20230202 003 grosics megemlekezes

Legendákra emlékeztek a Bazilikában

2023. 02. 02.
Megosztás

Születésnapjuk alkalmából három magyar olimpiai érmes legendára emlékeztek február 2-án Budapesten, a Bazilika altempolmában.

Az Aranycsapat két olimpiai bajnok tagja, Lóránt Gyula február 6-án lenne 100 esztendős, Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett világbajnoki ezüstérmes labdarúgó február 4-én lenne 97, míg a kilencszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüst-, bronzérmes, Nemzetközi Fair Play-díjas Wichmann Tamás kenus szintén 4-én lenne 75 éves.

20230202 004 grosics megemlekezes

A megemlékezést Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó szervezte.

Szalmás Péter

Az eseményt Kű Lajos, a müncheni olimpián ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott játékosa, az Aranycsapat alapítvány elnöke szervezte. A megemlékezésen részt vett a labdarúgócsalád, az FTC képviselői mellett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is, továbbá dr. Kásler Miklós korábbi emberi erőforrás-miniszter és Melocco Miklós, Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth-díjas szobrászművész is.

Kű Lajos méltatásában kitért a három legenda sportemberi és külön emberi nagyságára is; megemlékezését közösen megélt történetekkel fűszerezte.

20230202 007 grosics megemlekezes

Két Kossuth-díjas művész: Tolcsvay Béla és Melocco Miklós.

Szalmás Péter

Az előadók közt fellépett a Kossuth-díjas énekes-zeneszerző-szövegíró Tolcsvay Béla, Döbrentei Kornél József Attila-díjas író, költő, a költőként is jegyzett birkózó olimpikon, edző Németh Nyiba Sándor, valamint a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar néhány tagja.

(MOB-Média)