Africa Race: Rajt a Hősök teréről!

Africa Race: Rajt a Hősök teréről!

2013. 12. 28.
Megosztás

Az Opel Dakar Team Afrika felé vette az irányt. Pontosabban egyelőre csak Saint Cyprien-be indult el a csapat, ahol december 29-én, vagyis két nap múlva tartják meg az Africa Race gépátvételét, hogy aztán a mezőny áthajózzon Marokkóba, és kezdetét vegye a majd' 6000 kilométeren át tartó száguldás, amelynek során Mauritániát átszelve Szenegál fővárosába, Dakarba érkeznek meg a szerencsések.

Szalay Balázs és Bunkoczi László (valamint a szerviz és médiacsapat) impozáns környezetben, a Hősök terén búcsúzott péntek reggel az enyhe magyar téltől, és felvillanyozva vágott neki az útnak, amelynek a végén egy kis adminisztráció után a nagy kaland várja.
A visszatérés öröme – a Szahara.

Ebben osztozik Szalayékkal a kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió, amely immár ötödször áll rajthoz a klasszikus Dakarok útvonalán haladó viadalon, és ugyancsak a Hősök teréről indult el Franciaország felé.

„Mindenképp vissza akartunk térni Afrikába, hiszen a Szaharában szerettük meg a sivatagi versenyzést – mondta Szalay Balázs. – Hogy mi a célunk? Az, hogy a lehető legtöbb szakaszon a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser előtt végezzünk, már csak azért is, mert fogadtunk vele, s azért is, mert az utóbbi négy Africa Race-t ő nyerte meg. Mindent megteszünk majd a győzelemért, bár nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a Szahara rettenetesen kemény ellenfél. Itt nincsenek aszfaltos utak néhány kilométerre a pályától, itt tudsz úgy menni órákat, hogy egyáltalán senkivel sem találkozol. Éppen ez benne a kalandos, ez benne a szép.”

Szalay Balázs azt is elárulta a Hősök terén összegyűlt újságíróknak, hogy minden országban a helyi hadsereg vigyáz a mezőnyre, vagyis alapvetően nincs ok az aggodalomra. Még akkor sem, ha Afrika teljesen kiszámíthatatlan, és mindig adódhatnak váratlan helyzetek.

„Kétezer-hétben jártunk legutóbb Afrikában, úgyhogy nincs értékelhető emlékem az útvonalról, de a Szahara kihívásait mindketten ismerjük, ami azért nem hátrány – mondta a navigátor, Bunkoczi László. – Azt megtanultuk az elmúlt évek során, hogy mindig csak az adott nappal érdemes foglalkozni, mert ha túlságosan előre nézünk, az megbosszulja magát. Nagyon várom már a versenyt, amelyről szeretnénk úgy hazajönni, hogy elmondhassuk: megálltuk a helyünket.”

Nos, a behajózás után szilveszterkor Marokkóban rajtol a mezőny, már egy éles – bár a többihez képest – rövid szakasszal, hogy a versenyzők ráérezzenek Afrika ízére.

(Forrás: dakar.hu)