Alapszabályt is módosított a MOB közgyűlése

Alapszabályt is módosított a MOB közgyűlése

2017. 10. 14.
Megosztás

A május 2-ai tisztújítás óta első alkalommal tartott közgyűlést Kulcsár Krisztián vezetésével a Magyar Olimpiai Bizottság, október 14-én. A hazai ötkarikás szervezet napirendjén a győri EYOF, a phjongcshangi téli olimpia és alapszabály-módosítás is szerepelt.

A jelenlévők a hagyományokat követve először megemlékeztek az olimpiai mozgalom, a hazai sportélet május 2-a óta elhunyt kiemelkedő személyiségeiről. Május 23-án, 61 éves korában elhunyt Széles Sándor mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, többek közt a londoni bajnok Gyurta Dániel egykori edzője. Életének 92. esztendejében, május 31-én hunyt el Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó. A háromszoros olimpikon a helsinki olimpián csapatban arany-, egyéniben bronzérmet nyert. Később edzőként dolgozott. A magyar öttusa örökös bajnoka, 2012-ben Magyar Fair Play-diploma Életmű-elismerést kapott. Nyolcvan esztendős korában elhunyt Rudasné Antal Márta, háromszoros olimpikon atléta, a tokiói olimpia gerelyhajító-versenyének ezüstérmese, a Vasas elnökségének tagja, az atlétika-szakosztály elnöke. Augusztus 18-án, 81 éves korában hunyt el Bánhegyi Lászlóné Mossóczy Lívia világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező. Ernst József, napjaink egyik legnagyobb lovassport krónikása, augusztus 19-én, életének 83. évében hunyt el. A lovas szakíró kiadványaiban kiemelten foglalkozott az olimpikon lovasokkal. Augusztus 31-én, 88 évesen hunyt el dr. Árky Nándor, a Sportkórház sebész főorvosa, majd főigazgatója, a MOB tagja, az MLSZ és a Vasas SC elnökségi tagja. 88 esztendősen, október 9-én elhunyt Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat egykori tagja.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök beszámolójában gratulált a közelmúlt jelentős hazai nagy sporteseményeinek megszervezéséhez, és a magyar sportolók eredményeihez: a győri EYOF-hoz, a FINA vizes vb-hez, a judo vb-hez, a vitorlás finn vb-hez, a szörf Eb-hez, a rövidpályás gyorskorcsolya világkupához, a tenisz Davis-kupa, a férfi kosárlabda Eb, a kajak-kenu, a vívó, az atlétikai, az evezős, az öttusa és a karate világbajnokság és a birkózó Eb sikereihez. A sportvezető elmondta, a hazai rendezésű események jellemzően a magyarországi olimpiarendezés reményében lettek megpályázva, és kitűnően vizsgáztak. Külön gratulált a győri EYOF szervezőbizottságának, a győri önkormányzatnak és Borkai Zsolt polgármesternek. Beszámolt arról is, hogy erős bizottságok kezdték meg munkájukat a MOB-on belül, a legtöbb már megalakult, hamarosan a többi is az olimpiai mozgalom szolgálatába fog állni, csakúgy, mint az újjáalakult Magyar Olimpiai Akadémia.

Kulcsár Krisztián gratulált dr. Aján Tamásnak, akit újra megválasztottak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökének és Gallov Rezsőnek, aki hamarosan az Európai Olimpiai Bizottság sportvezetői kitüntetését fogja átvenni. A MOB elnöke beszámolt a limai NOB-közgyűlésről is, a 2024-es és '28-as eredmények tekintetében azt mondta, magyarországi olimpiarendezés 2032 előtt nem reális, és kiemelten fontosnak tartja a társadalmi konszenzust, összefogást. "A MOB továbbra is elkötelezett a magyarországi olimpiarendezés mellett, tesszük a dolgunkat, a közvéleményt pedig az ügy mellé kell állítani." A koreai válságra utalva a phjongcshangi téli olimpiáról megnyugtatóan beszélt.

A jelenlévőket dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is köszöntötte. Gratulált a közelmúlt sportsikereihez, méltatta az utánpótlást, valamint további összefogásra ösztönzött. Kiemelte, a sport az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, melynek egyik meghatározó szervezete a MOB. Hangsúlyozta azt is, hogy a mostani alapszabály tervezetét a MOB az államtitkársággal egyeztette, a javaslatokat elfogadta, így ő is elfogadásra javasolja.

Az első napirendi pontban a MOB-tagság változásairól döntöttek, így megválasztották a Magyar Vitorlás Szövetség részéről Fináczy Györgyöt, Litkey Farkast, a MOB elnökségének delegálásával dr. Tállay Andrást, Virág Lajost és Varga Sándort, majd Pakucs Jánost beválasztották a Felügyelő Bizottságba.

Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, a phjongcshangi téli olimpia magyar csapata vezetőjének felszólalása után elfogadták a 2018-as téli olimpián résztvevő Magyar Olimpiai Csapat és küldöttség összetételét. Elmondta, történelmi esemény lesz, hogy a '88-as szöuli után 30 évvel újra olimpiát rendeznek Dél-Koreában. Ismertette a várható magyar vonatkozású sportágakat, indulókat, majd hangsúlyozta a doppingellenes felkészülés, részvétel, a zéró tolerancia elvét. Kiemelte, hogy sífutásban Kónya Ádám érte el az A-szintet, valamint a műkorcsolyázó Tóth Ivett szerzett a nemzetnek kvótát. A február 9. és 25. között Dél-Koreában rendezendő téli olimpián a magyar csapatot legalább 10, legfeljebb 22 versenyző alkotja majd, és 16 kísérő teszi teljessé a delegációt. A legtöbb magyar sportoló – várhatóan a maximális 10 – rövid pályás gyorskorcsolyában indulhat, de a remények többen rajthoz állhatnak sísportben, és a nagypályás gyorskorcsolyázó Nagy Konrád kvalifikációja is reményteljes.

Fábián László sportigazgató, a győri magyar EYOF-csapat vezetője a júliusi, hazai rendezésű olimpiai eseményről tartott beszámolót. Méltatta a szervezést, a fiatalok eredményeit, ami "minden várakozást felülmúlt". Az EYOF-on 10 sportágban 152 magyar fiatal vett részt, 50 ország között az összesített éremtáblán 41 éremmel a harmadik helyen végeztünk. Fábián László elmondta, a MOB több szakmai területen segítette a sikeres szervezést, lebonyolítást. Kulcsár Krisztián külön köszönetét fejezte ki a MOB munkatársainak közreműködéséért. A résztvevők megkapták a közgyűlésre készült nyomtatott összefoglalót.

A MOB közgyűlése alapszabályt is változtatott, azt a jelenlévők ellenszavazat nélkül elfogadták. Az új dokumentum kiemelkedőbb pontjaként - anélkül, hogy az olimpiai család érdekei csorbulnának - a MOB 200 fős létszáma 128-ra csökkent. Emlékeztetőül, a tagozatok időszakában a teljes létszám 240 fő volt. Az új alaszabály a nemzetközi trendnek megfelelően nagyobb hangsúlyt helyez a Sportolói Bizottságra, továbbá az is újdonság, hogy a tisztségviselőket a nyári olimpiát követően 90 napon belül, legkésőbb december 31-ig kell megválasztani.

Dr. Mészáros János, a MOB Jogi és Etikai Bizottságának vezetője hangsúlyozta, hogy hosszas egyeztetés, az érintettekkel több konzultáció előzte meg az előterjesztést, több esetben törvényi feltételeket kellett figyelembe venni, és különösen figyeltek arra, hogy az olimpiai sportágak megfelelő képviselete - a létszámcsökkentés ellenére - megmaradjon.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)