A sportlövők 3 kvótát szereztek a 2023-as Európa Játékokra

A sportlövők 3 kvótát szereztek a 2023-as Európa Játékokra

2022. 09. 19.
Megosztás


Az elmúlt héten birkózásban és ritmikus gimnasztikában világ-, öttusában és sportlövészetben Európa-bajnokságot rendeztek.

Sportlövészet. Olimpiai és Európa-Játékok kvótákért csaptak össze a versenyzők Wroclaw-ban. Magyar részről jól indult a kontinensviadal, hiszen Sike Renáta közel állt a két olimpiai kvóta egyikének a megszerzéséhez. A magyar sportlövő hihetetlen izgalmak után 17 találattal lett bronzérmes a 25 méter pisztoly versenyszámában. A legjobb nyolc között két négyes csoportban folytatták az alapversenyből továbbjutók. A fináléban az kapott pontot, aki 10.2 kört, vagy annál jobbat lőtt. Minden egyes sorozatban ötször próbálkozhattak a versenyzők. Sike Renáta csoportjában végig a továbbjutó első két hely valamelyikén állt, és végül a 13 találatos lengyel Klaudia Bres mögött 12 találattal jutott a négy közé, ahol az érmek és a kvóták sorsa dőlt el. Az éremcsatában Sike Renáta az első két ötös sorozat után még a negyedik helyen állt, de aztán következett két hibátlan sorozat, vagyis kétszer ötből ötöt talált Sike, aki így a harmadik sorozat végén beérte az olasz Maria Varricchiót, majd a negyedik sorozat után meg is előzte. Ezzel eldőlt, hogy lesz majd magyar versenyző az eredményhirdetésnél. A német Doreen Vennekamp előnye hatalmas volt, így a folytatásban, a következő két sorozatban Sike Renáta és a lengyel Klaudia Bres óriási csatát vívott az ezüstéremért, illetve az ezzel járó ötkarikás kvótáért. Az ötödik sorozat után egy találattal vezetett a lengyel, aki a hatodik sorozat végére is megőrizte minimális előnyét. A végén a német akkora fölénnyel vezetett, hogy az utolsó két sorozatból már csak egyre került sor, és végül Doreen Vennekamp 29 találattal győzött. A második Klaudia Bres 21 találattal lett ezüstérmes. Ők ketten vitték el a megszerezhető két olimpiai indulási jogot. Sike az olimpiai kvótáról ugyan lecsúszott, de a puskás Pekler Zalán és a pisztolyos Major Veronikával együtt kvótát szerzett a 2023-as krakkói Európa-Játékokra.
Alig három hét, és sportlövőink ismét harcba szállnak az olimpiai kvótákért a kairói világbajnokságon. Ott minden versenyszámban 4 indulási jogot osztanak.
Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány szerint a csapatban megvan a potenciál, és bízik abban, hogy az elkövetkezendő három hétben meg lehet találni azokat a finom korrekciókat, amik segíthetnek, hogy a most hiányzó nüanszok a közelgő vb-n már sportolóink javára döntsenek.


Fotó: birkozoszov.hu

Birkózásban
Belgrádban rendezték a sportág világbajnokságát. A legeredményesebb a kötöttfogású szakág volt, ahol az olimpiai súlycsoportban Lévai Zoltán (77kg) ezüst-, Loconczi Dávid (87kg) bronzérmet szerzett, továbbá Lévai Tamás (82kg) is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
A szabadfogásúaknál két magyar is bronzéremért harcolt. Az idei Eb-győztes, 2019-es vb-3. Muszukajev Iszmailra (65kg) szombati veresége után a vigaszágon három győzelemmel bronzérmet szerzett.


Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Öttusa. A székesfehérvári Bregyó Sportközpontban a laser runnal zárult az öttusázók Európa-bajnoksága a férfi és női mezőny számára egyaránt. A hölgyeknél Gulyás Michelle a 7. helyről rajtolva futott fel a dobogó harmadik fokára. Társaival – Simon Saroltával és Guzi Blankával – csapatban a dobogó második fokára állhatott fel.

A férfiaknál Bereczki Richárd nem talált legyőzőre, hatalmas fölénnyel szerezte meg élete első egyéni Európa-bajnoki címét. Szép Balázs óriási kombinált számot produkált, nem is csoda, hogy megnyerte ezt a tusát. Ennek köszönhetően a 9. helyről egészen a dobogó második fokára ért fel. A Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású együttes pedig megnyerte a csapat Európa-bajnoki címet is.


Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Az rg vb-n Szófiában Pigniczki Fanni fantasztikus teljesítményt nyújtva a kilencedik helyet szerezte meg. Utoljára 35 évvel ezelőtt volt ilyen jó eredmény a magyar ritmikus gimnasztikában, a világbajnokság egyéni összetett fináléját tekintve.

(MOB-összeállítás; Nyitókép: ESC-shooting)