Sulyemeles maribor eyof1

A súlyemelést népszerűsítették Maribor főterén

2023. 07. 27.
Megosztás

A XVII. Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) bemutató sportág a súlyemelés. Az olimpiák egyik legrégebbi sportágát Maribor főterén népszerűsítették. A részleteket Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség alelnöke, a MOB korábbi sportdiplomáciai és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke, a maribori magyar súlyemelő-küldöttség vezetője osztotta meg.

A versenyt a Szlovén Súlyemelő Szövetség rendezte, az Európai Súlyemelő Szövetség támogatásával; az esemény az EYOF hivatalos programjában is szerepelt, mint bemutató sportág.

„Azzal, hogy az EYOF-on bemutató sportág lettünk, úgy gondolom, egy lépésre vagyunk attól, hogy az Európa Játékok programjában is szerepeljünk. A mostani eseményünket természetesen az Európai Olimpiai Bizottsággal egyeztetve, annak jóváhagyásával szerveztük meg; a szervezet égisze alatt zajlik mindkét multisportesemény. Az EYOF az ifjúságnak szól, mi pedig keressük a sportág innovatív, jövőbe mutató lehetőségeit, ehhez a fiatalokat és az utca emberét is meg kell szólítanunk. Ilyen például, hogy nem a csarnokba várjuk el a nézőket, hanem mi megyünk ki a szurkolókhoz, az emberekhez, például egy város főterére. Mariborban nem csak versenyt rendeztünk, hanem a nézők bevonásával interaktívvá tettük a rendezvényünket, bemutatót tartottunk, sőt, ki is próbálhatták az arra járók a sportágat. Ne felejtsük el, egy olyan alapsportágról van szó, amit a legtöbb sportág az alapozása idején gyakorol súlyzós edzések formájában. A fő célunk Mariborban a sportág népszerűsítése volt. Ennek érdekében egy pörgős versenyt találtunk ki 7 ország 16 versenyzőjének részvételével. Párokat sorsoltunk össze, volt például magyar fiú, horvát lány és magyar lány, szlovén fiú párosítás. Az ifjúsági versenyeken, ifi olimpiákon a nemzetközi és nemek közti vegyes csapat elfogadott felállás, a fiataloknál ennek edukációs hangsúlya is van" – foglalta össze Ádámfi Attila.

Sulyemeles maribor eyof3

A magyarok szép eredményeket értek el: Darabos Jázmin csapatban bronzérmes, Bunász Gábor egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmes lett. Ligeti Ferenc edzőként vett részt az eseményen.

A versenyt meglátogatta Natasa Ritonija, az EYOF szervezőbizottságának vezetője, valamint a Szlovén és a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, továbbá Antonio Conflitti, az Európai Súlyemelő Szövetség elnöke.

Sulyemeles maribor eyof2

Fábián László elismerően nyilatkozott az eseményről. „A súlyemelés hosszú ideje szerepel az olimpia programjában, bizonyos formában már az első újkori játékokon is találkozhattunk a sportággal, amiben ráadásul mi, magyarok is szép eredményeket értünk el, több olimpiai bajnokunkra, érmesünkre is büszkék lehetünk. A sportág ötkarikás jövője azonban bizonytalannak tűnik, ezért is van létjogosultsága az olyan innovatív, népszerűsítő rendezvényeknek, mint amit Mariborban is megtapasztalhattam."

(MOB-Média)