Áldozatos munka Dunafüreden

Áldozatos munka Dunafüreden

2013. 02. 23.
Megosztás

Kiválóan teljesített a győri Heraklész fizikai felmérőn a Dunafüred fiú kajakcsapata.

Varga Béla és Zsigmond Zsóka tanítványai két első, egy második, egy ötödik és két hatodik hellyel az összesített pontverseny élén zártak, és nagy reményekkel várhatják a 2013-as szezont. De honnan is indultak a dunafürediek, akiknél úgy tűnik, nagyon is sikeres az első generáció?

Varga Béla nem akar panaszkodni. Elégedett és büszke arra, amit az elmúlt 13 évben felépítettek, elértek, megteremtettek feleségével, Zsigmond Zsókával Dunafüreden. Persze, náluk is rögös az út, hogyne lenne az, amikor nagy hagyományokkal bíró, százéves múltra visszatekintő klubok küzdenek megélhetési, fizetési gondokkal. De a problémák, az akadályok arra valók, hogy legyűrjék őket, és felvirágoztassák mindazt, amit jó néhány esztendővel ezelőtt megálmodtak.

Hol is kezdődött?

„A mi klubunk kétezerben alakult – kezdi az egyesület történetét Varga Béla. - Semmilyen előzményünk nem volt, kajakos múltú felnőttekkel, sziszifuszi munkával teremtettünk meg mindent itt Dunafüreden. Nem voltak hajóink, se motorosunk, se stégünk, a hajóházat a mai napig béreljük, ami egy kicsit nyomasztó is számunkra, mert a bérbeadó nem köt velünk hosszú távú szerződést, így a bizonytalanság mindig körüllengi a létezésünket.”

De Dunafüreden élnek, dolgoznak. Méghozzá egy igen tehetséges generációval. A 2004-2005-ös toborzás, vagyis az 1994-ben és 1995-ben született versenyzők most kezdenek kibontakozni, most érik be az a munka, amelyet több mint egy évtizeddel ezelőtt Varga Béláék megkezdtek.

„Nagyon jó csapatot sikerült összetoboroznunk, tényleg tehetségesek ezek a srácok. Jelenleg hatvan fővel foglalkozunk, ami nem a plafon, de igazából hetven gyereknél többet nem is tudnánk fogadni, mert se helyünk, se hajónk nincs hozzá – folytatja a tréner. - A feleségemmel harminc éve edzősködünk, nálunk volt annak idején Géczy Erika, majd Fazekas Kriszta, majd a BSE lánycsapatával foglalkoztunk, aztán úgy döntöttünk, hogy vidéken próbálunk szerencsét. A mostani generáció, elsősorban a fiúk, de a lányok is nagyon jól motiválhatók, és talán az ifi Eb-n és az ausztrál ifi olimpián már szereplő Vass Peti, valamint Koós Norman és Szeiler Máté révén akár már az idén megszülethet a klub első nemzetközi érme is.”

A lelkesedés és a remény is óriási. És ami a legfontosabb: a szülők is hisznek az edzők munkájában. Az egyesület fő szponzorai az apukák és anyukák, akik nélkül nem lenne gördülékeny a klub élete.

„A városi támogatásból és a tagdíjakból a csónakház bérleti díját, a számlákat ki tudjuk gazdálkodni, de amióta az egyéni támogatóink a látványsportokat választották, minden egyebet a szülők teremtenek meg – magyarázza az edző. - Ők veszik meg az egyes hajókat, a gyerekek szerelését, ők fizetik az edzőtáborokat, a versenyre való utazást, vagyis a szakmai munkát mi adjuk, a létezésünket pedig a lelkes szülők könnyítik meg. Mindannyian áldozunk azért, hogy sikeres legyen a Dunafüred.”

És a sikerek jönnek. Legutóbb most a győri Heraklész felmérőn, ahol nagyon jól teljesítettek a srácok. Bár a konditerem egyik fala egy gazdasági fólia, és két kályhával kell befűteni a „termet”, a dunafürediek fekve nyomásban, húzódzkodásban és lábemelésben is az élen jártak.
Tavasztól a vízé lesz a főszerep!

(Forrás: kajakkenusport.hu)