolca Média; fotó: Keserű Márton, Szijj Lilla, BBOBK, Havasi)