A sporton keresztül együtt alakítjuk a békét: a NOB az olimpiai játékok egyesítő erejét hangsúlyozza

A sporton keresztül együtt alakítjuk a békét: a NOB az olimpiai játékok egyesítő erejét hangsúlyozza

2020. 09. 30.
Megosztás

Nemrég ünnepeltük a béke világnapját. Ez alkalomból Thomas Bach, Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a sport erejére hívta fel a figyelmet.

„Az emberek egyesítésével a sport hozzájárul a békéhez. Manapság az olimpia az egyetlen olyan esemény, amely valóban összehozza az egész világot. A sportolók egyenlőkként, mindennemű diszkriminációtól mentesen és ugyanazokat a szabályokat szem előtt tartva érkeznek a játékokra” – mondta a NOB elnöke.

„Együtt alakítjuk a békét.”

„Shaping Peace Together” (azaz; Együtt Alakítjuk a Békét), idén ezzel a jelmondattal ünneplelték a béke világnapját. Ez a nap egyszersmind az ENSZ megalapításának 75. évfordulóját is jelzi.

„Az ENSZ és a NOB közötti együttműködés alapja a békéhez való hozzájárulás közös célja” – tette hozzá Thomas Bach. „Sok területen működünk együtt az ENSZ-szel, hiszen ugyanazon értékeket valljuk a békéért és a szolidaritásért való küzdelemről. António Guterres ENSZ-főtitkár egyszer azt mondta: „Ha a világban van a békének jelképe, akkor az az olimpiai lelkület.”

Szolidaritás a koronavírus okozta válságból való kilábalás közepette

A béke világnapja alkalmából Bach felidézte három emlékét, amikor a törtélemben a sport a béke szimbóluma volt: „Elsőként az egyesített koreai csapat a 2018-as phjongcshangi téli olimpián. Amikor az észak- és dél-koreai sportolók egy zászló alatt meneteltek a stadionban az ötkarikás játékok nyitóünnepségén az felejthetetlen és roppant érzelmes pillanat volt.”

„Ezentúl mindenképpen meg akarom említeni Nelson Mandelát. Ő egyszer azt mondta, hogy a sportnak nagyobb hatalma van, hogy felülkerekedjen a faji ellentéteken, mint egy kormánynak. Ha valaki, hát ő tudta, hogy miről beszél, hiszen az 1995-ös dél-afrikai rögbi-világbajnokságon Springbok-szerelésben (az ausztrál nemzeti rögbicsapat dressze) adta át a győztesnek járó trófeát az ausztrál válogatottnak. Ez egy borzasztó erős jelzés volt a dél-afrikai népnek, hogy egyesüljenek és hagyják hátra a faji viszályaikat, ezért motoszkál ez még mindig itt a fejemben.”

A NOB menekültekből álló olimpiai csapatának létrehozása, amely először 2016-ban Rióban versenyzett és amelyik a tokiói játékokon is szerepelni fog, szintén meghatározó élmény Bach számára: „Még most is libabőrös vagyok, ha arra gondolok, ahogy a csapat az olimpiai zászló alatt bemasíroz a stadionba, ahogy a sportolók és a közönség fogadja őket.”

Egység a sokféleségben – a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékok

A 2018-as phjongcshangi téli olimpián a világ szemtanúja lehetett az olimpiai lelkület koreai félszigetre gyakorolt hatásának. A sport és az atléták erőteljes, barátságról és békéről szóló üzenete volt ez a játékok nyitóceremóniáján, ahol a háborúskodás évtizedei alatt kettészakadt Észak-Korea és Dél-Korea kart karba öltve vonultak fel.

Ráadásul a női jégkorongcsapataik egy válogatottként szerepeltek az olimpián.

Ösztönző szavak – az 1995-ös rögbi-világbajnokság

Nelson Mandela azt mondta: „A sport reményt adhat ott, ahol egykoron kétségbeesés uralkodott. Bármely kormánynál hatékonyabb a faji ellentétek leküzdésében. A sport képes megváltoztatni a világot.” Igaza is lett. Amikor az 1995-ös rögbi-világbajnokságon az apartheid rezsim jelképévé váló zöld és arany színekben pompázó Springbok-mezben jelent meg, a béke és a harmónia erős üzenetét közvetítette. Abban az évben Dél-Afrika megnyerte a világbajnokságot. François Pienaar a mai napig tisztán emlékszik rá, hogy futkosott a hideg a hátán, amikor Mandela átadta neki a világbajnoki trófeát. Sporttörténelmi pillanat volt, amely később hozzásegítette a rasszizmus szabdalta közösségeket, hogy az egyesülés útjára lépjenek.

A remény üzenete – a menekültekből álló olimpiai csapat

Az ENSZ közgyűlése 2015 októberében, egy menekültválság sújtotta időszak kellős közepén, amikor emberek milliói vesztették el a tetőt fejük fölük, Thomas Bach, a NOB elnöke bejelentette, hogy a menekültekből álló olimpiai csapat – az olimpiák történetében először – szerepelni fog a 2016-os riói ötkarikás játékokon.

Tíz hónappal a bejelentés után, 10, eredetileg Etiópiából, Dél-Szudánból, Szíriából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó sportoló versenyzett 11 000 sporttársukkall Brazíliában, ezzel a remény és a befogadás üzenetét küldve világszerte menekültek millióinak, ugyanakkor ösztönözve a világot az emberségük megerősítésére.

Az egyedülálló projekt jól mutatja a NOB menekültekkel szembeni elköteleződését; azt, hogyan támogatják őket a sporton keresztül, valamint azt, hogyan segíti az Olympic Solidarity menekült sportolók támogatására létrehozott programja a menekülteket nem csupán az edzéseikben, hanem a tokiói játékokra való kijutásban, sőt a sportpályafutásuk folytatásában is.

2018 októberében, tehát eredetileg két évvel a tokiói olimpia előtt a NOB közgyűlése úgy határozott, hogy a 2020-as játékokon is szerepel majd a menekültekből álló olimpiai csapat. Az ösztöndíjaknak hála 11 ország 50 ígéretes sportolója jelenleg is kőkeményen edz, hogy a Tokióba utazó menekültekből álló olimpiai csapat tagja lehessen, amelynek összetételét 2021-ben teszik közzé.

Az ENSZ közgyűlése 1981-ben alapította meg a béke nemzetközi világnapját. Két évtizeddel később a közgyűlés egyöntetűen döntött arról, hogy a világnapot mindenütt erőszakmentesség és tűzszünet kísérje.

Az ENSZ a világ összes nemzetét és polgárát arra kéri, hogy legyen tekintettel a fegyvernyugvásra, és hogy az oktatáson keresztül, valamint a békét megzavaró problémákra való figyelemfelkeltéssel emlékezzenek meg a világnapról.

(olympic.org, fotó: NOB, Getty Images)