A szövetség hat olyan atlétával számol akik Londonban döntősök lehetnek (2011.10.26)

A szövetség hat olyan atlétával számol akik Londonban döntősök lehetnek (2011.10.26)

2012. 04. 05.
Megosztás

Erős gárda Gyulai Miklós elnök, Gyulai Márton főtitkár, Dornbach Ildikó szakmai igazgató, Klenóczky Bea igazgató és Illyés Árpád orvos,képviselte a Magyar Atlétikai Szövetséget az olimpiai szakmai egyeztetésen a MOB tanácstermében.

Az olimpiai bizottságot Molnár Zoltán főtitkár, Szabó Bence sportigazgató és Medvegy Iván szakmai főmunkatárs képviselte. Eljött az egyeztetésre Vigh László a NSK igazgatója is.

Dornbach Ildikó kezdte a beszámolók sorát, aki erre az alkalomra részletes írásos beszámolót készített.

A 2008-ban elkezdett négy éves ciklus legfontosabb állomása volt 2011, hiszen ebben az évben rendeztek világbajnokságot. Jövőre az olimpián sem számíthatunk ennél erősebb mezőnyre.

A vb eredményeinek tükrében a korábbi reményeket át kell értékelni. Az érmek és döntők tekintetében elmarad a csapat a várakozástól, de hat olyan atlétával lehet számolni akik Londonban döntősök lehetnek.

A 2008-as őszén megfogalmazottakból az eredményességi célkitűzéseket nem, de a kvalifikáltak számát át kell értékelni. Míg korábban 24-27 olimpiai kvótát reméltünk, most a realitás 20-24 atléta londoni szereplése.

2012 fő feladata az előző év eredményeit megerősíteni. Jelenleg 16 atléta rendelkezik olimpiai indulási szinttel, de ez csak 12 kvótát jelent.
4-5 olyan atléta van, akik ehhez a létszámhoz csatlakozhat, s további 5 atléta javíthatja meg eddigi „B” szintjét.

A szakmai igazgató vállalkozott a számok nevesítésére is.

Olimpiai kvótát szerezhet Helebrandt Máté (20km gyaloglás), Kálovics Anikó (hosszútávon), Juhász Veronika (gerelyhajítás) , a női maratoni futók és egy meglepetésre is számítunk.

A B szintesek közül magasabbra törhet Baji Balázs (110m gát), Fazekas Róbert (diszkoszvetés), Németh Kristóf (kalapácsvetés), Füsti Edina (20km gyaloglás) , Orbán Éva (kalapácsvetés).

Az egészségügyi vonalon a szövetséggel már korábban együttműködő dr. Pikó Károly segíti majd a felkészülést , és Igaz Bálint mellé Szűcs Zoltán kapcsolódik be a gyúrói munkába.

Dornbach Ildikó kérdésére Molnár Zoltán megerősítette, hogy a Gerevich ösztöndíjban részesülő összes atléta ingyen veheti igénybe a terheléses diagnosztikai központi vizsgálatokat, s ezek az atléták kiemelt ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek.
A szövetség az orvosilag ellenőrzött pálya teszteket hiányolja, de Téglássy György dr. ebben is segítséget ígért.

Az elmúlt idényben nyolc élvonalbeli atléta sérült meg , akik közül egyedül Kiss Dániel állapota aggasztó. A legjobb esetben a csontpótlásos műtétje után legalább 6 hetet kell még kihagynia, s ez nem tudni mire lesz elég az olimpián.

A téli edzés lehetőségekről, a tatai edzőtábor igénybe vételéről Vigh László adott bővebb tájékoztatást az atlétáknak.
A SYMA csarnok helyett ismét felépül a sátor, amelynek átadását november 10-re tervezik. A lehetőségekhez mérten a tatai edzőtábor felszereltségét is szeretnék javítani elsősorban a dobó atléták számára.

Az atléta klubok helyzete sem rózsás. Nemrég két válogatott atléta és edzőjük került nehéz helyzetbe a Ferencvárosnál, s az UTE Szilágyi u-i pályájának üzemeltetése is nehézségekbe ütközik.

Befejezésül a 2012-es olimpia utáni nagy hazai atlétikai eseményről , a 2012 decemberi szentendrei Mezei-futó Európa-bajnokság rendezéséről adtak tájékoztatást. Mint Klenóczky Bea elmondta még nincs az eseménynek főtámogatója, az államtól 50 millió forint támogatást remélnek.
Az Eb első próbája lesz a 2011 november 26.-i országos bajnokság, melynek helyszíne a szentendrei Skanzen lesz. A pálya nyomvonala megegyező lesz a jövő évi EB vonalvezetésével. Ebben az időpontban tartózkodik hazánkban az európai szövetség küldöttsége is.
A MASZ minden érdeklődött szeretettel vár ezen a napon a „Sport és a Kultúra” jegyében.