A sérült Gyarmati Panka jövő nyáron szállhat be az olimpiai kvalifikációs versenybe

A sérült Gyarmati Panka jövő nyáron szállhat be az olimpiai kvalifikációs versenybe

2016. 11. 08.
Megosztás


Ausztriában, edzés közben sípcsonttörést szenvedett a világbajnoki hatodik helyezett, Szocsiról egy hellyel lemaradó, Pjongcsangra nagy reményekkel készülő magyar snowboardos, Gyarmati Panka. A sportoló túl van egy sikeres műtéten, Innsbruckban lábadozik, a téli szezont minden bizonnyal ki kell hagynia. „Panka vélhetően jövő nyáron a tengerentúlon, Új-Zélandon kezdheti az olimpiai kvalifikációhoz szükséges pontgyűjtést, az téli szezon várhatóan kimarad számára” - tájékoztatta az olimpia.hu-t a hazai szövetség főtitkára, Harmat Rózsa.

A Magyar Snowboard Szövetség beszámolója szerint Gyarmati Panka remek nyári alapozás után, tökéletes fizikai állapotban utazott Ausztriába, hogy amerikai edzőjével megkezdjék a havas felkészülést a januárban kezdődő versenyszezonra. Napok óta a Stubai-gleccseren edzett, ahol az évnek ebben az időszakában a nemzetközi snowboard-elit nagy része gyakorol. Pénteken az egyik ugrásnál az igen jeges pályán balszerencsésen érkezett. Pankát azonnal egy innsbrucki kórházba szállították, hétvégén megműtötték, azóta már a gyógytornát is elkezdte.

„A sípcsontom tört el, a törés közé pedig szilánkos darabok csúsztak be. Egy háromóras műtéttel, hét csavarral es egy lemezzel tudták fixálni. A rehabilitáció egyre nehezebb, egyelőre még felülni sem tudok. Próbálok erős maradni, de ez egy hosszú és kemény küzdelemnek ígérkezik...” - írta közösségi oldalán a műtétet követően a 23 esztendős egri sportoló.

„A pjongcsangi olimpiai kvalifikáció már idén elkezdődik, és 2018 január 21-én zárul. Az időszak első részéről, a téli szezonról Panka minden bizonnyal a hosszú gyógyulás, lábadozás miatt lemarad, így a többiekhez képest közel fele annyi versenyen kell majd úgy teljesítenie, hogy megszerezze az indulási jogot a 2018-as téli játékokra. Ráadásul így nem lehet ott jövő márciusban a spanyolországi világbajnokságon sem. Minden esetre a műtét után is optimista, az önbizalma nem tört meg. Amiben tudjuk, segítjük, bízunk a gyors felépülésében, és abban, hogy ott lehet majd Pjongcsangban a legtehetségesebb magyar snowboardos!” - mondta Harmat Rózsa főtitkár.

Gyarmati Panka még szeptember végén, 500 nappal a pjongcsangi olimpia előtt nyilatkozott honlapunknak. „Nyáron sikerült teljes mértékben rehabilitálódnom a tavaszi műtétemből, amikor is eltávolították a csavarokat a felkaromból. Azóta főleg crossfit edzésekkel készülök, ami sokat segít abban, hogy teljes erőbedobással kezdjek neki a szezonnak. Havas edzésre sajnos csak egy hetet volt lehetőségem Franciaországban tölteni, anyagi okok miatt nem tudtam eljutni a déli féltekére. A havas szezon számomra október közepén, az osztrák gleccsereken fog elkezdődni, ezért addig a felkészítő edzésekre fektetek nagyobb hangsúlyt. A versenyszezonom csak január végén, az olasz slopystyle világkupán fog megkezdődni. Ott lehet elkezdeni a pontgyűjtést, amit kb. még három világkupa követ majd. A kvalifikációra jórészt Coloradóban készülök, az amerikai edzőmmel. A mezőny hihetetlen tempóban fejlődik, nem könnyű lépést tartani. Célom az olimpiai részvétel, az pedig már ott derülne ki, mire is elég az én felkészülésem” - vélekedett néhány héttel korábban a snowboardos.

Gyarmati Panka januárban első magyarként világkupát nyert sportágában, összesítésben a hatodik helyen zárt. Ő lehetne az első magyar snowboardos, aki felnőtt téli ötkarikás eseményen részt vesz. A XXIII. Téli Olimpiai Játékokat 2018. február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai Pjongcsangban.

(MOB)