Birkozas 3

Birkózás, vitorlázás és taekwondo Párizs fókuszában

2024. 05. 24.
Megosztás

A birkózószövetég, a vitorlások és a taekwondósok is ellátogattak a Magyar Olimpiai Bizottság székházába a párizsi olimpiával kapcsolatos konzultáció céljából, kevesebb mint 70 nappal a játékok megkezdése előtt.

A MOB részéről valamennyi szakmai terület képviselője részt vesz az egyeztetéseken, amelyeket Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató vezet.

Birkozas 2
MOB-Média/Balassa Balázs

A birkózó-szövetség részéről Bacsa Péter szakmai alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató, elnökségi tag és Rögler Gábor főtitkár érkezett a konzultációra. Az alelnök bemutatta a frissen kinevezett új főtitkárt, majd a kvótastatisztikát ismertette. „Tokió után négy-hat kvótát prognosztizáltunk, az öttel az előzetes becslés közepébe találtunk; a kvótaszámmal a hatodik nemzet vagyunk a kontinensen. Összesen 62 ország szerzett olimpiai indulási jogot, ezek közül 23 európai; az unióban a németekkel és a bolgárokkal vezetjük a tabellát. Látjuk, hogy nemzetközi szinten rengeteg a honosított versenyző, nálunk egy ilyen sportoló van.” Az olimpián minden súlycsoportban 16 sportoló lép szőnyegre. Magyarországot Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg, 2023. szeptember 20., Belgrád), Loconczi Dávid (kötöttfogás 87 kg, 2023. szeptember 24., Belgrád), Nagy Bernadett (női 76 kg, 2024. április 6., Baku), Lévai Zoltán (kötöttfogás 77 kg, 2024. május 10., Isztambul) és Ligeti Dániel (szabadfogás 125 kg, 2024. május 12., Isztambul) képviseli Párizsban.

003
MOB-Média/Szalmás Péter

Holczhauser András főtitkár, Ian Ainslie szövetségi kapitány, Bakos Tímea pénzügyi vezető és Fluck Réka versenysport koordinátor képviselte a Magyar Vitorlás Szövetséget a MOB olimpiai konzultációs sorozatának 12. felvonásán. Mint az már ismert, hazánkat két versenyző, Érdi Mária (ILCA 6) és Vadnai Jonatán (ILCA 7) képviselheti majd a párizsi olimpián – a nemzeti kvótát 2023. augusztusában, a hágai világbajnokságon szerezték meg –; a vitorlásversenyeknek a fővárostól mintegy 660 km-re található Marseille ad otthont. A sportág aprólékosan megtervezett logisztikát igényel, a vitorlázók bázisául szolgáló konténerek, illetve fontos felszereléseik már június elején megérkeznek a marseille-i kikötőbe. Versenyzőink – legtöbb jelentős riválisukhoz hasonlóan – már a helyszínen készülnek annak érdekében, hogy a lehető legjobban megismerjék a rájuk váró körülményeket. Mind Érdi Mária, mind Vadnai Jonatán jól bevált szakembergárdával dolgozik együtt, Mári kétszeres olimpikon, míg Jonatán, bátyja, Benjamin edzőjeként szintén járt már olimpián, így ő is közelről ismeri az ötkarikás események felfokozott hangulatát, ezért minden adott arra, hogy vitorlázóink nyugodtan és magabiztosan várhassák a versenyt.

Taekwondo 2
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Taekwondo Szövetséget dr. Márton Zsolt Krisztián elnök, Kiss Roland főtitkár és Galambos Bence, a válogatott vezetőedzője képviselte. A MOB vezetői gratuláltak az elért sikerekhez, majd a szövetség elnöke köszönetet mondott, amiért a belgrádi Európa-bajnokságon a MOB is képviseltette magát. „A négy éremmel – a paraszakágét is számolva –, a sportág történetének minden idők legsikeresebb kontinensviadalát tudhatjuk magunk mögött. Nem állunk meg, gőzerővel megyünk tovább Párizs felé.” A Párizsra készülő Magyar Olimpiai Csapatot jelenleg három magyar taekwondós erősíti. A kvótát Salim Omar Gergely (-58 kg; kvalifikációs ranglista alapján, 2023. december 31.), Márton Viviana (-67; 2024. március 10-ei szófiai kvalifikációs torna) és Józsa Levente (-68; 2024. március 10-ei szófiai kvalifikációs torna) szerezte meg. Galambos Bence arról számolt be, hogy a három sportoló felkészülése jó ütemben halad; apróbb logisztikai nehézséget az okoz, hogy Salim Omar és Márton Viviana is alapvetően külföldön készül.

Taekwondo 1
MOB-Média/Balassa Balázs

Kiemelt jelentőségű a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkövetelmények betartása, a következő doppingellenes előadásra május 29-én kerül sor.

A konzultációkon elhangzik az olimpiai fogadalomtétel időpontja is, amire július 8-án kerül sor, helyszíne a MÜPA lesz.

Taekwondo 5
MOB-Média/Balassa Balázs

Kapcsolódó cikkek:
Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyeneseben a sportági konzultációk

A párizsi konzultáció célegyenesében a sportlövészet és az atlétika
Úszás és lovassport a párizsi konzultációs sorozat célkeresztjében
Az öttusázók, tornászok és kerékpárosok is ráfordultak a párizsi célegyenesre