A Sport Döntõbíróság új épülete

A Sportdöntőbíróság két ideiglenes irodát működtet az olimpián

2024. 06. 12.
Megosztás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két ideiglenes irodát nyit Párizsban az olimpia idejére, hogy gyors megoldást találjon az ötkarikás játékok alatt felmerülő jogi kérdésekben, illetve sürgősen eljárjon doppingügyekben.

A speciális irodák működtetéséről a lausanne-i székhelyű CAS adott hírt. Ez a fajta jogszolgáltatás 1996 óta van jelen az olimpiákon, ahol a CAS-képviseletek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingellenes szabályai szerint kezelik az adódó eseteket.

A francia fővárosban mindkét részleg július 16. és augusztus 11. között működik majd, és a párizsi bíróság helyiségeiben fog dolgozni. Az ideiglenes irodákat a CAS alelnöke, az amerikai Michael Lenard irányítja.

Mint ismert, a Magyar Olimpiai Bizottság elkötelezett a zéró tolerancia mellett. Az olimpiai részvétel feltétele a mimimum-követelményeknek való megfelelés, melyek alapja többek közt az egészségügyi szűrővizsgálatokon és a doppingellenes tájékoztatón való – akár online – részvétel.

Az olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, de már július 24-én elkezdődik az ötkarikás program a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel.

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)